CEO-ul grupului Dalian Wanda l-a avertizat pe Trump în privinţa blocării investiţiilor chineze în SUA

Adi Iacob
Internaţional / 11 decembrie 2016

Donald Trump (sursa foto: Wikipedia)

Donald Trump (sursa foto: Wikipedia)

Wang Jianlin, cel mai bogat om din China şi CEO al Dalian Wanda Group, un conglemerat specializat în afaceri imobiliare şi divertisment, l-a avertizat pe Donald Trump în privinţa blocării investiţiilor chineze în Statele Unite, informează site-ul publicaţiei americane The Hollywood Reporter.

În urma ameninţărilor făcute de Donald Trump, care a cerut o cercetare detaliată a achiziţiilor făcute în Statele Unite de grupul chinez Dalian Wanda, magnatul Wang Jianlin a spus că acţiunile preşedintelui american pot să pună în pericol locurile de muncă pe care le ocupă în prezent peste 20.000 de cetăţeni americani, transmite News.ro.

Cel mai bogat om din China l-a rugat pe Chris Dodd, preşedintele Motion Picture Associate of America (MPAA), vineri, să îi transmită un mesaj preşedintelui ales al Statelor Unite.

"M-am întâlnit cu preşedintele MPAA ieri şi el m-a întrebat dacă aş vrea să mă întâlnesc cu Donald Trump şi dacă vreau să îi transmit ceva", a declarat Wang Jianlin la un forum de afaceri organizat sâmbătă la Beijing. "I-am spus că am investit peste 10 miliarde de dolari în Statele Unite, unde am angajat peste 20.000 de persoane. Dacă ceva va merge rău acolo, acei 20.000 de oameni ar putea să îşi piardă locurile de muncă", a adăugat magnatul chinez.

El a remarcat şi faptul că multe companii de la Hollywood au început să depindă de China - a doua piaţă cinematografică din lume -, o ţară pe care o consideră de o importanţă strategică pentru creşterea veniturilor.

"Lăsând aceste lucruri la o parte, în industria filmului şi de divertisment, trebuie să înţelegem că filmele în limba engleză se bazează pe piaţa chineză atunci când doresc să obţină o creştere", a declarat Wang Jianlin.

Pe parcursul ultimilor ani, grupul Wanda deţinut de Wang Jianlin a devenit cel mai agresiv investitor chinez de pe piaţa media din Statele Unite. Compania chineză a cumpărat lanţul american de cinematografe AMC cu 2,6 miliarde de dolari în 2012 şi este pe cale să încheie un acord ce vizează o fuziune între AMC şi Carmike Cinemas Inc, pentru a crea astfel cel mai mare circuit cinematografic din America de Nord.

În ianuarie, conglomeratul chinez a plătit 3,5 miliarde de dolari pentru a cumpăra Legendary Entertainment, un studio cinematografic din Burbank, California, care a produs numeroase filme celebre, inclusiv "Pacific Rim" şi mult aşteptatul "The Great Wall", cu Matt Damon în rolul principal.

În urma unui parteneriat major cu Sony Pictures, Wang Jianlin a dezvăluit pentru The Hollywood Reporter, în noiembrie, că intenţionează să investească în toate cele şase studiouri majore de la Hollywood.

Grupul Wanda este pe cale să încheie, de asemenea, o afacere de 1 miliard de dolari pentru a achiziţiona Dick Clark Productions, compania care deţine şi produce gala de decernare a Globurilor de Aur.

Această campanie agresivă de achiziţii i-a îngrijorat pe unii dintre oficialii americani. În septembrie, 16 membri din Camera Reprezentanţilor au dat publicităţii o scrisoare deschisă în care au cerut U.S. Government Accountability Office să cerceteze cu mai multă atenţie achiziţiile chineze făcute în domeniul companiilor de divertisment de pe piaţa internă. Senatorul democrat Chuck Schumer a abordat şi el această chestiune la începutul lunii decembrie în două scrisori trimise Secretarului pentru Trezorerie al Statelor Unite şi preşedintelui ales Donald Trump, care îi sprijină iniţiativa. Senatorul democrat s-a plâns în legătură cu faptul că guvernul din China interzice filmelor americane să cumpere la fel de multă publicitate pe piaţa internă ca filmele autohtone. În ambele scrisori a fost menţionat numele grupului Wanda.

Wang Jianlin a fost rugat să comenteze aceste chestiuni, sâmbătă, în timpul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri, după discursul pe care l-a susţinut la forumul de la Beijing.

"Acele scrisori dovedesc două lucruri. În primul rând, ele arată că noi avem o anumită influenţă în Statele Unite, altfel legislatorii de acolo nu ar fi menţionat numele nostru. În al doilea rând, Congresul american este un loc al discursului liber, unde creatorii de legi fac adeseori sugestii care nu reflectă neapărat întreaga intenţie politică a administraţiei americane", a declarat magnatul chinez.

"Aşadar, vom aştepta să vedem atitudinea pe care Donald Trump o va avea faţă de companiile chineze din domeniul industriei de divertisment, după ce va fi învestit în funcţie", a mai spus Wang Jianlin.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb