Certificatul verde - în dezbaterea Camerei Deputaţilor

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică / 9 noiembrie 2021

Certificatul verde - în dezbaterea Camerei Deputaţilor

Proiectul de lege privind introducerea obligativităţii certificatului verde la locul de muncă a intrat aseară în dezbaterea comisiilor de specialitate Legea a fost respinsă de plenul Senatului, prima cameră sesizată

Plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional, ar urma să dezbată şi să voteze, astăzi, proiectul de lege privind introducerea obligativităţii certificatului verde la locul de muncă, act normativ care a intrat aseară în dezbatere în comisiile de specialitate. Proiectul a fost trecut, ieri, la punctul 1 pe ordinea de zi a plenului din această săptămână de către Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, la propunerea USR.

"Astăzi am reuşit să convingem vechile partide că e nevoie de urgentarea dezbaterii pe legea privind certificatul verde. Acest certificat poate impulsiona vaccinarea şi poate salva la propriu mii de vieţi în ţara noastră. Pe lângă criza politică, avem o criză sanitară pe care trebuie să o rezolvăm şi nu putem aştepta finalizarea negocierilor între Cîţu şi Ciolacu. De astăzi încep dezbaterile în comisia de Sănătate şi imediat cum vor fi finalizate, legea va ajunge la votul final. Se află pe ordinea de zi, sub rezerva depunerii raportului final. Colegii mei din Comisia de Sănătate vor lucra pe această lege pentru a face câteva schimbări, USR va prezenta miercuri (n.red. - mâine) un policy brief care va prezenta viziunea noastră. Sperăm ca această lege să treacă cu o largă majoritate şi toate partidele să dea dovadă de responsabilitate", a spus Ionuţ Moşteanu.

Prima comisie care dezbate proiectul şi va da raport este cea de Sănătate, în timp ce Comisia de Muncă a cerut celorlalte cinci comisii sesizate să aibă o şedinţă comună.

Singura formaţiune politică ce s-a opus în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor ca proiectul să fie trecut pe ordinea de zi a plenului din această săptămână, a fost AUR, prin copreşedintele George Simion, care a numit "trădare naţională" votul celorlaltor partide reprezentate în BP.

"Nu suntem de acord cu ce vreţi să faceţi dumneavoastră. Vă sună alegătorii dumneavoastră din ţară şi vă solicită să nu votaţi acest proiect. Respectaţi-i pe cei care v-au votat şi respectaţi Regulamentul Camerei Deputaţilor care spune că membrii comisiilor trebuie anunţaţi cu 24 de ore înainte de şedinţă. De ce trebuie să se ţină şedinţa comisiei în acelaşi timp cu sedinţa de plen? Treceţi poate pe repede înainte acest proiect, în ciuda a ceea ce aţi promis românilor: că veţi da o lege regulamentară", a spus George Simion, în plenul Camerei Deputaţilor.

"E adevărat că ne sună foarte mulţi oameni şi primim foarte multe mesaje. Sunt mulţi cei care ne spun că nu e nevoie de această lege, dar sunt mulţi care ne spun că e nevoie de această lege. Solicitarea de a discuta această iniţiativă în Comisia de Sănătate, acolo unde sunt specialişti, e îndreptăţită şi trebuie acceptată. Ce vor spune specialiştii şi ce vor decide, ar trebui să ne asumăm cu toţii. Avem o situaţie delicată şi trebuie să luăm măsuri. Ştim că sunt anumite situaţii, dar ele trebuie să fie discutate de specialişti şi nu de părerologi", a afirmat Alfred Simonis, liderul grupului deputaţilor PSD.

De altfel, Partidul Social-Democrat a propus o serie de amendamente pentru proiectul de lege care vizează introducerea certificatului verde la locul de muncă, printre acestea numărându-se testarea lunară pentru persoanele nevaccinate şi obţinerea certificatului verde la zece zile de la prima doză de vaccin.

"Cred că certificatul verde în contextul european este o prioritate şi pentru români. Am vorbit cu Alexandru Rafila şi cu Alfred Simonis, am văzut amendamentele propuse de domnul Adrian Streinu-Cercel şi cred că vom ajunge la o concluzie aşteptată şi predictibilă pentru români", a spus recent Marcel Ciolacu, preşedintele PSD.

Amintim că în urmă cu o săptămână Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a respins cererea USR ca proiectul de lege care prevede obligativitatea certificatului verde la locul de muncă să fie dezbătut în regim de urgenţă. Anterior, proiectul fusese respins de Senat la votul din plen, din cauza faptului că doi senatori liberali, susţinători ai lui Ludovic Orban, s-au abţinut de la vot.

Proiectul de lege introduce obligativitatea certificatului verde la locul de muncă, atât la stat cât şi la privat, iar Camera Deputaţilor e cameră decizională.

Conform textului propunerii de acti normativ, angajaţii care vor refuza să prezinte certificatul verde la intrarea în instituţia în care lucrează ar putea avea contractul de munca suspendat fără plata drepturilor salariale pentru o perioadă de până la 30 de zile. Dacă cei nevaccinaţi până acum decid să se vaccineze cu prima doză, atunci instituţia de stat la care lucrează va deconta testele de depistarea a infectării cu coronavirus până la emiterea certificatului verde. În cazul privaţilor, decontarea este la decizia angajatorului.

Angajaţii care aleg să nu se vaccineze vor trebui să-şi facă, pe cheltuială proprie, teste anti-Covid periodic, fie test PCR la fiecare 72 de ore, fie antigen la 48 de ore. În situaţia în care angajaţii refuză să se vaccineze şi refuză să se testeze, atunci angajatorul poate decide suspendarea lor fără drept de plată pentru 30 de zile, atât la privat cât şi la stat. Dacă nici după 30 de zile angajaţii nu prezintă certificatul verde, atunci vor fi concediaţi la stat, iar la privat angajatorul poate decide dacă le prelungeşte suspendarea sau îi concediază.

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, a declarat că situaţia în care un angajat dintr-un restaurant sau alt spaţiu care furnizează servicii este nevaccinat, iar clientul are certificat verde este "evident ilogică" şi că "oamenii trebuie să înţeleagă că aceste măsuri nu sunt împotriva unuia sau altuia ci sunt pentru protecţia vieţii lor".

"În caz contrar vom rostogoli pandemia în valul cinci, în valul şase, iar problema e că avem pierderi de vieţi omeneşti foarte mari", a spus Csaba Asztalos.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. PNL si PSD, aceeasi mare mizerie! Pt ca ambele partide, dorind sa impuna obligativitatea certificatului verde de sclav la locul de munca, vor concedia vreo 2 de milioane de romani nevaccinati, amorsand astfel o bomba sociala nucleara, care poate exploda in orice moment, intr-o rebeliune populara de mari proportii! De fapt, pe langa ordinul primit de la sefii lor oculti, certificatul asta de sclav mai are si o alta ratiune la guvernanti, aceea ca nemaiavand bani de pensii si salarii, trebuie sa concedieze o gramada de salariati, pe care o vor face prin justificarea penibila si total anticonstitutionala a introducerii acestui certificat!

    1. s-a gandit cineva ca o demitere in masa va lipsi guvernul de fondurile atat de necesare pentru pensii si sanatate ?!?!!??!

      ;)  

      Nu demisie in masa ci greva. Doar greva previne suspendarea, act de o ticalosie inimaginabila.

    Se îngrășa pe acolo asupritorii poporului!

    Sa le bagam moartea in vene! Sa-i dam afara prin lege! Aceștia erau “parlamentarii”, organizație criminala și terorista! Excepție: AUR și câțiva independenți!

    1. Cei care comit holocaust: Tătaru, Cadzu, Tătaru, Ciolacu, Barna, Cioloș, Gorghiu! Arafat… și toți cei care comit acte de trădare împotriva romanilor prin adoptarea certificatului verde! Ei trebuie judecați pentru sângele vărsat de romani pentru ca ei sa se îmbogățească!

      nu judecati, CI LINSATI

    Nu, 70 de ani de pușcărie!

    1. nu, 7 secunde ia sa fie sectionata o carotida !

    In europa doar franta si italia au introdus suspendarea contractului de munca 30 de zile, dar nici una dintre aceste doua tari nu inchide contractul de munca in cazul in care muncitorul nu se vaccineaza!

    Romania ar fi un exemplu exceptional in Europa si in lume!  

    Va dati seama acum de ce Romania PRIN UCIDEREA TUTUROR POLITICIENILOR MITUITI SI TRADATORI va da o mare lectie lumii intregi ???  

    Situatia Romaniei e exceptionala, de aceea metodele vor fi exceptionale!  

    imi protejez singur viata, mersi frumos

    daca ziceti ca nu sunt in stare, dati-mi pensie de boala si nu mai muncesc. sau sa platesc impozite e bine, dar in rest sunt neajutorat? 

    1. Foarte adevarat.

    Atata timp cat vaccinatii se imbolnavesc, transmit boala, fac forme grave, inclusiv deces, certificatul nu are nici un rost in limitarea cazurilor, scopul fiind evident sa forteze vaccinarea.

    Iar acum, sa interzici accesul in magazine a unui tanar nevaccinat testat NEGATIV, cu riscuri aproape 0 de a face o forma grava, in timp ce un vaccinat Netestat poate circula nestingherit si imprastia virusul, arata ca urmaresc doar vaccinarea cu orice pret si nu limitarea infectiilor. 

    Sper sa ajunga sa raspunda toti cei care au dictat aceste masuri. 

    1. Radule, esti un om care gandeste.

      " Sper sa ajunga sa raspunda toti cei care au dictat aceste masuri. "

      da, confirm ca vor raspunde toti.

      nu juridic, ci cu viata. Cred ca e de ajuns.  

    Ielitele vaccinate de 3 ori vor sa tragă după ele pe toată lumea? Le e grija de popor? Vai, ne impresionează pana la lacrimi!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb