Centru integrat de colectare separată a deşeurilor prin aport voluntar, investiţie de 40 de milioane de lei, la Buzău

Ana Felea
Miscellanea / 20 ianuarie

Centru integrat de colectare separată a deşeurilor prin aport voluntar, investiţie de 40 de milioane de lei, la Buzău

Municipiul Buzău va avea un Centru integrat de colectare separată a deşeurilor prin aport voluntar, iar primarul Constantin Toma a anunţat, la semnarea contractului de finanţare, că acesta reprezintă încă un pas pe care municipalitatea îl face către economia circulară, în contextul în care Buzăul se numără printre cele zece oraşe din ţară admise în proiectul "M100". Investiţia va fi realizată cu fonduri atrase prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi are o valoare totală de 39.696 106,32 lei cu TVA inclus, iar durata de execuţie este de 12 luni.

Primăria municipiului Buzău a anunţat: "Am semnat încă un contract de investiţii cu bani din fonduri europene, pentru realizarea unui Centru cu aport voluntar, adică un spaţiu specializat unde pot fi aduse voluntar toate deşeurile atipice care nu se colectează ca şi gunoi menajer. Că vorbim de mobilier casnic, saltele, electrocasnice, diferite materiale organice, etc., toate vor fi aduse în acest centru din spatele fostei fabrici de geamuri Gerom, unde vor fi sortate, tratate şi reintroduse în circuite de economie circular".

Centrul va fi accesat în mod gratuit de locuitorii municipiului, care pot aduce aici deşeuri de diferite tipuri şi dimensiuni pe care până acum le aruncau ilegal sau pe care le dădeau în timpul campaniilor organizate de Primăria Buzău, de două ori pe an.

"Înfiinţarea unui centru de colectare cu aport voluntar marchează trecerea către o economie circulară la standarde europene pentru fluxurile de deşeuri ce nu pot fi colectate in sistem «door-to-door». Accelerarea procesului de extindere şi modernizare a sistemelor de gestionare a deşeurilor în România cu accent pe colectarea separată, măsuri de prevenţie, reducere, reutilizare şi valorificare în vederea conformării cu directivele aplicabile şi tranziţiei la economia circulară. Prin colectarea acestor deşeuri în centrul special amenajat pentru aport voluntar, sunt eliminate cheltuielile cu colectarea deşeurilor depozitate necorespunzător pe raza Municipiul Buzău fiind generate astfel venituri prin reciclarea deşeurilor cu caracter reciclabil", informează Primăria Buzău, potrivit Agerpres.

Capacitatea centrului este de 8.000 de tone anual, întinzându-se pe o suprafaţă de peste 5 hectare.

"Atunci când se face o amenajare în casă, deşeurile provenite din materiale de construcţii pot fi duse la acest centru", a spus, la semnarea contractului, potrivit Agerpres, Ileana Bănucu, director executiv la Direcţia Tehnică din Primăria Buzău, adăugând: "Sunt foarte multe deşeuri din gospodărie care nu trebuie duse la depozitare, materialele lemnoase, ferestrele care pot fi dezasamblate, deşeurile textile, saltele, covoare şi acestea se pot valorifica. Acesta este principiul, să mergi cu deşeurile care nu ar trebui să ajungă la deşeurile menajere ca ele să poată fi valorificare. Şi acum putem să le colectăm însă asta înseamnă să plătească, iar aici este un centru care este gratuit, le poţi duce în mod gratuit. În cazul în care nu te poţi descurca cu transportul vom avea posibilitatea de închiriere a unui mijloc de transport".

Prin punerea în funcţiune a acestui centru se vor reduce sau chiar elimina cheltuielile cu colectarea deşeurilor depozitate necorespunzător.

"Municipiul Buzău, prin Viziunea sa de dezvoltare «Buzău, oraş magnet până în 2030», şi-a propus la capitolul «Economie», să devină centrul naţional al economiei circulare. Avem deja o mulţime de proiecte pe care le dezvoltăm în zona economiei circulare, iar spre sfârşitul anului trecut, un juriu internaţional a calificat Buzăul în cele 10 oraşe din România cu acces la programul M100 al Comisiei Europene, ceea ce înseamnă finanţare pentru proiecte ce ne pot duce la neutralitate climatică până în 2035. Buzăul şi-a propus să devină un oraş de top în ţară şi în Europa şi pentru aceasta este nevoie de multe idei şi de multe proiecte", a scris pe Facebook, primarul municipiului Buzău

De asemenea, Primăria a anunţat că proiectul acestui centru reprezintă încă un pas spre a face din Buzău centrul naţional al economiei circulare.

Potrivit calculelor specialiştilor, la centrul de la Buzău ar trebui să se colecteze 13.256 tone de deşeuri pe an, ceea ce ar însemna să se poată dezvolta în urma investiţiei o rată de reciclare exprimată în procente de deşeuri colectate separat de 55%. În concluzie, s-ar depăşi tinţa obligatorie de 50% pe care trebuie să o atingă fiecare primărie din ţară.

Totodată, în cadrul centrului va urma să fie amenajat un showroom unde deşeurile reciclate şi recondiţionate vor putea fi prezentate şi reintroduse în circuitul economic prin reutilizare.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb