Cel puţin 25 de persoane au fost ucise în nord-vestul Siriei în urma unor lovituri aeriene efectuate de guvernul sirian şi de Rusia, a declarat azi dimineaţă serviciul de salvare condus de opoziţia siriană, cunoscut sub numele de "Căştile Albe", relatează Reuters.
Avioane ruseşti şi siriene au lovit duminică oraşul Idlib din nordul Siriei, aflat sub controlul rebelilor, potrivit surselor militare. În paralel, preşedintele Bashar al-Assad a promis să zdrobească insurgenţii care au pătruns în oraşul Alep. De asemenea, armata siriană a anunţat că a recucerit mai multe oraşe pe care rebelii le-au ocupat în ultimele zile.
Un atac aerian a lovit o zonă rezidenţială aglomerată din centrul oraşului Idlib, cel mai mare oraş dintr-o enclavă rebelă de lângă graniţa cu Turcia, unde trăiesc aproximativ patru milioane de persoane în corturi şi locuinţe improvizate. Cel puţin şapte persoane au fost ucise şi zeci au fost rănite, potrivit salvatorilor locali. Căştile Albe au raportat că zece copii se numără printre victimele atacurilor aeriene de duminică. Armata siriană şi Rusia, aliatul său, au declarat că vizau ascunzătorile insurgenţilor şi au negat că ar fi atacat civili.
Bilanţul total al victimelor atacurilor aeriene siriene şi ruse dincepând cu 27 noiembrie a ajuns la 56 de morţi, inclusiv 20 de copii, conform unui comunicat al grupului Căştile Albe pe X.
Insurgenţii din nord-vestul Siriei sunt o coaliţie de grupuri armate laice, susţinute de Turcia, alături de Hayat Tahrir al-Sham, o grupare islamistă desemnată drept grup terorist de către SUA, Rusia, Turcia şi alte state.
Într-o declaraţie comună, Statele Unite, Franţa, Germania şi Marea Britanie au solicitat "dezescaladarea de către toate părţile şi protecţia civililor şi a infrastructurii pentru a preveni noi strămutări şi perturbarea accesului umanitar".
Ministrul turc de externe, Hakan Fidan, i-a transmis duminică secretarului de stat american, Antony Blinken, că Turcia nu va permite ameninţările teroriste care vizează securitatea sa sau civilii sirieni, potrivit unor surse diplomatice turce. Războiul din Siria, care a început în 2011 şi nu s-a încheiat oficial, a dus la moartea a sute de mii de oameni şi la strămutarea a milioane de persoane. Deşi majoritatea luptelor grele s-au încheiat după ce miliţiile susţinute de Iran şi aviaţia rusă l-au ajutat pe Bashar al-Assad să recupereze controlul asupra principalelor oraşe, situaţia rămâne instabilă. În aceeaşi zi, ministrul iranian de externe, Abbas Araqchi, aflat în vizită la Damasc, a declarat că situaţia din Siria este "dificilă", însă guvernul Assad se va impune.
Opinia Cititorului