Certificatul energetic, un document complex de care ai nevoie

Media-Advertising / 22 februarie 2019

Certificatul energetic, un document complex de care ai nevoie

Nicio tranzactie imobiliara nu poate să fie făcută fără el. Indiferent că vrei să închiriezi sau să vinzi, pentru a-ţi putea duce la bun sfârşit tranzacţia trebuie să ai un certificat energetic. Ce este certificatul de performanţă energetică? Cât de important este? De unde se obţine şi cât costă? Sunt întrebări la care vom încerca să răspundem în acest articol.

Ce este certificatul energetic şi ce informaţii oferă?

Povestea certificatului energetic a început odată cu noul mileniu. Autorităţile din Europa au realizat că nivelul de poluare la nivelul întregului continent este unul foarte mare şi că trebuie să se facă ceva în acest sens.

Deşi certificatul energetic în sine nu are capacitatea de a elimina poluarea, poate să creeze statistici şi să ofere o imagine clară asupra modului în care se consumă energia în cadrul imobilelor. Conform statisticilor, 40% din poluarea din aer este generată de clădiri, aşadar, este important să se încerce o îmbunătăţire a acestora.

În cuprinsul acestui act există nişte informaţii clare. Mai exact, clădirea analizată primeşte câteva note, fiind inclusă într-o clasă de eficienţă energetică de la A la G şi primind o notă de la 1 la 100 în funcţie de consumul de energie pe care îl are.

Date fiind aceste informaţii, proprietarii şi cumpărătorii unei clădiri vor avea o situaţie clară asupra cheltuielilor pe care le au cu întreţinerea sau asupra costurilor de reparaţii.

Cât de important este certificatul energetic?

Extrem de important. Cu ajutorul său se poate demara o acţiune de îmbunătăţire a conumului energetic al unei clădiri, iar rezultatele nu sunt deloc neglijabile. O clădire aflată în clasa de eficienţă G, spre exemplu, consumă de până la 8 ori mai multă energie decât una aflată în clasa de eficienţă A, aşadar, cheltuielile pe care le generează sunt mult mai mari.

De unde se obţine certificatul energetic şi cât costă?

Cei care pot elibera certificate energetice sunt doar auditorii energetici atestaţi. În România exista peste 1800 de astfel de profesionişti, răspândiţi în toată ţara.

Preţurile pot să varieze de la auditor la auditor, însă în general sunt decente, începând de la circa 130 de lei pentru o garsonieră şi crescând în funcţie de suprafaţă, destinaţie şi alte detalii.

Ce trebuie să mai ştii despre certificatul energetic?

1. Nu este obligatoriu chiar pentru toate clădirile. Există anumite tipuri de clădiri care nu intră în larga plajă a imobilelor pentru care trebuie emis un certificat de performanţă energetică. Spre exemplu, nu este nevoie de certificat energetic pentru clădirile declarate monument istoric, pentru cele care nu sunt folosite mai mult de 4 luni pe an sau pentru cele care au o suprafaţă desfăşurată de maxim 50 de metri pătraţi. De asemenea, lăcaşurile de cult sunt scutite de necesitatea obţinerii certificatului de performanţă energetică. Toate celelalte clădiri, în care are loc activitate umană, au nevoie de un astfel de document.

2. Valabilitatea documentului este de 10 ani. Odată obţinut, certificatul energetic este valabil 10 ani, atâta vreme cât clădirii nu îi sunt atribuite modificări ce îi schimbă clasa de eficienţă energetică.

3. De regulă, documentul se poate obţine chiar şi în 24 de ore. Atâta vreme cât auditorul are la îndemână toate detaliile de care are nevoie, poate să redacteze certificatul într-un timp foarte scurt. Pentru asta, trebuie să pregăteşti toate actele clădirii şi informaţii referitoare la modul în care aceasta este încălzită, la poziţia geamurilor sau alte detalii care ar putea influenţa consumul de energie şi este nevoie de o vizită a auditorului la imobil pentru a studia caracteristicile acestuia.

Prezent în România de mai bine de 10 ani, certificatul energetic a reuşit să creeze o mulţime de avantaje, atât pentru cumpărători, cât şi pentru vânzătorii, fiind unul dintre cele mai importante documente pe care le poţi obţine pentru casa ta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb