Cererea de alimente şi biocombustibili ridică peste aşteptări preţul cerealelor

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 mai 2008

Preţul grâului şi al porumbului ar putea fi cu 26% mai mare în următorii zece ani, decât cel anticipat în acest sens la finele lui 2007, din cauza sporirii cererii pentru alimente şi biocombustibili, anunţă un raport realizat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), în colaborare cu Naţiunile Unite. Potrivit analizei, grâul va costa 231,60 dolari tona metrică în anii 2016-2017, iar porumbul ar putea avea un preţ de 166,60 dolari tona. În raportul realizat anul trecut, cele două organizaţii preconizau un preţ de 183,20 dolari pentru tona de grâu, respectiv 138,20 dolari pentru tona de porumb.

"Schimbarea dietelor, urbanizarea, creşterea economică şi expansiunea populaţiei determină o cerere sporită de alimente şi nutreţuri în ţările în curs de dezvoltare", spun autorii analizei, subliniind că, deşi are o utilizare mai redusă decât alimentele, biocombustibilul este tot mai căutat, astfel că devine sursa cea mai importantă de creştere a cererii de cereale în acest deceniu.

Preţurile record atinse pe piaţa petrolului impulsionează cererea pentru combustibili alternativi, precum etanolul, care este fabricat din porumb sau trestie de zahăr. Consumul total de cereale pentru fabricarea de etanol va creşte cu 40% în perioada menţionată, la circa 98 de milioane de tone, susţin cei de la Naţiunile Unite.

Preţul grâului, al porumbului, orezului şi boabelor de soia a crescut până la niveluri record anul acesta, ca urmare a reducerii stocurilor mondiale de cereale, respectiv a sporirii cererii. Specialiştii Băncii Mondiale sunt de părere că 33 de state - din Mexic până în Yemen, s-ar putea confrunta cu proteste sociale din cauza majorării, vreme de şase ani la rând, a preţului alimentelor şi energiei.

2008 - an de vârf pentru preţul grâului

Raportul citat mai arată că, probabil, anul acesta va fi înregis­trată cotaţia maximă pe piaţa grâului: 318,60 dolari tona, după care, până în 2018, vom asista la un declin de 28%.

Preţul porumbului va scădea la 164,60 dolari tona în 2018, de la 181,30 dolari tona anul acesta, în condiţiile în care producţia va spori cu 15%. În ultimii patru ani, preţul mediu al porumbului a fost de 113,20 dolari tona, notează raportul.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb