Acţiunile "Rompetrol Well Services" (PTR) au înregistrat un câştig de 5,90% raportat la moneda euro, în perioada 27 ianuarie - 27 februarie 2014, clasându-se pe locul trei în topul randamentelor aduse de acţiunile listate la Bursa de Valori Bucureşti.
Compania din grupul Rompetrol, a înregistrat, anul trecut, o cifră de afaceri de 121,32 milioane de lei (27,5 milioane de euro), în creştere cu 24% faţă de valoarea de 97,67 milioane de lei din 2012. Societatea a raportat în perioada analizată un profit net de 27,5 milioane de lei (6,2 milioane de euro), cu 25% mai mare decât câştigul de 22 milioane de lei din 2012, potrivit unui comunicat al Rompetrol Well Services transmis Bursei de Valori Bucureşti.
• Nicu Grigoraş, "Intercapital Invest": "Titlurile Rompetrol Well Services au potenţial de creştere"
Nicu Grigoraş, director departament front-office la "Intercapital Invest", consideră că "Rompetrol Well Services" este o companie care a avut constant rezultate bune. Domnia sa ne-a spus: "Dacă vor menţine acest ritm, vor înregistra, cu siguranţă, şi anul acesta o creştere a veniturilor".
În opinia sa, în acest moment, titlurile PTR nu sunt foarte atractive pentru marii investitori, prin prisma faptului că firma are lichiditate şi capitalizare mică.
Un impediment în evoluţia veniturilor companiei, în acest an, va fi reprezentat de reducerea estimată a consumului cu 5-6 procente, apreciază Adrian Simionescu, director general al "Vienna Investment Trust".
Vlad Vasilescu, analist financiar în cadrul "Transilvania Capital", este de părere că, pe viitor, rezultatele companiei vor depinde de conjunctura economică şi implicit de cererea pentru hidrocarburi, dar şi de cheltuielile companiei cu materialele consumabile, care deţin o pondere de peste 30% în totalul cheltuielilor din exploatare.
Analistul consideră că acţiunile PTR sunt speculative, din cauza lichidităţii scăzute.
"Rompetrol Well Services" este divizia de servicii petroliere la sondă a grupului "Rompetrol", controlat de compania de stat "KazMunaiGaz" din Kazahstan.
• "Cemacon" rămâne pe primul loc la randamente
Titlurile "Cemacon" (CEON) au rămas cele care oferă, în continuare, cel mai bun randament în topul acţiunilor listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), având o creştere, în perioada 27 ianuarie - 27 februarie, de 37,06%, raportat la moneda europeană. Pe locul al doilea, se află "Retrasib" (RTRA), cu un câştig de 25,02%.
Per ansamblu, indicii bursieri au înregistrat scăderi, în perioada analizată.
BET, indicele celor mai lichide zece companii listate, s-a depreciat cu 0,87%, "Transelectrica" (TEL) fiind compania care a mai ridicat randamentul, înregistrând un avans de 3,68%.
BET-FI, indicele SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, a scăzut cu 2,63%, SIF "Oltenia" oferind cel mai bun rezultat din această categorie, de 0,35%.
Totodată, indicele extins BET-XT a scăzut cu 1,38%, cea mai bună evoluţie din indice aparţinând "Impact Developer & Contractor" (IMP), de 4,89%.
• "FDI STK Europe" - apreciere de 6,91%
Pe segmentul fondurilor de investiţii, cel mai bun randament a fost oferit de FDI STK Europe, cu o creştere de 6,91%, urmat de FDI Audas Piscator cu un plus de 5,14%. Ultimul loc pe podium a fost ocupat de fondul de investiţii BT Index Austria ATX, care a înregistrat un avans de 1,74% faţă de moneda euro, în perioada 27 ianuarie - 27 februarie 2014.
"Marfin Bank" a asigurat cel mai bun randament în privinţa depozitelor în euro (0,23%) în perioada analizată, în timp ce depozitele în lei au consemnat cea mai mare creştere la "MKB Nexte Bank" (1,17%).
În aceeaşi perioadă, cotaţia aurului a crescut cu 5,06%, iar moneda naţională s-a apreciat cu 0,81% comparativ cu euro.
• Precizare
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.
Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.
Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.
1. EA 53
(mesaj trimis de dan oradeanul în data de 03.03.2014, 00:14)
Am sa repet acelasi lucru pana cand cineva o sa observe ca ceea ce spun este adevarat! IMPact=INSELACIUNE LA MAXIMUM! Conform informatiilor mele in luna ianuarie a acestui an s-a vandut la Oradea si casa EA 53(edificata de IMPact). In documentele parte a TANZACTIEI odioase dintre IMPact si Consiliul Local Oradea ea apare ca proprietate a lui Florin ROSCA FILIP(Millenium, firma controlata de IMPact!). Cine credeti ca este vanzatorul casei? Ati ghicit! IMPact! Mi-au spus cumparatorii(ei nu stiau de ce insist). "Negocierile" s-au purtat cu reprezentantul IMPact de la Oradea, Samuel Szanto! De ce cum e, nea fiziciene? Ca ziceai in decembrie in Bursa ca nu si nu si nu! IMPact n-a apelat la angajati proprii(rude, apropiati)pentru a face EVAZIUNE FISCALA sau pentru A PUNE LABA PE TERENURI! Ei, ce mai zici? Deci cotatia IMPact e pe bune sau se bazeaza pe MINCIUNA?