Titlurile fondului "Active Dinamic" au urcat cu 8,84%, raportat la euro, în perioada 30 septembrie -7 octombrie, reprezentând cel mai bun plasament de pe segmentul fondurilor de investiţii.
La jumătatea anului, fondul avea active totale de 23,68 milioane de lei, faţă de 21,98 milioane de lei, la finalul anului trecut.
90% din portofoliu reprezintă valori mobiliare cotate.
Cea mai mare pondere în portofoliul "Active Dinamic" era reprezentată de titlurile SIF1 Banat Crişana (9,95% din activele fondului), fiind urmate de SIF4 Muntenia (9,49% din activele fondului), şi de "Avicola" Buzău (8,9%), la jumătatea anului.
"Pentru perioada următoare, politica noastră de investiţii se va axa cu precădere pe menţinerea unui grad de risc mediu concomitent cu asigurarea unui coeficient de lichiditate ridicat", se arată în raportul semestrial al fondului, care continuă: "Fondul Active Dinamic va fi capabil să atragă în continuare atenţia investitorilor dornici de a efectua plasamente financiare pe termen mediu şi lung în condiţii de performanţă ridicate".
Pe segmentul fondurilor, podiumul a fost completat de titlurile "FDI STK Europe" (+7,15%) şi BT Index Austria (+5,42%).
La Bursa de Valori Bucureşti, cel mai mult au urcat acţiunile "Oltchim" (OLT), revenite recent la tranzacţionare după confirmarea planului de reoganizare.
Acestea au fost urmate de titlurile "Mecanică Fină" (+21,05%) şi Retrasib Sibiu (+13,53%), toate pe rulaje reduse.
Indicii bursieri nu au avut evoluţii spectaculoase. BET, indicele celor mai lichide zece companii listate, a urcat cu 0,25%, în timp ce indicele extins BET-XT s-a apreciat cu 0,26%. BET-FI, indicele SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, a scăzut, însă, cu 0,43%.
Acţiunile Transelectrica au marcat cea mai mare apreciere din BET, de 1,77% raportat la euro, în timp ce scumpirea acţiunilor "Romcarbon", cu 4,35%, a tras în sus indicele extins.
Cotaţia Fondului Proprietatea a crescut cel mai mult, în cadrul BET-FI (+0,64%).
În perioada analizată, aurul s-a scumpit cu 2,07% faţă de euro, la cursul BNR, în timp ce moneda naţională a stagnat.
• Precizare:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor.
Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.