Comisia Europeană anunţă că a transferat României suma de 37,05 milioane de euro, în contextul plăţilor făcute către mai multe state, în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă.
"Astăzi, Comisia Europeană a efectuat plăţi în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă către Cehia, Germania, Italia, Portugalia şi România, însumând 26,8 miliarde de euro în împrumuturi şi granturi. Suma totală plătită în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă a depăşit acum 300 de miliarde de euro. Acest jalon important reflectă amploarea reformelor şi investiţiilor transformatoare desfăşurate în statele membre ale UE, accelerând tranziţiile verde şi digitală, în timp ce consolidează rezilienţa generală a Uniunii", transmite luni Comisia Europeană.
La 15 decembrie 2022, România a transmis cea de-a doua cerere de plată, acoperind 51 de jaloane şi ţinte. În septembrie 2023, Comisia a adoptat o evaluare preliminară pozitivă pentru toate, cu excepţia a două jaloane. Jaloanele 129 şi 133, legate de investiţiile în energie, nu au fost îndeplinite satisfăcător, ceea ce a dus la suspendarea a 53,4 milioane de euro.
După ce România a furnizat informaţii suplimentare şi a înregistrat progrese în îndeplinirea anumitor jaloane, Comisia Europeană a deblocat acum o sumă brută de 42,59 milioane de euro. Aceasta include 17,78 milioane de euro pentru jalonul 133, care a fost complet îndeplinit, şi 24,8 milioane de euro pentru jalonul 129, pentru care s-au recunoscut progrese, deşi nu a fost considerat îndeplinit în mod satisfăcător. Plata efectuată către România se ridică la 37,05 milioane de euro, după deducerea prefinanţării. În paralel, din cauza neîndeplinirii complete a jalonului 129, Comisia a redus suma totală disponibilă pentru împrumuturile către România cu 10,77 milioane de euro.
Până în prezent, România a primit un total de 9,4 miliarde de euro din cele 28,53 miliarde de euro alocate prin Planul de Redresare şi Rezilienţă al României.