CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 31 IANUARIE - 7 FEBRUARIE Randament de 11,63% pentru titlurile SIF Banat - Crişana

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 11 februarie 2019

Randament de 11,63% pentru titlurile SIF Banat - Crişana

Marcând un salt al cotaţiei de 11,63%, în raport cu moneda euro, în intervalul 31 ianuarie - 7 februarie, acţiunile SIF Banat - Crişana (SIF1) reprezintă titlurile cu cel mai bun randament din cadrul indicelui BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), care a înregistrat o apreciere de 3,46%, în perioada menţionată.

Evoluţia titlurilor SIF1 se datorează, îndeosebi, şedinţelor din 4 şi 5 februarie, când acţiunile emitentului au înregistrat aprecieri de 3,76%, avans apărut în contextul unei lichidităţi de 33.646 de titluri, respectiv o creştere de 5,8%, avută pe fondul unui volum de 122.752 de acţiuni, peste media ultimei luni de tranzacţionare, de circa 41.112 de unităţi.

De altfel, în cele şase şedinţe de tranzacţionare cuprinse în intervalul analizat cotaţia emitentului nu a înregistrat nicio scădere, iar în zilele bursiere din 1 şi 7 februarie preţul acţiunii a stagnat, în condiţiile în care în aceste şedinţe rulajul cu titlurile SIF1 s-a situat cu mult sub media celor 20 de zile anterioare.

De menţionat că saltul cotaţiei acţiunilor SIF Banat - Crişana a apărut pe fondul unui context general pozitiv de care s-a bucurat piaţa locală, în ansamblul ei, indicele BET, al celor mai lichide cincisprezece titluri de la BVB, înregistrând aprecieri ale cotaţiei în cinci din cele şase zile care compun intervalul 31 ianuarie - 7 februarie, cele mai importante creşteri în chiar şedinţele din 4 şi 5 februarie.

În primele nouă luni ale lui 2018, SIF Banat - Crişana a afişat un profit net în valoare de 65,5 milioane de lei, în creştere cu 18,45% comparativ cu rezultatul net obţinut în aceeaşi perioa­dă a anului trecut, de 55,26 milioane de lei, în condiţiile în care valoarea activelor a crescut cu 5% în primele nouă luni ale anului trecut, până la 2,61 miliarde de lei.

Pentru finalul lunii ianuarie, SIF Banat - Crişana raportat o Valoare Unitară a Activului Net (VUAN) de 4,2772 lei/unitate, care, raportat la cotaţia SIF1 din data de 7 februarie, de 2,19 lei, oferă un discount de tranzacţionare de circa 49%.

Valoarea de piaţă la BVB a SIF1 este de circa 1,13 miliarde de lei.

Ponderea titlurilor SIF1 în indicele financiar este de 18,25%, în timp ce în cazul indicelui BET-XT, importanţa societăţii de investiţii financiare este de 3,4%.

De altfel, indicele extins al BVB, care include cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la BVB, a înregistrat o creştere de 7,52%, în raport cu moneda unică europeană, în timp ce referinţa pieţei noastre de capital, indicele BET, a raportat un avans de 8,29%, în perioada 31 ianuarie - 7 februarie.

Acţiunile Banca Transilvania (TLV), care au înregistrat un salt de 20,47% în raport cu moneda euro reprezintă, din nou, acţiunile cu cea mai bună evoluţie din cadrul celor două coşuri de acţiuni, în intervalul analizat. Pe prima poziţie în clasamentul randamentelor de la Bursa de Valori Bucureşti, în intervalul 31 ianuarie - 7 februarie, s-au menţinut acţiunile combinatului petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), care au crescut cu 40,25%, în raport cu moneda euro.

Celelalte două trepte de pe acest podium sunt ocupate, din nou, de titlurile bancare de la BVB. Astfel, pe poziţia secundă în acest top se regăsesc acţiunile TLV, în timp ce podiumul este completat de titlurile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), cotaţia emitentului marcând o apreciere de 18,42%.

Pe prima poziţie a clasamentului fondurilor de investiţii, în intervalul 30 ianuarie - 6 februarie, se află titlurile ETF - BET Tradeville, cu o creştere de 5,42%, în timp ce pe locul al doilea se situează fondul Certinvest BET Index, al cărui avans a fost similar, de 5,06%.

Poziţia a treia a topului de investiţii este ocupată de titlurile Certinvest XT Index, al cărui unităţi de fond au urcat cu 4,88%.

Cotaţia aurului s-a apreciat marginal cu 0,05%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a scăzut cu 0,09%, în intervalul 31 ianuarie - 7 februarie.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în intervalul precizat, în timp ce depozitele în lei au avut un randament negativ de 0,06%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 0,82%, în perioada 31 ianuarie - 7 februarie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 15:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 3.395 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 60,44 de miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb