Cu un randament de 3,1%, în raport cu moneda euro, în intervalul 3 - 10 decembrie, acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC) se situează pe poziţia a doua în topul randamentelor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada avută în vedere.
În data de 10 decembrie, compania a anunţat că DIICOT a clasat acuzaţiile penale şi a ridicat majoritatea măsurilor asiguratorii impuse în 2016 asupra unor active de circa trei miliarde de lei ale societăţilor KMG International, Oilfield Exploration Business Solutions şi Rompetrol Rafinare, măsuri impuse în "Dosarul Rompetrol II".
Potrivit oficialilor KMG International, cel mai mare acţionar al Rompetrol Rafinare, decizia DIICOT de a finaliza "Dosarul Rompetrol II" deschide calea pentru noi investiţii necesare dezvoltării activităţilor grupului petrolier în ţara noastră.
În acea zi, cotaţia acţiunii RRC a urcat cu 5,15%, până la 0,051 lei, pe fondul unui rulaj de 840.252 de titluri, peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 119.344 de unităţi, aceasta fiind cea mai bună şedinţă de tranzacţionare pentru acţiunile companiei în intervalul 3 - 10 decembrie.
Pentru celelalte zile bursiere din perioada avută în vedere, cotaţia RRC a oscilat între o scădere de 2,08%, apărută în şedinţa din 4 decembrie, pe fondul unui rulaj de 111.298 acţiuni şi o creştere de 2,13%, înregistrată în şedinţa următoare, avans apărut în condiţiile unui volum de 50.000 de titluri.
De menţionat că, performanţa acţiunilor RRC iese în evidenţă în condiţiile în care în ultimele două şedinţe bursiere cele mai importante acţiuni de la BVB au cunoscut, luate în ansamblu, scăderi ale cotaţiilor, indicele BET schiţând o corecţie a trendului ascendent pe care se află încă din prima parte a anului.
În plus, cu toate că Rompetrol Rafinare are o capitalizare ridicată, de 2,249 miliarde de lei, peste cea a unor emitenţi importanţi din indicele BET precum Transelectrica (TEL) sau Alro (ALR), titlurile RRC au un rulaj redus, ca urmare a free-float-ului foarte redus, de numai 0,66%, fapt ce favorizează oscilaţiile mari de preţ.
După primele nouă luni ale anului curent, Rompetrol Rafinare a raportat o pierdere la nivel consolidat de 26,919 milioane de dolari, faţă de un câştig de 33,297 milioane de dolari în aceeaşi perioadă a anului anterior, în vreme ce cifra de afaceri brută a fost de 3,906 miliarde de dolari, în scădere cu 6% faţă de cea înregistrată în intervalul ianuarie - septembrie 2018.
KMG International deţine în mod direct 48,11% din Rompetrol Rafinare, Statul Român are indirect un pachet de 44,7%, iar Rompetrol Financial Group şi Rompetrol Well Services (entităţi controlate de KMG International), au 6,47%, respectiv 0,05% din capitalul RRC.
Pe prima poziţie în topul randamentelor de la bursa noastră se află acţiunile Patria Bank (PBK), a căror cotaţie s-a apreciat cu 3,62%, în raport cu moneda euro, în intervalul 3 - 10 decembrie, în vreme ce titlurile Nuclearelectrica (SNN), ce au cunoscut o creştere de 2,21%, în aceeaşi perioadă de raportare, se plasează pe treapta a treia a acestui top.
Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece companii de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a coborât cu 0,06%, în intervalul 3 - 10 decembrie, în timp ce indicele BET-XT, ce include cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la bursa noastră, s-a apreciat cu 0,09%.
Acţiunile SNN reprezintă titlurile cu cea mai bună evoluţie din cadrul ambelor coşuri de acţiuni, în perioada avută în vedere. Ponderea producătorului de energie nucleară în principalul indice al pieţei noastre este de 2,14%, în timp ce în cazul indicelui extins, importanţa titlurilor SNN este de 2,08%.
Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), s-a apreciat cu 0,24%, în perioada 3 - 10 decembrie.
Din structura sa, cea mai bună evoluţie a fost marcată de titlurile SIF Banat-Crişana (SIF1), a căror cotaţie s-a apreciat cu 0,69%,în intervalul menţionat.
Ponderea acţiunilor SIF1 în indicele financiar este de 17,4%.
Topul fondurilor de investiţii, în perioada 2 - 9 decembrie, este condus de titlurile BRD Global Clasa A, care au crescut cu 0,77%, în intervalul menţionat.
Pe locul al doilea în acest clasament se află OTP Real Estate & Construction, cu o apreciere de 0,6%, în timp ce titlurile OTP Global Mix, care au urcat cu 0,38%, completează podiumul fondurilor de investiţii.
Cotaţia aurului s-a depreciat cu 0,44%, în intervalul 3 - 10 decembrie , în timp ce cursul monedei naţionale, în raport cu euro, a scăzut cu 0,05%.
Depozitele bancare în lei ar fi adus o pierdere de 0,02%, în timp ce randamentul depozitelor în euro a fost de 0,01%.
Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a coborât cu 1,25%, în intervalul menţionat.
Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, la ora 10:00, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 7.220 de dolari.
Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 131,69 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".
• Precizări:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.