CEREREA VA DEPĂŞI OFERTA Creşte preţul grâului

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 ianuarie 2011

Cotaţia porumbului, la nivelul maxim al ultimilor doi ani şi jumătate

Preţul grâului a crescut ieri, la Bursa din Chicago, iar cotaţia porumbului a urcat până la nivelul maxim al ultimilor doi ani şi jumătate, în baza unei cereri puternice, respectiv a estimărilor privind reducerea stocurilor şi producţiei mondiale de cereale.

Cotaţia grâului cu livrare în luna martie a crescut cu 1,9%, la 7,88 dolari/buşel la ora 08.14, la Chicago Board of Trade (un buşel = circa 27 de kilograme). Preţul grâului pentru morărit cu livrare în martie a urcat cu 1,5%, la 255,50 euro (342,70 dolari) tona la NYSE Liffe Paris.

Ucraina a anunţat, luni, că recolta sa de cereale s-a redus cu 15% în 2010, la 39,2 milioane de tone, din cauza secetei.

Totodată, inundaţiile ar putea afecta exporturile de profil din Aus-tralia, iar Rusia are embargou pe exportul de cereale în urma reducerii producţiei, din cauza secetei severe din vara lui 2010. Şi recolta de grâu din China ar putea fi afectată de seceta care a lovit cele mai importante regiuni producătoare.

Pe de altă parte, Iordania a anunţat că ar putea cumpăra 100.000 tone metrice de grâu în cadrul unei licitaţii la data de 20 iunie. La rândul său, Japonia a cumpărat 119.480 tone de grâu de morărit din SUA în 13 ianuarie, cantitatea fiind cea mai mare din ultimele cinci săptămâni. Japonia va mai cumpăra 149.114 tone de grâu de morărit din SUA şi Canada în cadrul unei licitaţii ce va avea loc în 20 ianuarie.

Departamentului Agriculturii din SUA (USDA) anticipează că producţia mondială de grâu va scădea la 645,8 milioane de tone în anul agricol curent, de la 682,6 milioane de tone în anul anterior. Cererea este estimată la 665 milioane de tone, mai mare cu 19,2 milioane de tone decât oferta.

Preţul porumbului cu livrare în martie a crescut cu 1% ieri dimineaţă la ora 08:14, la Chicago, ajungând la 6,5500 dolari/buşel, după ce, anterior, atinsese 6,5575 dolari buşelul, cel mai ridicat nivel de după iulie 2008. Preţul porumbului nu a mai scăzut din 7 ianuarie.

Stocurile de porumb din SUA - cel mai mare exportator de profil, ar putea să scadă, în anul agricol ce se încheie în august, până la cel mai redus nivel din ultimii 15 ani (18,9 milioane de tone), conform estimărilor USDA.

Agricultorii din Argentina, al doilea exportator mondial de porumb, şi-au oprit livrările de cereale din cauza unei greve de o săptămână - protest faţă de restricţiile impuse de guvern la exportur

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb