Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) a dat, ieri, publicităţii situaţia controalelor efectuate la bănci în perioada ianuarie-iulie a acestui an, pe marginea sesizărilor privind tranzacţiile suspecte. Potrivit afirmaţiilor făcute ieri, într-o conferinţă de presă, de către preşedintele Oficiului, Iulian Dragomir, din raport reiese că s-au efectuat controale la 13 bănci comerciale (24 de sucursale şi agenţii), unde s-au găsit nereguli în raportarea tranzacţiilor de peste 10 mii de euro, inclusiv transfrontaliere. Au fost, totodată, depistate tranzacţii suspecte de valoare mică. Băncile în cauză au fost amendate, în total, cu aproximativ 14.400 de euro. În acelaşi timp, ONPCSB a suspendat un număr 81 de operaţiuni suspecte, valoarea totală a sumelor blocate fiind de peste 5,8 milioane de euro. Iulian Dragomir nu a nominalizat nici o bancă în acest sens, ceea ce naşte suspiciuni asupra tuturor societăţilor bancare de la noi.
Preşedintele ONPCSB a mai anunţat că, în urma sesizărilor primite de la CIA şi FBI, Ambasada SUA la Bucureşti a însărcinat Oficiul, în premieră, să cerceteze 11 cazuri de spălare de bani pe teritoriul României, destinate susţinerii activităţilor teroriste.
Nouă dintre acestea s-au dovedit a fi piste false, iar în două cazuri ancheta este în derulare.
Din analizele desfăşurate de Direcţia de Implementare a Legislaţiei Specifice din cadrul ONPCSB, rezultă că suma aproximată ca fiind spălată în ţara noastră se ridică la 246 de milioane de euro în primele şapte luni, de două ori mai mare decît în perioada similară a anului trecut. Principalele infracţiuni generatoare de bani murdari sînt: înşelăciunea, evaziunea fiscală, criminalitatea organizată şi bancruta frauduloasă.
În ceea ce priveşte cetăţenia persoanelor suspecte de spălare de bani, o ponedere ridicată o au catăţenii români (52%), urmînd cei străini - în principal chinezi (16%) şi turci (7%).
În primele şapte luni ale anului, Oficiul a mai primit rapoarte de la Garda Financiară (75), de la Parchetul General (82 de rapoarte) şi de la SRI (24). Numărul anchetelor efectuate şi cel al amenzilor aplicate, în primele şapte luni ale anului, este dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
De menţionat că, ieri, a avut loc închiderea proiectului de twinning între Italia şi România, în domeniul prevenirii spălării banilor. Acesta a fost finanţat cu 2 milioane de euro printr-un program PHARE, şi 700 de mii de euro din partea Guvernului României. Unul din obiectivele principale ale programului a fost îmbunătăţirea cadrului legislativ de prevenire şi sancţionare a spălării banilor şi de luptă împotriva actelor de terorism. Ca rezultat al acestui proces, luna trecută a fost adoptat de către Parlament noul proiect de lege pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor, precum şi pentru instituirea unor măsuri de prevenire şi combatere a finanţării actelor de terorism.