Cele mai scurte războaie: conflicte fulger cu impact pe termen lung

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 august

Cele mai scurte războaie: conflicte fulger cu impact pe termen lung

English Version

Omenirea stă sub semnul războaielor de durată. În Ucraina vorbim de ani de conflict, iar în Gaza deja de luni bune. Lucrurile pot sta şi altfel în privinţa acestor nenorociri, iar istoria ne demonstrează acest lucru. De-a lungul timpului, multe războaie au devastat naţiuni şi au modelat hărţile lumii, dar nu toate conflictele au durat ani întregi. Unele războaie, deşi extrem de scurte, au avut consecinţe majore, influenţând nu doar cursul evenimentelor la acea vreme, ci şi structura geopolitică a regiunilor implicate. Date interesante pe această temă oferă warhistoryonline.com şi historic-uk.com.

Considerat cel mai scurt război din istoria documentată, conflictul dintre Marea Britanie şi Zanzibar, din 27 august 1896, a durat doar 38 de minute. Războiul a izbucnit în urma unui conflict de succesiune, când Khalid bin Barghash s-a proclamat sultan fără acordul britanicilor. În răspuns, britanicii au emis un ultimatum şi, după ce acesta a fost ignorat, au lansat un atac naval devastator asupra palatului regal. În doar 38 de minute, conflictul s-a încheiat cu victoria Marii Britanii şi pierderi semnificative pentru Zanzibar. Aproximativ 500 de oameni au fost ucişi sau răniţi, iar independenţa Zanzibarului a fost pierdută. Impact: acest conflict fulger a marcat sfârşitul suveranităţii Zanzibarului, care a devenit un protectorat britanic. Evenimentul a ilustrat şi puterea tehnologică şi militară a Marii Britanii la acea vreme.

Războiul de Şase Zile este un alt exemplu de conflict scurt, dar cu implicaţii pe termen lung. Desfăşurat între 5 şi 10 iunie 1967, acest război a implicat Israelul şi vecinii săi arabi (Egipt, Siria şi Iordania). Israelul a lansat o serie de atacuri preventive împotriva forţelor arabe, reuşind să captureze teritorii strategice precum Fâşia Gaza, Peninsula Sinai, Cisiordania, Ierusalimul de Est şi Înălţimile Golan. Israelienii au pierdut aproximativ 100 de oameni, pentru arabi pierderile au ajuns la 20.000 de oameni. Impact: Războiul a schimbat dramatic harta Orientului Mijlociu şi a alimentat tensiunile care persistă până astăzi. De asemenea, a consolidat poziţia Israelului ca putere regională şi a stabilit bazele pentru viitoarele conflicte arabo-israeliene.

Războiul Indo-Pakistanez a avut loc între 3 şi 16 decembrie 1971, şi a fost declanşat de tensiunile din jurul independenţei Bangladeshului (fost Pakistanul de Est). În doar 13 zile, forţele indiene au reuşit să înfrângă armata pakistaneză şi să captureze Dacca, capitala Bangladeshului. Impact: Războiul a dus la formarea statului independent Bangladesh şi a avut un efect devastator asupra populaţiei, cu milioane de refugiaţi şi sute de mii de morţi. Înfrângerea a slăbit considerabil Pakistanul, atât politic, cât şi militar.

Conflictul dintre Serbia şi Bulgaria, desfăşurat între 14 şi 28 noiembrie 1885, a fost provocat de rivalitatea dintre cele două state balcanice, care se aflau în plină expansiune naţionalistă. Bulgaria a câştigat rapid războiul, dovedindu-şi capacitatea militară şi influenţând astfel relaţiile geopolitice din Balcani. Bulgarii au pierdut 550 de oameni, în timp ce sârbii între 700-800 de oameni. Impact: Războiul a dus la recunoaşterea unificării Bulgariei şi la consolidarea sa ca stat naţional, ceea ce a tensionat relaţiile dintre Serbia şi Austro-Ungaria. De asemenea, a stabilit un precedent pentru conflictele viitoare din Balcani, o regiune cunoscută pentru instabilitatea sa.

Conflictul armat de 24 de zile dintre Georgia şi Armenia, desfăşurat în decembrie 1918, a fost cauzat de disputele teritoriale asupra regiunilor Lori, Borchali şi Javakheti, care anterior se aflaseră sub control otoman. Deşi scurt, războiul a avut un impact semnificativ asupra relaţiilor dintre cele două naţiuni. Impact: Tratatul de pace care a încheiat conflictul a stabilit un control comun asupra regiunilor disputate, dar tensiunile dintre Georgia şi Armenia au continuat să existe. Acest conflict a influenţat graniţele şi relaţiile din Caucaz pentru decenii.

Războiul de la Kargil a fost un conflict între India şi Pakistan, desfăşurat între mai şi iulie 1999 în regiunea Kargil din Kashmir. Deşi a durat 74 de zile, acesta este adesea considerat unul dintre cele mai intense conflicte pe termen scurt din istoria recentă. Pakistanul a încercat să ocupe poziţii strategice în Kashmir, dar a fost respins de forţele indiene. Impact: Războiul a escaladat tensiunile dintre India şi Pakistan şi a subliniat pericolele conflictelor nucleare, ambele ţări fiind puteri nucleare. De asemenea, a consolidat controlul Indiei asupra regiunii Kargil.

Aceste conflicte scurte, dar intense, demonstrează cum durate relativ mici de lupte pot avea consecinţe majore, remodelând graniţe, influenţând relaţii internaţionale şi lăsând amprente adânci în istoria naţiunilor implicate. Singurul lucru bun că fiind mai scurte aceste războaie au provocat mai puţine pagube şi mai puţine pierderi de vieţi omeneşti.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. O lume vesnic nebuna!

    1. Kaghebiștii o duceau bine, dar au vrut să fure mai mult. S-a rupt ața. :

    Buna enumerare si detalii.... Si ar mai fi de adaugat Argentina vs M Britanie, etc

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb