Cererea mondială de aur - în creştere puternică

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 noiembrie 2007

Cererea mondială de aur a crescut cu 19% în trimestrul al treilea din 2007, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, însumând 947,2 tone, anunţă World Gold Council (WGC). Potrivit specialiştilor WGC, creşterea s-a bazat pe plasamente solide în fonduri de investiţii de tip ETF (EXCHANGE-TRADED FUNDS) şi pe o cerere sporită pentru bijuterii.

Cererea pentru ETF a atins recordul de 138 de tone în trimestrul al treilea din 2007, comparativ cu numai 19,2 tone în acelaşi interval din 2006.

"În trimestrul al treilea, cererea de aur a fost influenţată puternic de reorientarea plasamentelor către investiţiile sigure, dar şi de creşterea problemelor financiare generate de criza creditelor ipotecare cu risc ridicat (subprime) din SUA", a declarat George Milling-Stanley, director al deparatmentului de investiţii şi pieţe din cadrul WGC.

Analiza mai sus amintită notează că cererea de bijuterii a crescut cu 6% în trimestrul al treilea, la 590,7 tone. În această perioadă, cererea totală pentru investiţii în aur a crescut la 240,7 tone, de la 122,7 tone anul trecut. Cererea industrială şi dentară de aur a sporit cu 1%, la 115,8 tone. Potrivit WGC, preţul mediu al aurului a fost de 680,13 dolari uncia în trimestrul al treilea.

India, cel mai mare consumator de aur din lume

India a fost, de departe, cel mai mare consumator de aur în trimestrul al treilea, cu 185,1 tone (în creştere cu 5% faţă de anul precedent). Creşteri importante ale cererii pentru acest metal preţios au mai fost consemnate în China, Turcia şi Orientul Mijlociu. În schimb, cererea din Statele Unite a scăzut cu 20%, achiziţiile de bijuterii fiind în declin în perioada amintită.

Cantitatea de aur livrată, pe plan mondial, în trimestrul al treilea, a fost de 1.045 tone, mai mult cu 16% faţă de aceeaşi perioadă din 2006.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb