CEL MAI REDUS CURS DE DUPĂ 20 IANUARIE: Planul Fed depreciază dolarul

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 noiembrie 2010

Planul Fed depreciază dolarul

Cresc preţurile materiilor prime

Cotaţia petrolului poate reveni la 100 dolari/baril, potrivit analiştilor

Statele emergente critică decizia Fed, care ameninţă să ducă la aprecierea propriilor monede în raport cu dolarul

Dolarul s-a depreciat ieri, pe pieţele externe, faţă de valutele partenerilor săi comerciali majori, după ce, miercuri, Federal Reserve (Fed - banca centrală a SUA) a anunţat că va cumpăra titluri de trezorerie în valoare de 600 de miliarde dolari, ca să stimuleze cea mai mare economie din lume.

Dolarul a scăzut cu 0,8%, la 1,4252 unităţi/euro la ora 13:17, pe piaţa din Londra, de la 1,4139 unităţi/ euro miercuri, la New York. Anterior, moneda americană s-a depreciat până la 1,4266 unităţi/euro - cel mai redus curs de după 20 ianuarie. Faţă de moneda japoneză, dolarul a pierdut 0,4%, înregistrând un curs de 80,76 yeni.

Indicele Dollar, care măsoară evoluţia dolarului faţă de şase monede ale partenerilor comerciali ai SUA, a scăzut pentru a treia zi consecutiv la IntercontinentalExchange: -1%, la 75,730 puncte, după ce atinsese 75,698.

Fed a luat decizia mai sus amintită întrucât consideră că "progresul" către atingerea obiectivelor de reducere a şomajului şi stabilizare a preţurilor a fost "dezamăgitor de încet". În plus, Fed menţine dobânzile aproape de zero din decembrie 2008, încercând să stimuleze creşterea după recesiune.

Deprecierea dolarului a generat ascensiunea cotaţiilor metalelor preţioase. Preţul aurului cu livrare imediată a crescut cu 14,72 dolari (1,1%) la Londra, ajungând la 1.363,27 dolari uncia.

Preţul aurului cu livrare în decembrie a urcat cu 39,60 dolari (3%) pe piaţa americană, la ora 10:23, atingând 1.377,20 dolari/uncie.

Cotaţia argintului cu livrare imediată a crescut cu 45,5 cenţi (1,8%) pe piaţa londoneză, la 25,315 dolari uncia (cel mai ridicat preţ de după martie 1980). Cotaţia argintului cu livrare în decembrie a câştigat 1,069 dolari (4,4%), ajungând la 25,505 dolari uncia la New York. Anterior, preţul a urcat la 25,635 dolari uncia - cel mai ridicat din ultimii 30 de ani.

Speculaţiile potrivit cărora Fed va continua să susţină economia SUA au adus şi creşteri pe pieţele metalelor de bază. Preţul cuprului cu livrare în decembrie a urcat cu 12,5 cenţi (3,3%), la 3,91 dolari livra la ora 11:01, La Comex New York. Anterior, preţul ajunsese la 3,914 dolari livra - cel mai ridicat de după 3 iulie 2008. La Londra, preţul cuprului cu livrare peste trei luni a crescut cu 264 dolari (3,2%), la 8.584 dolari tona metrică (3,89 dolari livra). Cotaţia aluminiului a crescut cu 1,9%, la 2.464 dolari tona, iar cea a zincului - cu 4%, la 2.502 dolari tona. Preţul nichelului a crescut cu 1,6%, la 23.928 dolari tona.

Decizia Fed a dus şi la ascensiunea cotaţiilor petroliere. Preţul ţiţeiului brut cu livrare în decembrie a crescut cu 1,82 dolari (2,2%), la 86,51 dolari barilul în sesiunea electronică de la New York - cel mai ridicat preţ de după 3 mai. Preţul petrolului Brent cu livrare în decembrie a urcat cu 1,64 dolari (1,9%), la 88,02 dolari/baril la ICE Futures Europe din Londra. Săptămâna aceasta, cotaţia petrolului a crescut cu peste 5%. Potrivit "JPMorgan Chase & Co." şi "Bank of America Merrill Lynch", preţul petrolului ar putea reveni la 100 de dolari barilul pentru prima oară după criza financiară din 2008.

Decizia Fed, criticată de statele emergente

Liderii marilor economii emergente din America Latină şi Asia au avertizat că vor analiza noi măsuri pentru compensarea lichidităţilor de 600 de miliarde de dolari prin care Fed vrea să susţină economia americană, transmite Reuters, potrivit Mediafax.

Statele emergente au criticat decizia Fed, care ameninţă să ducă la aprecierea propriilor monede în raport cu dolarul.

"Atât timp cât lumea nu arată reţinere în a tipări monede cu circulaţie internaţională, ca dolarul, apariţia unei noi crize este inevitabilă, aşa cum se lamentează destui înţelepţi lideri occidentali", a afirmat Xia Bin, consilier la Banca Chinei, într-o publicaţie a instituţiei financiare.

Nemulţumiri la adresa măsurii Fed au fost exprimate şi de ţările dezvoltate. Ministrul Economiei din Germania, Rainer Bruederle, este îngrijorat că SUA încearcă să stimuleze creşterea economică prin injectarea de lichidităţi. Acesta a adăugat că există adevăr în acuzaţia că SUA influenţează cursul dolarului prin politica monetară.

În Coreea de Sud, ministrul finanţelor a avertizat că va analiza "agresiv" măsuri de control al intrărilor de capital, în timp ce Secretariatul pentru Comerţ Exterior din Brazilia a anunţat că decizia Fed ar putea declanşa "represalii".

Ministrul Economiei din Turcia, Ali Babacan, consideră că politica Fed ar putea avea un efect contrar celui anticipat de SUA.

BCE: Politica Fed nu indică planuri de depreciere a dolarului

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, nu consideră că politica Fed indică tentative ale Statelor Unite de depreciere a dolarului, potrivit Reuters, anunţă Mediafax.

"Nu am niciun indiciu care să-mi schimbe încrederea în faptul că autorităţile americane nu urmăresc o politică a dolarului slab. Este în interesul SUA să aibă o monedă puternică în raport cu alte valute tranzacţionate liber", a spus, ieri, Trichet, în timpul unei conferinţe de presă organizată după ce BCE a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 1%.

Trichet a refuzat să comenteze în amănunt măsura adoptată de Fed.

Pieţele materiilor prime au avut un răspuns mult mai important la măsurile de susţinere a economiei anunţate de Fed, decât la rezultatul alegerilor parţiale, de la mijlocul mandatului, din SUA. Adversarii republicani ai preşedintelui american, Barack Obama, au câştigat, marţi, majoritatea în Camera Reprezentanţilor, în timp ce democraţii au reuşit să păs-treze o majoritate strânsă în Senat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb