CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 25 IUNIE - 2 IULIE Anunţul intenţiei de investiţie a Amerocap propulsează cotaţia Oil Terminal în topul aprecierilor de la BVB

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 4 iulie 2019

Anunţul intenţiei de investiţie a Amerocap propulsează cotaţia Oil Terminal în topul aprecierilor de la BVB

Preţul acţiunilor Oil Terminal (OIL) a explodat cu 33,56%, în perioada 25 iunie - 2 iulie, în raport cu moneda euro, ca urmare a anunţului privind intenţia consorţiului american Amerocap de a investi în operatorul terminalului petrolier din Constanţa, ti­tlurile emitentului urcând pe prima poziţie în topul randamentelor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), pentru perioada avută în vedere.

După închiderea şedinţei de tranzacţionare de vineri, 28 iunie, emitentul a publicat convocatorul Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor din 5 august, ce prevede la punctul şapte al ordinii de zi o informare a acţionarilor cu privire la interesul Amerocap pentru OIL. Amerocap este o companie de private equity care are plasamente de pes­te un miliard de dolari, îndeosebi în sectoarele energetic şi de apărare.

Piaţa a reacţionat, iar în şedinţa de tranzacţionare din data de 1 iulie (următoarea şedinţă după publicarea convocatorului) cotaţia OIL a urcat cu 14,97%, pe fondul tranzacţionării unui volum de 3.012.881 de acţiuni, cu mult peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 364.761 de unităţi, aces­ta fiind, de altfel, cel mai mare rulaj cu acţiunile emitentului din ultimele aproape 15 luni.

Pentru restul şedinţelor bursiere cuprinse în intervalul 25 iunie - 2 iulie, cotaţia OIL a oscilat între o scădere de 0,65%, apărută pe data de 25 iunie, pe fondul unui rulaj de doar 18.480 de unităţi, şi un alt salt în limita de variaţie, de 14,68%, consemnat pe 2 iulie, în contextul unor transferuri de 1.848.478 de titluri.

Totodată, ieri, în jurul orei 16:30, cotaţia emitentului urca cu 14,98%, pe fondul unui volum tranzacţionat de 3.117.051 de titluri.

Potrivit unei adrese transmise de Amerocap şi publicată de Oil Terminal pe site-ul propriu, ce oferă o "indicaţie de interes neangajantă" companiei de stat, potenţialii investitori scot în evidenţă câteva opţiuni ce ar trebui luate în considerare de OIL astfel încât să fie permisă "investirea de capital şi expertiză în modernizarea şi îmbunătăţirea activelor" de către Global Petrol Storage (GPS) şi Amerocap pentru creşterea veniturilor. Adresa include şi un plan de afaceri şi un număr de trei căi prin care să fie investit capitalul.

Oil Terminal are o capacitate de depozitare de circa 1,5 milioane metri cubi şi este cel mai mare operator pe mare din portul Constanţa, specializat în manipularea ţiţeiului, produselor petroliere, petrochimice lichide şi alte produse finite sau materii prime lichide pentru import, export şi tranzit.

Amerocap are echipe de lucru în New York, Washington, Londra, Bucureşti şi Cali (Columbia), cu experienţă în domeniile energetic, al apărării sau al investiţiilor în domeniul bancar.

În primul trimestru din acest an, compania a raportat un profit net de 0,536 milioane de lei, de la numai 0,017 milioane de lei în perioada similară a anului trecut, în contextul în care cifra de afaceri netă a companiei s-a ridicat la 36,56 milioane lei, cu 8,2% mai mare faţă de cea înregistrată în primele trei luni ale anului trecut, de 33,78 milioane lei, generată de majorarea cu 7,1% a veniturilor din serviciile prestate ca urmare a creşterii tarifelor reglementate prin Ordin ANRM.

Statul Român, prin Ministerul Energiei, este acţionarul majoritar al societăţii, cu o deţinere de 59,62%, în timp ce Sebastian Dumitrescu are 15,59% din Oil Terminal.

Valoarea de piaţă a companiei la BVB este de de aproape 120,56 milioane de lei.

Pe poziţia a doua a rentabilităţilor de la bursa bucureşteană se află acţiunile Electroputere (EPT), al căror preţ a urcat cu 25,92%, pentru perioada 25 iunie - 2 iulie, podiumul acestui clasament fiind completat de titlurile Teraplast (TRP), ce au urcat cu 7,38%, în intervalul menţionat.

Indicii BET şi BET-XT, al celor mai lichide şaisprezece, respectiv 25 de acţiuni listate la BVB, au avut creşteri identice de 1,77%, în perioada 25 iunie - 2 iulie.

Din cadrul principalului coş de acţiuni al pieţei, cea mai bună evoluţie a fost consemnată, în perioada analizată, de titlurile Digi Communications (DIGI), care au cres­cut cu 3,44%, în raport cu moneda euro, în timp ce din componentele indicelui extins, acţiunile TRP afişează cel mai bun randament.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea (FP) s-a apreciat cu 1,55%, în intervalul 25 iunie - 2 iulie.

Din componenţa sa, cea mai mare creştere a fost bifată de acţiunile SIF Transilvania (SIF3), de 2,68%, în raport cu moneda unică europeană.

Pe prima poziţie în clasamentul fondurilor de investiţii, din perioada 24 iunie - 1 iulie, se află titlurile BT Index Austria ATX, ce au raportat o creştere de 1,82%, simbolizând revenirea pieţelor de acţiuni europene şi globale din ultimele zile, după anunţul privind reluarea negocierilor comerciale dintre Statele Unite şi China.

Unităţile fondului de investiţii ETF - BET Tradeville au avut un plus de 1,58%, în timp ce titlurile Certinvest BET Index s-au apreciat cu 1,53%.

Cotaţia aurului s-a retras cu 1,92%, pe fondul creşterii apetitului de risc, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europea­nă, s-a depreciat 0,31%, în intervalul 25 iunie - 2 iulie.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,28%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a coborât cu 7,31%, în intervalul menţionat.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 17:00, criptovaluta se tranzacţiona la nivelul de 11.260 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de puţin peste 200 de miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

   Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb