CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 27 APRILIE - 4 MAI BRD - pe prima treaptă a aprecierilor din BET

A. I.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 8 mai 2018

BRD - pe prima treaptă a aprecierilor din BET

Avans de 3,16% a acţiunii societăţii bancare, în ziua publicării rezultatelor financiare pentru primul trimestru din 2018

Acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) au avut o creştere de 0,62%, în raport cu moneda euro, în ultima săptămână (intervalul 27 aprilie - 4 mai), ocupând prima poziţie a celor mai rentabile acţiuni din indicele principal al pieţei, BET, în perioada avută în vedere.

Vineri, 4 mai, societatea bancară îşi publica rezultatele financiare pentru primul trimestru al anului 2018, BRD obţinând, la nivel de grup, un profit net de 414 milioane de lei, în urcare cu 26% faţă de cel din perioada similară a anului anterior, principalul motor al creşterii fiind aprecierea venitului net bancar cu 11,4%, până la 724 de milioane de lei, la care au contribuit toate categoriile principale de venituri.

Veniturile nete din dobânzi au înregistrat o creştere de 14,2%, până la 465 milioane de lei, cele din comisioane au urcat cu 5,2%, la 184 milioane de lei, în timp ce categoria "Alte venituri" s-a apreciat cu 10,8%, până la 75 de milioane de lei.

Pe de altă parte, cheltuielile operaţionale au atins 385 milioane de lei, aproximativ acelaşi nivel cu valoarea lor din primele trei luni ale anului trecut.

Cheltuielile cu personalul au fost mai mari cu 11,3%, până la 186 milioane de lei, iar categoria "Alte venituri" a scăzut cu 8,3%, până la nivelul de 199 de milioane de lei.

La nivel de bancă, BRD a obţinut, în primul trimestru al acestui an, un profit net de 392,36 milioane de lei, cu 28% mai mare faţă de cel din aceeaşi perioadă a anului trecut.

În acea zi, cotaţia BRD la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) urca cu 3,16%, pe fondul unui rulaj de 170.160 de acţiuni, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 261.000 de unităţi, aceasta fiind cea mai mare apreciere a preţului acţiunii societăţii bancare, din intervalul 27 aprilie - 4 mai.

În restul şedinţelor de tranzacţionare din perioada avută în vedere, cotaţia BRD a oscilat între o scădere de 2,6%, pe data de 30 aprilie, pe fondul unui rulaj de 318.285 de titluri şi o creştere de 1,33%, înregistrată pe data de 2 mai, în contextul unui volum de 384.151 de unităţi.

Din punct de vedere tehnic, acţiunea băncii se află pe un trend ascendent pe termen mediu şi lung, cotaţia BRD tranzacţionându-se peste mediile mobile simple (instrumente de analiză tehnică folosite, îndeosebi, pentru identificarea tendinţei unui titlu financiar) de 50 şi 200 de zile, ce definesc aceste orizonturi de timp, în vreme ce, pe termen scurt, BRD se află în consolidare.

Recent, acţionarii băncii au aprobat repartizarea sumei de 1,14 miliarde de lei sub formă de dividende, echivalentul a 83% din profitul anului trecut la nivel de bancă, de 1,38 miliarde de lei.

Valoarea dividendului brut este de 1,64 lei/acţiune, ceea ce, raportat la preţul de închidere al titlurilor BRD din data de 4 mai, de 15,68 lei/acţiune, oferă un randament brut de 10,46%.

Data de înregistrare, cea la care investitorii trebuie să deţină acţiunile în portofoliu pentru a primi dividende este 9 mai 2018, data plăţii fiind 31 mai 2018.

Acţionarul majoritar al BRD este Grupul Societe Generale din Franţa, ce deţine 60,17% din capitalul societăţii bancare.

La finalul anului trecut, BRD deţinea o cotă de piaţă de 12,5%, după totalul activelor, capitalizarea societăţii la BVB fiind de aproape 10,93 miliarde de lei,

Ponderea titlurilor băncii în principalul coş de acţiuni al pieţei, care a crescut cu 0,2%, în intervalul 27 aprilie - 4 mai, este de 11,95%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a coborât cu 2,04%, în raport cu moneda euro, în intervalul menţionat.

Cu o creştere de 0,11%, în raport cu moneda euro, titlurile FP sunt singurele componente ale indicelui financiar care s-au apreciat, în intervalul avut în vedere.

Vineri, 4 mai, cotaţia FP a scăzut cu 0,21%, în contextul unui rulaj de numai 0,14 milioane de unităţi, cu mult sub volumul celor 20 de zile anterioare, de circa 4,6 milioane de acţiuni.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la bursă, a scăzut cu 0,2%, în raport cu moneda euro, în perioada 27 aprilie - 4 mai.

Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost înregistrată de titlurile Alro (ALR), a căror cotaţie a urcat, în perioada avută în vedere, cu 2,87%, în raport cu moneda europeană.

Pe data de 4 mai, preţul acţiunii producătorului de aluminiu se aprecia cu 0,99%, pe fondul unui volum de 11.357 de unităţi, sub media celor 20 de zile anterioare de circa 49.960 de acţiuni.

Clasamentul rentabilităţilor de la BVB este condus de acţiunile Armătura (ARM), cu un avans de 10,12%, în raport cu moneda euro.

Pe locul al doilea în acest clasament se găsesc titlurile Zentiva (SCD), al căror avans a fost de 3,36%, podiumul acestei ierarhii fiind completat de acţiunile ALR.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 25 aprilie - 3 mai, este condus de titlurile BT Index Austria ATX, care au urcat cu 0,89%.

Pe locul al doilea în acest clasament se află BT Euro Clasic, cu o creştere de 0,22%, în timp ce titlurile BT Obligaţiuni, care au crescut cu 0,15%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului s-a apreciat cu 0,35%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a crescut, în intervalul 27aprilie - 4 mai, cu 0,11%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,14%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a urcat cu 6,83%, în intervalul 27 aprilie - 4 mai.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 11:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 9.260 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 158,8 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb