CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 5 APRILIE - 5 MAI 2014 Dragoş Balaci, "Atlas Asset Management": "Tendinţa de scădere a dobânzilor ar trebui să continue"

ADRIAN DRĂGHICI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 7 mai 2014

Dragoş Balaci, "Atlas Asset Management": "Tendinţa de scădere a dobânzilor ar trebui să continue"

FDI Monolith - avans de 1,42%

FDI Monolith a înregistrat o creştere de 1,42%, raportat la moneda europeană, în perioada 5 aprilie - 5 mai 2014.

Fondul Deschis de Investiţii Monolith, administrat de "Atlas Asset Management", este un fond cu o politică de investiţii diversificată.

Dragoş Balaci, director general la "Atlas Asset Management", ne-a declarat: "FDI Monolith este un fond deschis denominat în euro ce investeşte conform prospectului de emisiune avizat de ASF cu precădere în bonduri/eurobonduri emise de statul român şi în instrumente ale pieţei monetare denominate în euro. Fondul se doreşte a fi o alternativă investiţională pentru investitorii ce doresc să obţină un randament superior depozitelor bancare obişnuite, cu asumarea unor riscuri destul de reduse şi cu avantajul unei flexibilităţi sporite în ceea ce priveşte perioada investiţiei".

Domnia sa este de părere că avansul din ultima lună a corespuns aprecierii preţurilor bondurilor/eurobondurilor din portofoliul fondului.

"Cauzele acestei aprecieri sunt destul de cunoscute. Pe plan intern, a contat lichiditatea foarte mare a sistemului bancar local ce a dus la scăderea abruptă a dobânzilor în euro, dar şi scăderea rezervelor minime obligatorii la BNR la începutul anului, iar pe plan extern s-a simţit o îmbunătăţire a climatului economic în Uniunea Europeană, mai ales în ţările cele mai afectate de criza financiară, ceea ce a dus la un apetit crescut pe pieţele financiare pentru asemenea instrumente, în special pentru cele emise de ţările de la «periferia» zonei euro", a declarat Dragoş Balaci, care a adăugat: "Nu trebuie uitat că România are o datorie publică redusă comparativ cu majoritatea ţărilor din UE şi, de asemenea, un deficit bugetar menţinut deocamdată sub 3%. De asemenea, cu o creştere economică ce poate atinge şi 3% anul acesta şi o rezervă valutară «confortabilă», această tendinţă de scădere a dobânzilor ar trebui să continue. Există totuşi riscurile binecunoscute legate de evoluţiile din regiune şi de faptul că traversăm un an electoral, însă, pentru moment, considerăm că această evoluţie se poate menţine pe termen mediu. Un factor suplimentar ar fi un upgrade al ratingului României acordat de Standard & Poors în această lună".

FDI Carpatica Global - cel mai bun randament pe segmentul fondurilor

FDI Carpatica Global a crescut cu 1,62%, raportat la moneda europeană, fiind cel mai profitabil fond în perioada 5 aprilie - 5 mai 2014. În urma lui s-a situat ETF - BET Tradeville, care s-a apreciat în aceeaşi perioadă de timp cu 1,43%.

Titlurile "COMCM" Constanţa - creştere de 29,48%

Acţiunile companiei "COMCM" Constanţa (simbol CMCM) s-au apreciat cu 29,48%, raportat la moneda europeană, înregistrând cel mai mare avans de pe Bursă în perioada analizată.

Compania a obţinut în 2013 un profit brut de 1,16 milioane lei, în scădere faţă de anul precedent, când profitul brut a atins nivelul de 3,35 milioane lei.

În schimb, capitalurile proprii au crescut, de la 265,5 milioane lei în 2012, la 265,9 milioane lei în 2013, conform unui raport oferit Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Titlurile "Alumil Rom Industry" (ALU) au crescut în perioada analizată cu 24,7%, raportat la moneda europeană.

Pentru prima dată în ultimii patru ani, "Alumil" a anunţat că va propune acţionarilor distribuirea de dividende, suma totală pe care compania vrea să o ofere ridicându-se la 20 milioane lei (4,5 milioane euro), din profiturile din anii anteriori. Compania face parte din grupul "Alumil" din Grecia, care controlează 55,9% din acţiuni, iar preşedintele Consiliului de Administraţie şi directorul general al companiei din România, Michail Sotiriou, deţine o participaţie de 23,9%.

Topul companiilor a fost completat de acţiunile companiei "Romcarbon" (ROCE), care au crescut în perioada 5 aprilie - 5 mai cu 19,96%, raportat la moneda europeană.

Indicii bursieri - pe «roşu»

În perioada analizată, toţi indicii bursieri au înregistrat scăderi. Astfel, indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), s-a depreciat cu 0,37%, iar indicele BET-XT, a scăzut cu 1,48%.

Pe ambii indici bursieri, titlurile "Transelectrica" (TEL) au avut cel mai bun randament, urcând cu 10,22%.

Totodată, indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare plus Fondul Proprietatea (FP), s-a depreciat în perioada 5 aprilie - 5 mai 2014 cu 6,51%.

SIF3 Transilvania a fost compania cu cel mai bun randament de pe indicele SIF-urilor, după o apreciere de 0,71%.

Marfin Bank" a asigurat cel mai bun randament în privinţa depozitelor în euro (0,21%), în perioada 5 aprilie - 5 mai 2014, în timp ce depozitele în lei au consemnat cea mai mare creştere la "MKB Nexte Bank" (0,72%).

Aurul a continuat să se deprecieze şi în această perioadă de timp, metalul preţios scăzând cu 1,75% faţă de moneda europeană.

În schimb, moneda naţională s-a apreciat, în perioada analizată, cu 0,41% faţă de euro, paritatea euro/ron ajungând la valoarea de 4.4419.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb