CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 3 - 10 IANUARIE SIF Oltenia - printre performerii de la BVB

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 14 ianuarie 2020

SIF Oltenia - printre performerii de la BVB

Societatea va demara o ofertă publică de răscumpărare pentru maxim 38,39 milioane de acţiuni, la preţul de 2,75 lei/unitate

Impulsionate de oferta publică de răs-cumpărare de acţiuni pe care societatea o va începe joi, 16 ianuarie, acţiunile SIF Oltenia (SIF5), ce au urcat cu 3,92%, în raport cu moneda euro, în intervalul 3 - 10 ianuarie, reprezintă titlurile cu cea mai bună evoluţie din indicii BET-FI şi BET-XT, în perioada amintită.

Operaţiunea ţinteşte achiziţionarea a cel mult 38,39 milioane de acţiuni SIF5, echivalentul a aproape 6,62% din capitalul social, la preţul unitar de 2,75 lei, SIF-ul din Craiova primind undă verde în acest sens de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în data de 8 ianuarie.

Piaţa a reacţionat, în acea zi acţiunea SIF5 urcând cu 2,75%, la preţul de 2,62 lei, pe fondul unui volum de un milion de titluri, cel mai ridicat din octombrie 2019 şi până în prezent.

Ulterior, cotaţia acţiunii societăţii de investiţii financiare şi-a continuat avansul, încheind săptămâna de tranzacţionare la 2,66 lei, cu 3,38% sub cel la care se va realiza operaţiunea de piaţă ce va fi intermediată de Voltinvest şi care se va derula până la data de 30 ianuarie.

Programul fusese aprobat de acţionarii SIF5 la jumătatea lunii noiembrie, într-o adunare extraordinară întrunită la solicitarea grupului format din Business Capital for Romania - Opportunity Fund Cooperatief U.A. (controlat de Florin Pogonaru şi Erste Bank) şi Broadhurst Investments Limited, acţionari ai SIF Oltenia ce atunci aveau o deţinere cumulată de 5,58%.

Solicitanţii şi-au motivat cererea prin faptul că hotărârile AGEA SIF5 din luna mai, printre care şi demararea unui program de răscumpărare de acţiuni, au fost blocate în instanţă.

Destinaţia operaţiunii ce va porni în această săptămână este reducerea capitalului social al SIF Oltenia, prin anularea titlurilor răscumpărate.

Pentru finele lunii noiembrie a anului trecut, SIF5 afişa o Valoare Unitară a Activului Net (VUAN) de 4,0256 lei, ceea ce faţă de preţul acţiunii din data de 10 ianuarie oferea un discount de 33,9%.

2020 se anunţă a fi un an istoric pentru SIF-uri, ca urmare a eliminării pragului de deţinere, element văzut de analişti drept principalul obstacol în calea dezvoltării acestor societăţi.

Anul trecut, societatea din Craiova a livrat un randamet total (cotaţie şi dividend) de aproape 30%, cel mai redus dintre toate cele cinci SIF-uri.

Ponderea acţiunilor SIF Oltenia în indicele BET-FI, a cărui cotaţie a urcat cu 1,48%, în intervalul 3 - 10 ianuarie, este de 17,68%, în timp ce în cazul indicelui BET-XT, ce a cunoscut un avans de 0,48%, în perioada avută în vedere, importanţa acţiunilor societăţii din Craiova este de 3,59%.

Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece companii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu excepţia SIF-urilor, a urcat cu 0,3%, în intervalul avut în vedere.

Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost bifată de acţiunile MedLife (M), a căror cotaţie s-a apreciat cu 2,39%, în raport cu moneda euro, în perioada 3 - 10 ianuarie.

Poderea titlurilor prestatorului de servicii medicale private în principalul coş de acţiuni al pieţei noastre de capital este de 1,1%.

Clasamentul randamentelor de la BVB, în intervalul 3 - 10 ianuarie 2019, este condus de acţiunile Societatea de Construcţii Napoca (NAPO), a căror cotaţie s-a apreciat cu 29,8%, în raport cu moneda euro.

Pe poziţia a doua a acestei ierarhii se află titlurile Retrasib (RTRA), cu o creştere de 14,82%, podiumul fiind completat de acţiunile Aerostar (ARS), cu un avans de 5,65%, pentru aceeaşi perioadă de raportare.

Topul fondurilor de investiţii, din intervalul 31 decembrie 2018 - 9 ianuarie 2019, este condus de titlurile BRD Global Clasa A, ce au raportat o creştere de 1,57%.

Unităţile fondului OTP Global Mix au avut un plus de 1,42%, podiumul acestui clasament fiind completat de titlurile OTP Euro Premium Return, care au bifat un randament de 1,08%.

Cotaţia aurului s-a apreciat cu 0,35%, în perioda 3 - 10 decembrie, în timp ce cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a coborât cu 0,01%, în acelaşi interval de raportare.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a urcat cu 9,33%, în intervalul 3 - 10 ianuarie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, la ora 12:20, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 8.100 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 147,12 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb