CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 31 MAI - 12 IUNIE BT Index Austria ATX conduce topul fondurilor de investiţii

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 14 iunie 2017

BT Index Austria ATX conduce topul fondurilor de investiţii

Cu o apreciere de 1,52% în perioada 2-9 iunie, titlurile fondului de investiţii BT Index Austria ATX au avut cea mai mare rentabilitate dintre toate fondurile analizate, raportată la moneda euro.

BT Index Austria ATX este un fond deschis de investiţii, denominat în euro, ce investeşte în acţiuni cotate la Bursa de Valori de la Viena (Wiener Borse), minim 85% din activele fondului urmărind să reproducă indicele ATX (Austrian Traded Index). Diferenţa de active este reprezentată de plasamente în instrumente financiare cu venit fix, utilizate în vederea optimizării gradului de risc aferent investiţiilor în acţiunile cotate.

Conform raportului săptămânal publicat pe data de 12 iunie de BT Asset Management, societatea care administrează fondul, săptămâna trecută a fost favorabilă pentru acţiunile listate pe piaţa austriacă, 60% din titlurile incluse în indicele ATX apreciindu-se. Creşteri mari, de peste 3%, le-au avut acţiunile Buwog, Uniqa, Verbund sau Voestalpine. A zecea parte din acţiunile ATX sunt foarte aproape de maximele ultimelor douăsprezece luni, se mai specifică în raport.

La sfârşitul săptămânii trecute, 87,92% din activele fondului erau investite în acţiuni, 9,83% în depozite bancare, restul fiind disponibil la vedere şi alte active.

Potrivit informaţiilor prezentate de BT Asset Management pe site-ul companiei, la data de 31 mai 2015, cea mai mare deţinere a fondului, de 16,975%, se găsea în acţiuni Erste Group Bank AG.

În perioada 2-9 iunie, preţul acţiunilor Erste la Bursa din Viena, s-a apreciat cu 2,08% (calculat pe baza valorilor de închidere), conform datelor publicate pe site-ul "investing.com".

Pe locul următor în deţinerile fondului se găseau titluri ale companiei OMV AG, a căror pondere era de 14,154%. În perioada menţionată, aprecierea acţiunilor companiei petroliere a fost de 3,79%.

Un procent de 7,886% din activele BT Index Austria ATX era plasat în acţiuni Voestalpine AG. Aprecierea acţiunilor producătorului de oţel a fost, în perioada 2-9 iunie, de 3,99%.

Pe locul al doilea în clasamentul fondurilor de investiţii de la noi s-au situat titlurile Certinvest BET-FI Index, a căror creştere a fost de 0,74%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de fondul FDI Audas Piscador, ce a urcat cu 0,58%.

Acţiunile producătorului de armături pentru instalaţii Armătura (ARM) s-au apreciat cu 21,22%, în perioada 31-12 mai 2017, reprezentând titlurile cu cea mai mare rentabilitate de la Bursa de Valori Bucureşti, raportată la moneda europeană.

Conform datelor existente pe site-ul bursei de valori, pe data de 12 iune, acţiunile ARM s-au apreciat cu 12,99% faţă de ziua anterioară de tranzacţionare, schimbându-se doar o acţiune.

În primul trimestru din 2017, Armătura a raportat o pierdere de 893.694 lei, cu 76% mai mare decât cea din perioada similară a anului 2016, de 507.833 lei.

În anul 2016, societatea a suferit o pierdere de 2,96 milioane lei.

Locul al doilea în topul randamentelor a revenit acţiunilor Oltchim (OLT), cu o rentabilitate de 10,98%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile Farmaceutica Remedia (RMAH), cu o creştere de 10,5%.

Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti analizaţi s-au depreciat în perioada analizată.

Dintre aceştia, cea mai mică scădere a fost suferită de către indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, care a coborât, în perioada 31 mai - 12 iunie, cu 0,75%, raportat la moneda euro.

În cadrul acestuia, cea mai bună evoluţie au avut-o titlurile SIF Moldova (SIF2), ce s-au apreciat cu 2,66%, în perioada menţionată.

Ponderea titlurilor SIF2 în indicele societăţilor de investiţii financiare este de 16,59%.

Indicele extins BET-XT, ce are în componenţa sa cele mai lichide 25 de acţiuni listate la BVB, a scăzut cu 2,81%, în perioada menţionată.

Cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui extins au avut-o acţiunile emitentului Teraplast (TRP), care s-au apreciat cu 7,35%.

Trebuie menţionat că volatilitatea mare a preţului acţiunilor TRP apare şi pe fondul lichidităţii reduse a emitentului.

Ponderea companiei în indice este de 0,49%.

Indicele BET, al celor mai lichide douăsprezece companii listate BVB, s-a depreciat cu 3,53%, raportat la moneda euro, în perioada menţionată, reprezentând indicele cu cea mai mare scădere, dintre cei analizaţi.

În cadrul principalului indice al pieţei de acţiuni, cea mai mare creştere au avut-o titlurile "BRD - Groupe Societe Generale" (BRD), care au urcat cu 2,57%.

Ponderea titlurilor BRD în principalul indice al pieţei de acţiuni autohtone este de 11,2%.

Cel mai bun randament la depozite bancare, în perioada 31 mai - 12 iunie, a fost pentru cele în lei, de 0,14%, la Bancpost, în timp ce depozitele în euro au avut o rentabilitate de 0,02%.

Cotaţia aurului a crescut cu 0,64%, în timp ce moneda naţională s-a apreciat cu 0,1% faţă de euro.

Cotaţia criptovalutei Bitcoin s-a depreciat în perioada 31 mai - 12 iunie cu 1,45%. Astfel, după ce duminică, 10 iunie, moneda digitală a depăşit pentru prima dată în istorie, nivelul de 3000 de dolari pe unitate, conform indicelui CoinDesk Bitcoin Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), cotaţia Bitcoin a suferit o corecţie severă, atingând luni, 12 iunie, un minim de aproximativ 2600 de dolari pe unitate, conform aceluiaşi indice.

Site-ul "coinmarketcap.com", indica, ieri, o capitalizare de piaţă a criptomonedei de aproximativ 45 miliarde de dolari. Preţul de tranzacţionare se situa, pe 13 iunie, în jurul nivelului de 2.750 de dolari (aproximativ 11.205 lei, la cursul de schimb de vineri, de 4,0743 lei, pentru un dolar), conform aceleiaşi surse.

Precizare:

Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb