CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 23 - 30 IANUARIE Medlife - liderul randamentelor din BET şi BET-XT

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 1 februarie 2019

Medlife - liderul randamentelor din BET şi BET-XT

Acţiunile grupului medical Medlife (M), care au înregistrat o apreciere de 4,33%, în raport cu moneda unică europeană, în intervalul 23 - 30 ianuarie, reprezintă titlurile cu cel mai bun randament din cadrul indicilor BET şi BET-XT, în perioada menţionată.

În data de 30 ianuarie, înaintea deschiderii şedinţei de tranzacţionare, emitentul a anunţat achiziţionarea pachetului majoritar de 51% al grupului de companii Rozsakert Medical Center, unul din primii zece operatori de servicii medicale private din Ungaria, tranzacţie care reprezintă prima extindere a unei companii româneşti din sectorul medical privat în afara ţării noastre.

La sfârşitul şedinţei de tranzacţionare, preţul titlurilor M afişa o apreciere de 1,52%, în contextul unui volum de doar 191 de unităţi.

Totodată, în data de 22 ianuarie, Medlife a anunţat achiziţionarea unui nou pachet de 35% din acţiunile grupului de firme SAMA din Craiova, care operează în trei judeţe din sud-vestul ţării, dar şi achiziţia a încă trei procente din grupul medical PDR Braşov (Policlinica de Diagnostic Rapid).

Pachetele suplimentare de acţiuni ale grupurilor SAMA şi PDR au fost dobândite de Medlife ca urmare a unui schimb cu pachete de acţiuni proprii MedLife, decizie luată de Consiliul de Administraţie al Societăţii, împuternicit de AGEA (Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor) în data de 8 octombrie 2018.

În urma achiziţiei acestor noi pachete de acţiuni, M a ajuns la o participaţie de 90% din SAMA şi la o deţinere de 83% din PDR.

Trebuie menţionat că aprecierea titlurilor Medlife a venit pe fondul unui volum foarte redus, preţul acţiunilor M tranzacţionându-se în doar cinci din cele şase şedinţe de tranzacţionare din perioada 23 - 30 ianuarie, interval în care cotaţia emitentului a fluctuat între o apreciere de 2,3%, apărută în data de 25 ianuarie, în contextul unui rulaj de doar 62 de acţiuni, şi o depreciere de 1,14%, avută pe 23 ianuarie, în condiţiile unui volum tranzacţionat de 1.397 de unităţi.

De altfel, în toate cele cinci zile bursiere cuprinse în intervalul analizat în care s-au schimbat titluri M, volumul s-a situat mult sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 6.000 de titluri, ceea ce relevă un interes scăzut în piaţă pentru acţiunile emitentului.

Medlife a raportat un profit net de 2,43 milioane de lei în primele nouă luni din 2018, în stagnare faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, în timp ce cifra de afaceri la perioada încheiată pe 30 septembrie 2018 s-a ridicat la 579 milioane de lei, în creştere cu 26,2% faţă de cifra de afaceri obţinută în perioada similară a anului 2017.

Pentru aceeaşi perioadă, cheltuielile operaţionale au crescut cu 27,9%, până la 555 milioane de lei.

Valoarea de piaţă a companiei la BVB este de circa 593 milioane de lei.

Clasamentul celor mai rentabili emitenţi de la BVB este condus de titlurile Sinteza (STZ), care au înregistrat o creştere de 4,91%, în raport cu moneda euro, în intervalul 23 - 30 ianuarie.

Pe locul al doilea în topul aprecierilor se regăsesc titlurile M, în timp ce acţiunile Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) au urcat pe locul al treilea în acest clasament, cu o apreciere de 4,26%, în raport cu moneda unică europeană.

Cei trei indici analizaţi la această rubrică, BET, BET-FI şi BET-XT, se situează în teritoriul negativ, în perioada 23 - 30 ianuarie, cea mai accentuată depreciere fiind avută de indicele BET-XT, ce compune cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la BVB, care a scăzut cu 1,41%, în raport cu moneda euro, în intervalul menţionat.

Indicele BET, al celor mai lichide cincisprezece acţiuni de la bursa bucureşteană, a consemnat o retragere de 1,34%, în timp ce indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri, plus Fondul Proprietatea (FP), a înregistrat o scădere de 1,28%, în raport cu moneda euro.

Din cadrul coşului de acţiuni BET-FI, toţi emitenţii au avut scăderi ale cotaţiei, în intervalul 23 - 30 ianuarie, cea mai redusă fiind a titlurilor FP, care au marcat o depreciere de 0,46%, în raport cu moneda euro.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 22 - 29 ianuarie, este condus de titlurile OTP Real Estate & Construction, care au urcat cu 1,74%.

Pe locul al doilea în acest clasament se află BT Index Austria ATX, cu o creştere de 0,55%, în timp ce titlurile OTP Global Mix, care au urcat cu 0,54%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului s-a apreciat cu 1,52%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a crescut, în intervalul 23 - 30 ianuarie, cu 0,03%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,06%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 3,46%, în intervalul 23 - 30 ianuarie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 12:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 3.420 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de aproape 60,69 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb