CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 3 MARTIE - 3 APRILIE 2014 Titlurile "Altur" - creştere de 27,87%

Adrian Drăghici
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 7 aprilie 2014

Titlurile "Altur" - creştere de 27,87%

Acţiunile companiei "Altur" Slatina (simbol ALT) s-au apreciat cu 27,87%, raportat la moneda euro, în perioada 3 martie - 3 aprilie 2014.

Titlurile ALT au urcat în perioada analizată, de la 0,0402 lei per acţiune, la 0,0509 lei/acţiune.

Compania producătoare de piese şi motoare pentru autovehicule a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 100,6 milioane lei, în scădere faţă de anul 2012 (112,1 milioane lei), conform unui raport prezentat pe site-ul companiei.

De asemenea, societatea a obţinut un profit net în scădere, de la 5,3 milioane lei în 2012, la doar 842.400 lei în 2013.

Profitul net a fost obţinut de companie prin înregistrarea unor venituri în valoare de 118.253.221 milioane lei şi a unor cheltuieli totale în sumă de 117.464.399 lei.

Acţionarii companiei "Mecanica Roteş" (simbol METY) au aprobat lansarea ofertei publice de preluare a acţiunilor "Altur" Slatina (simbol ALT), în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor din data de 2 aprilie 2014.

Potrivit celor mai recente raportări, omul de afaceri Cătălin Chelu controlează indirect, prin trei firme din Galaţi, peste 52% din acţiunile Mecanica Roteş. Firma Amicosottis are 22,25% din acţiuni, Redont puţin peste 20% din titluri, iar Amirastar Trading deţine 10,2%.

Recent, ASF a dispus să fie iniţiată o ofertă de preluare la Altur de către firmele Mecanica Roteş Târgovişte, Celule Electrice Băileşti, Revan Com Galaţi, Galgros Galaţi, Surexcomp Brăila, New Dezvolt Consulting Slatina, Metalica Oradea şi persoanele cu care acţionează în mod concertat.

Potrivit ASF, firmele menţionate deţin peste 33% din acţiunile Altur, pragul la care legislaţia pieţei de capital impune lansarea unei oferte de preluare pentru titlurile deţinute de ceilalţi acţionari.

Acţiunile "Calipso" au înregistrat cel mai mare avans de pe Bursă

Titlurile companiei "Calipso" Oradea (CAOR) au crescut în perioada 3 martie - 3 aprilie 2014 cu 60,10%, raportat la moneda euro, înregistrând cel mai bun randament de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Brokerii de pe piaţă precizează faptul că o acţiune este atractivă pentru investitori doar atunci când lichiditatea este ridicată, iar preţul creşte datorită acestui fapt. În rest, astfel de creşteri, cum au fost cele ale titlurilor CAOR, sunt pur speculative, neavând un fundament real.

Compania a înregistrat anul trecut o pierdere netă de 6,2 milioane lei, după o pierdere de 3,7 milioane lei în 2012.

În schimb, cifra de afaceri netă aproape s-a dublat în anul 2013, ajungând la 12,5 milioane lei.

În urma titlurilor "Calipso" s-au situat acţiunile companiei "Alumil" (ALU), care s-au apreciat în perioada analizată cu 43,54%, raportat la euro.

Potrivit lui Adrian Simionescu, director general la "Vienna Investment Trust", creşterea titlurilor ALU s-a datorat deciziei companiei de a acorda dividende acţionarilor, neavând nicio legătură cu activitatea acesteia".

Indicii bursieri au trecut pe plus

Indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), s-a apreciat cu 5,34%, raportat la moneda euro, în perioada 3 martie - 3 aprilie 2014, iar indicele BET-XT, a înregistrat un avans de 4,12%, în aceeaşi perioadă de timp.

Pe ambii indici bursieri, titlurile "Transelectrica" (TEL) au obţinut cel mai bun randament, urcând cu 11,34%, raportat la euro.

De asemenea, BET-FI, indicele celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, a crescut cu 0,73% în perioada analizată, SIF5 Oltenia înregistrând cel mai mare avans (+6,71%).

Pe segmentul fondurilor de investiţii, FDI Carpatica Global s-a apreciat cu 1,96%, având cel mai mare avans de pe bursă. Locul secund în topul fondurilor a fost obţinut de FDI Carpatica Obligaţiuni, după o creştere de 1,53% în perioada analizată, iar podiumul a fost întregit de fondul You Invest Active (+1,52%).

"Marfin Bank" a asigurat cel mai bun randament în privinţa depozitelor în euro (0,21%), în perioada 3 martie - 3 aprilie 2014, în timp ce depozitele în lei au consemnat cea mai mare creştere la "MKB Nexte Bank" (1,33%).

Aurul s-a depreciat cu 4,15%

Metalul preţios a înregistrat o scădere de 4,15% faţă de moneda europeană în perioada 3 martie - 3 aprilie 2014, continuându-şi trendul descendent pe care se află. În schimb, moneda naţională s-a apreciat faţă de euro cu 0,99% în aceeaşi perioadă de timp, cotaţia eur/ron ajungând la valoarea de 4,4726.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ASFESCULE! TU STII CE MAI FACE CHELU? PAI CUM SA NU STI, CA DOAR ESTI PE STATUL LUI DE PLATA!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb