Cererile de revocare a controlului judiciar depuse de inculpaţii în dosarul Lukoil, respinse

Alexandru Costea
Anticorupţie / 13 august 2015

Cele şase persoane cu funcţii de conducere în SC Petrotel Lukoil trimise în judecată pentru infracţiuni la legea societăţilor comerciale rămân sub control judiciar, întrucât Curtea de Apel Ploieşti a respins, ieri, cererile acestora de revocare a măsurii preventive, transmit surse din presă.

Decizia Curţii de Apel Ploieşti este definitivă şi confirmă soluţia pronunţată anterior de Tribunalul Prahova care, la rândul său, respinsese cererile de ridicare a controlului judiciar depuse de cei şase inculpaţi care au funcţii de conducere în cadrul SC Petrotel Lukoil SA.

Andrey Iurevici Bogdanov, directorul general al rafinăriei Petrotel-Lukoil din Ploieşti, Dan Dănulescu, Olga Kuzina, Alexey Voinstev, directori adjuncţi, Dorel Duţu, contabil şef în Petrotel-Lukoil, şi Andrei Raţă, administrator şi membru în Consiliul de Administraţie al Petrotel-Likoil, au cerut Tribunalului Prahova revocarea măsurii preventive a controlului judiciar în dosarul în care au fost trimişi în judecată pentru fapte precum folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii şi spălare de bani sau complicitate la aceste infracţiuni.

Cererile lor au fost respinse în 4 august, iar cei şase inculpaţi au făcut apel, instanţa superioară confirmând decizia Tribunalului Prahova.

Următorul termen din procesul în care cei şase au fost trimişi în judecată, alături de SC Petrotel-Lukoil SA şi de Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, a fost stabilit la Tribunalul Prahova pentru mâine.

În 3 august, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au trimis în judecată dosarul în care compania Lukoil şi reprezentanţi ai acesteia sunt suspectaţi de spălare de bani şi folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii.

Printre inculpaţi se numără SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti, Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, dar şi mai mulţi cetăţeni ruşi, români şi moldoveni cu funcţii de conducere în cadrul rafinăriei din Ploieşti.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, procurorii acestei structuri au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a opt inculpaţi, între care două persoane juridice şi şase persoane fizice în dosarul Lukoil. Astfel, conform sursei citate, anchetatorii l-au trimis în judecată pe Andrey Iurevici Bogdanov, cetăţean rus, director general şi membru în Consiliul de Administraţie al SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti, acesta fiind acuzat de folosire cu rea-credinţă a capitalului societăţii şi spălare de bani.

De asemenea, în acelaşi dosar au fost trimise în judecată două companii din grupul rusesc, respectiv SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti, pentru spălare de bani, şi Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, pentru complicitate la folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii şi complicitate la spălare de bani.

Totodată, în acelaşi dosar procurorii au dispus trimiterea în judecată a altor cinci persoane, cetăţeni români, ruşi şi moldoveni cu funcţii de conducere în cadrul Petrotel Lukoil Ploieşti.

Printre inculpaţi se numără Andrei Raţă, cetăţean moldovean, membru în Consiliul de Administraţie al SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti, acuzat de folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii şi spălare de bani, Dan Dănulescu, director general adjunct în cadrul SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti, suspect de complicitate la folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii şi complicitate la spălare de bani, Dorel Duţu, contabil şef în cadrul SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti, suspectat de complicitate la folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii şi complicitate la spălare de bani, Alexey Voinstev şi Olga Kuzina, ambii cetăţeni ruşi care deţin funcţii de director general adjunct în cadrul SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti, pentru complicitate la folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii, Olga Kuzina fiind, de asemenea, suspectată de complicitate la spălare de bani.

Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, în perioada 2011-2014, inculpaţii din acest dosar, "în calitate de administratori şi directori generali ai SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti, cu ştiinţă au folosit cu rea-credinţă bunurile şi creditul de care se bucură societatea într-un scop contrar intereselor acesteia, pentru a favoriza alte societăţi comerciale în care aveau interes direct sau indirect, prin încheierea în numele şi pe seama SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti a unor contracte de achiziţie de materie primă (ţiţei), precum şi prin încheierea unor contracte de livrare de produse finite în condiţii de preţ dezavantajoase societăţii comerciale, având ca rezultat generarea de pierderi determinate de practicarea unor preţuri de livrare situate sub costurile de producţie".

Anchetatorii susţin, de asemenea, că în aceeaşi perioadă inculpaţii, "cu ştiinţă", au folosit cu rea-credinţă creditul de care se bucura societatea pe care o administrau, într-un scop contrar intereselor acesteia, pentru a favoriza Lukoil Europe Holdings BV Olanda, membră a grupului Lukoil, în care aveau un interes direct sau indirect.

Concret, şefii din cadrul rafinăriei ploieştene sunt acuzaţi că au dispus, autorizat şi încuviinţat efectuarea de plăţi cu titlul de restituire de împrumut în virtutea unor contracte de creditare în cadrul cărora SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti avea calitatea de împrumutat-debitor, "sume achitate pentru stingerea unui debit fictiv, sume împrumutate cărora, cu ştiinţă şi în detrimentul societăţii, le-au schimbat destinaţia prin stingerea unui împrumut în curs, favorabil ca şi condiţii de creditare cu un împrumut defavorabil ca şi condiţii de creditare destinat investiţiilor şi care nu s-au regăsit în investiţiile societăţii precum şi sume restituite cu titlu de rambursare împrumut şi provenite dintr-un aport de capital simulat".

Şefii din cadrul rafinăriei din Ploieşti ce aparţine grupului Lukoil sunt, de asemenea, acuzaţi că în aceeaşi perioadă, "cu intenţie, au dispus şi ordonat transferuri de sume de bani cunoscând că acestea provin din săvârşirea infracţiunii de utilizare cu rea-credinţă a creditului societăţii, fapte care întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de spălare de bani".

Prejudiciul cauzat prin săvârşirea de către inculpaţi a infracţiunilor reţinute în sarcina lor este în cuantum de 7.597.094.338,10 lei, echivalentul a 1.766.766.125,10 euro.

Pentru recuperarea prejudiciului procurorii au pus sechestru pe un număr de 176.840.629 acţiuni la o valoare de 2,5 lei/acţiune, în valoare totală de 442.101.572,5 lei, pe primele de emisiune deţinute de Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, acţionar majoritar în cadrul SC Petrotel Lukoil SA Ploiesti, în valoare totală de 1.880.931.388 lei, pe conturile deţinute de Petrotel Lukoil SA Ploieşti la ABN AMRO Bank Olanda devenită, ulterior RBS Bank Olanda, precum şi pe sumele ce se vor vira ulterior, până la concurenţa sumei 2.007.103.675,74 euro, echivalent dolar SUA.

Au fost, de asemenea, puse sub sechestru asigurător în acest dosar conturile deţinute de terţul acţionar majoritar al SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti, Europe Holdings Bvatrium Olanda la City Bank Londra, până la concurenţa sumei de 2.007.103.675,74 euro, echivalent dolar SUA.

Dosarul este judecat la Tribunalul Prahova.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb