Cererea mondială de aur a crescut cu 19% în trimestrul al treilea din 2007, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, însumând 947,2 tone, anunţă World Gold Council (WGC). Potrivit specialiştilor WGC, creşterea s-a bazat pe plasamente solide în fonduri de investiţii de tip ETF (EXCHANGE-TRADED FUNDS) şi pe o cerere sporită pentru bijuterii.
Cererea pentru ETF a atins recordul de 138 de tone în trimestrul al treilea din 2007, comparativ cu numai 19,2 tone în acelaşi interval din 2006.
"În trimestrul al treilea, cererea de aur a fost influenţată puternic de reorientarea plasamentelor către investiţiile sigure, dar şi de creşterea problemelor financiare generate de criza creditelor ipotecare cu risc ridicat (subprime) din SUA", a declarat George Milling-Stanley, director al deparatmentului de investiţii şi pieţe din cadrul WGC.
Analiza mai sus amintită notează că cererea de bijuterii a crescut cu 6% în trimestrul al treilea, la 590,7 tone. În această perioadă, cererea totală pentru investiţii în aur a crescut la 240,7 tone, de la 122,7 tone anul trecut. Cererea industrială şi dentară de aur a sporit cu 1%, la 115,8 tone. Potrivit WGC, preţul mediu al aurului a fost de 680,13 dolari uncia în trimestrul al treilea.
India, cel mai mare consumator de aur din lume
India a fost, de departe, cel mai mare consumator de aur în trimestrul al treilea, cu 185,1 tone (în creştere cu 5% faţă de anul precedent). Creşteri importante ale cererii pentru acest metal preţios au mai fost consemnate în China, Turcia şi Orientul Mijlociu. În schimb, cererea din Statele Unite a scăzut cu 20%, achiziţiile de bijuterii fiind în declin în perioada amintită.
Cantitatea de aur livrată, pe plan mondial, în trimestrul al treilea, a fost de 1.045 tone, mai mult cu 16% faţă de aceeaşi perioadă din 2006.