CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 3 - 10 IANUARIE Oltchim, surpriza aprecierilor de la BVB la începutul anului

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 14 ianuarie 2019

Oltchim, surpriza aprecierilor de la BVB la începutul anului

Cu un salt al cotaţiei de 98,9%, în intervalul 3 - 10 ianuarie, în raport cu moneda euro, acţiunile combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), companie aflată în reorganizare, se clasează pe prima poziţie în topul aprecierilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada menţionată.

În data de 10 decembrie, emitentul a informat piaţa că tranzacţia prin care Chimcomplex Borzeşti, societate controlată de Ştefan Vuza, a preluat o parte din activele OLT s-a încheiat, combinatul petrochimic din Vâlcea anunţând încasarea integrală a sumei tranzacţiei, de 127 milioane de euro, şi transferul integral al dreptului de proprietate asupra a cinci pachete de active şi unul parţial, din cele nouă din procedura de reorganizare (pachetele 1-5 integral şi 7 parţial).

Pe acest fond, începând cu şedinţa din 10 decembrie, preţul acţiunii OLT s-a prăbuşit, consemnând cincisprezece şedinţe consecutive cu deprecieri de circa 15%, însă, începând cu 4 ianuarie şi până în prezent, cotaţia Oltchim a înregistrat şase şedinţe de creşteri de circa 15% la rând.

În acest context, Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul Estinvest, ne-a declarat: "Cred că totul este speculativ. Cei care cumpără (n.r. titluri OLT) nu sunt investitori de portofoliu, iar faptul că preţul acţiunii Oltchim creşte de câteva zile consecutiv cu 15% atrage privirile unor investitori cărora le place riscul şi care se gândesc că vor cumpăra acţiuni OLT pe care mâine le vor vinde cu 10% sau 15% profit. Acesta este motivul creşterii, dar din punct de vedere fundamental, în baza rezultatelor pe care compania le are, este foarte riscantă investiţia în acest emitent.

Consider că societatea nu-şi mai poate îndeplini obiectul de activitate. În mod normal, acesta ar trebui schimbat, pentru că mare parte din active au fost vândute, iar, în continuare, Oltchim a rămas cu datorii".

Reprezentantul Estinvest a mai adăugat: "Oltchim este în stare de insolvenţă, iar în comunicatul dat spre difuzare de societate la sfârşitul lunii decembrie se spune că atunci când vor apărea informaţii referitoare la eventuala procedură de faliment, titlurile vor fi retrase de la tranzacţionare, în momentul în care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va primi această comunicare".

Totodată, în data de 17 decembrie, în urma finalizării unei investigaţii declanşată în aprilie 2016, Comisia Europeană (CE) a decis că Statul Român, implicit anumite companii de stat, trebuie să recupereze circa 335 milioane de euro de la Oltchim, cuantumul sumelor privite drept ajutoare de stat de care a beneficiat societatea de la intrarea în insolvenţă.

Raportat la ultima cotaţie din şedinţa de 10 ianuarie, valoarea de piaţă a societăţii este de 21,48 milioane de lei.

Pe poziţia secundă în topul randamentelor de la BVB, în perioada 3 - 10 ianuarie, s-au situat acţiunile Condmag (COMI), care au cunoscut o apreciere de 43,15% în raport cu moneda unică europeană, în timp ce pe ultima treaptă a aces­tui podium s-au clasat titlurile Electroputere (EPT), care au crescut cu 22,79%, în aceeaşi perioadă de raportare.

De menţionat că toate societăţile care formează podiumul aprecierilor de la BVB, în perioada menţionată, au o capitalizare şi o lichiditate redusă, elemente care favorizează oscilaţii mari ale preţului.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), este singurul coş de acţiuni din cele trei analizate care au raportat un avans în intervalul 3 - 10 ianuarie, de 0,91%, în raport cu moneda euro, în timp ce indicele extins BET-XT, care este compus din cele mai tranzacţionate 25 de acţiuni de la BVB, a raportat o depreciere de 1,07%.

Acţiunile cu cea mai bună evoluţie din cadrul acestor două coşuri de acţiuni, în perioada analizată, au fost cele ale SIF Transilvania (SIF3), care au crescut cu 3,93%, în intervalul 3 - 10 ianuarie.

Indicele BET a consemnat o retragere de 1,3%, în perioada avută în vedere, în raport cu moneda unică europeană, în timp ce titlurile operatorului de piaţă BVB au cunoscut cea mai bună evoluţie din cadrul referinţei pieţei noastre de capital, respectiv o apreciere de 3,52%.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 31 decembrie - 9 ianuarie, este condus de titlurile BT Index Aus­tria ATX, care au urcat cu 5,85%.

Pe poziţia secundă în acest clasament s-a clasat BRD Index, cu o apreciere de 2,03%, în timp ce titlurile YOU Invest Active EUR, care au urcat cu 1,6%, completează topul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului s-a depreciat cu 0,99%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a scăzut, în intervalul 3 - 10 ianuarie, cu 0,23%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,19%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 5,33%, în intervalul 10 - 17 ianuarie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, în jurul orei 15:45, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 3.608 de dolari.

Tot vineri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de aproape 64,35 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

   Precizări:

     Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb