CENTENARUL MARII UNIRI Catedrala Naţională, gata la termen

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Cultură / 8 februarie 2018

Catedrala Naţională, gata la termen

Lucrările la Catedrala Naţională au intrat în linie dreaptă, sfinţirea construcţiei fiind programată pentru sfârşitul lunii noiembrie a acestui an, în contextul sărbătoririi unui secol de la Marea Unire din 1918. În comparaţie cu alte lucrări de amploare desfăşurate în Capitală, aceasta nu a avut parte de clasicele întârzieri, care uneori sunt de ordinul anilor.

În acest moment există un grafic exact de execuţie a ultimelor lucrări. Potrivit agenţiei de ştiri a Patriarhiei Române, Basilica, după realizarea structurii de rezistenţă din beton armat, este programat montajul structurii metalice a acoperişului, începând cu luna iulie 2018 până la sfârşitul lunii septembrie 2018. Imediat după montarea structurii metalice a acoperişului debutează lucrările aferente montajului învelitorii din cupru auriu, lucrări ce sunt programate a se încheia până la sfârşitul lunii noiembrie 2018. Ferestrele lăcaşului de cult vor fi montate în mai multe etape. În prima etapă vor fi aşezate până la cota 45 metri, lucrarea fiind stabilită pentru sfârşitul lui iulie. De la cota 45 metri spre turle vor fi amplasate în a doua etapă, prevăzută pentru sfârşitul lunii octombrie. De asemenea, în august - octombrie 2018 clopotele Catedralei Naţionale vor fi montate şi puse în funcţiune. Crucile vor fi aşezate pe turle spre finalul lunii octombrie, iar în aceeaşi perioadă vor fi montate şi uşile de bronz la intrările principale situate la cota zero. Subsolurile adiacente Catedralei, care fac legătura între cota terenului şi cota zero şi pe care sunt prevăzute platformele cu scări pentru accesul în Catedrală, se vor executa, în funcţie de posibilităţile tehnologice, începând cu această primăvară. Vasile Crăcăoanu, Consilier Patriarhal la Sectorul monumente şi construcţii bisericeşti al Patriarhiei Române, a oferit, pentru basilica.ro, mai multe amănunte tehnice legate de finalizarea lucrărilor: "În prezent lucrările sunt într-un stadiu destul de avansat, structura de rezistenţă a corpului principal al Catedralei până la cota +45 metri fiind finalizat în proporţie de 90%, rămânând de realizat până în primăvara acestui an şi zona altarului până la cota +45 metri. Pe alte fronturi de lucru, în special în zona critică a proiectului - Turla Principală, în prezent se execută lucrări la cota +62 metri şi avem programat să finalizăm structura de rezistenţă din beton armat a Turlei Principale sau Pantocrator la cota +106 metri până la sfârşitul lunii iulie 2018. (...) După realizarea structurii de rezistenţă, în interiorul turlei vor fi montate cele 3 structuri metalice pe care se vor amplasa cele 6 clopote ale Catedralei Naţionale. Lucrările privind montarea şi punerea în funcţiune a clopotelor vor fi executate în perioada august - octombrie 2018".

Anul trecut au ajuns la Bucureşti cele şase clopote, primul sosit este şi cel mai mare clopot din Europa, având nişte caracteristici impresionante: 25 de tone, 3,3 metri înălţime şi 3,3 metri lăţime. "Gigantul" a fost turnat pe 11 noiembrie 2016 la Innsbruck, în Austria, şi a costat aproximativ 500.000 de euro. Nu mai puţin de 25 de experţi în arta turnării clopotelor au muncit la acesta, pentru construcţie fiind folosit cupru electrolitic (78%) şi staniu electrolitic (22%), procesul de răcire, după turnare, a durat 3 săptămâni, iar sunetul este unul perfect. Clopotele turnate la Innsbruck în atelierul Grassmayrau o garanţie de 15 ani şi o viaţă apreciată la peste 400 de ani. Construcţia Catedralei, la "roşu", doar la stadiul de cărămidă, fără tencuială, dar cu geamuri şi uşi, va costa 80 de milioane de euro. La nivelul 0, vor putea intra 5000 de credincioşi, suprafaţa construită este de 7.200 de metri pătraţi, dar spaţiul util va fi de 4.000 de metri pătraţi. Şase sute de oameni lucrează în 3 schimburi pentru a finaliza lăcaşul de cult până în data de 30 noiembrie 2018.

Pentru informarea opiniei publice cu privire la atragerea şi justificarea fondurilor pentru finanţarea şantierului Catedralei Mântuirii Neamului, numită şi Catedrala Naţională, Patriarhia a făcut următoarele precizări privitoare la sursele de finanţare de la bugetul de stat şi bugetele administraţiilor publice locale: "Modalitatea de solicitare, acordare, folosire şi justificare a sprijinului financiar oferit de autorităţile administraţiei publice centrale şi locale este reglementată de prevederile următoarelor acte normative: O.U.G. nr. 19/2005 privind realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului; Legea nr. 376/2007 pentru modificarea alin. (2) al art. 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 19/2005 privind realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului; O.G. nr. 82/2001 privind stabilirea unor forme de sprijin financiar pentru unităţile de cult aparţinând cultelor religioase; H.G. nr. 1470/2002 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 82/2001 privind stabilirea unor forme de sprijin financiar pentru unităţile de cult aparţinând cultelor religioase recunoscute din România; Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor religioase recunoscute din România. Aceste acte normative reglementează în detaliu întreaga procedură de întocmire a dosarului de solicitare, acordare, folosire şi justificare a sprijinului financiar de către unităţile de cult beneficiare." În ceea ce priveşte donaţiile, se precizează că din motive de "smerenie creştinească şi discreţie", un număr mare de oameni au manifestat dorinţa ca donaţiile lor să nu fie date publicităţii nominal, motiv pentru care acestea au rămas doar în evidenţele contabile ale Patriarhiei Române.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. vai de p... noastra . orice alta lucrare a mai suferit intirzieri dar asta nu .mintuirea este pe primul loc , in rest putem trai la nimereala

    1. Catedrala este construita in onoarea EROILOR NEAMULUI - indiferent de religia milioanelor de oameni care si-au jerfit viata pentru neamul nostru sa fie pomeniti in aceasta Catedrala! Sa nu-i uitam niciodata!

      ...și spre bunăstarea popilor și a constructorilor (ăia pe care nu-i verifică nici Domnul și nici sătana câți saci de ciment au folosit de fapt spre gloria eroilor ălora).

      Dacă era după mine nu le dădeam para chioară, nici dacă era pentru sufletul lu tata! 

    Cand nu sunt implicate institutiile statului,lucrarile sunt in grafic.

    Școli, spitale, autostrăzi tot ce ne mai trebuie să începem dreacu să părem civilizați! Nația de retarzi și sărbătorile sale...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb