Cerul Unic European poate scădea durata zborurilor şi preţul biletelor

V.B.
Companii #Aeronautică / 31 ianuarie 2014

Comisia pentru Turism şi Transport a Parlamentului European (PE) a aprobat, ieri, proiectul de rezoluţie privind crearea Cerului Unic European, o iniţiativă ce prevede scăderea preţului la biletele de avion, a duratei zborurilor cu escală şi a consumului de combustibil, precum şi reducerea emisiilor de dioxid de carbon, transmite un comunicat al PE.

Uniunea Europeană a lansat iniţiativa Cerul Unic European din cauza aglomerării spaţiului aerian, cu 27 mii de zboruri zilnice pe întregul continent. În prezent, spaţiul aerian european este neunitar, cu 28 de sisteme de control al traficului aerian şi 60 de centre de trafic aerian. Acest fapt îl face ineficient, generând costuri suplimentare anuale de 5 miliarde de euro, suportate de pasageri.

Primul pachet de măsuri (SES1) a fost adoptat în 2004, dar nu a dat rezultate, iar SES2 a fost lansat cinci ani mai târziu, SES2+ având scopul de a accelera reforma serviciilor în domeniul aviaţiei.

SES2+ este alcătuit din două elemente principale: înlăturarea barierelor naţionale (pentru crearea unor rute mai scurte, presupunând şi un consum mai mic de combustibil) şi înfiinţarea a nouă "blocuri de spaţiu aerian" regionale (în locul celor 28 de sisteme de control al traficului aerian), pentru îmbunătăţirea performanţelor.

"Autorităţile naţionale de aviaţie au un rol-cheie în punerea în aplicare a Cerului Unic European. Prin urmare, Comisia şi Agenţia Europeană pentru Aviaţie (EEA) ar trebui să înlesnească colaborarea dintre acestea, pentru a permite schimbul de bune practici şi a dezvolta o abordare comună, inclusiv prin intensificarea cooperării la nivel regional, furnizându-le o platformă pentru aceste schimburi", scrie în proiectul de rezoluţie menţionat, al cărui raportor este europarlamentarul PDL Marian-Jean Marinescu.

Autorităţile europene doresc asigurarea "transparenţei bazei de calcul a tarifelor în funcţie de costuri". În plus, tarifele stabilite trebuie să încurajeze "furnizarea în condiţii de siguranţă, eficienţă, eficacitate şi durabilitate a serviciilor de navigaţie aeriană, în vederea realizării unui înalt nivel de siguranţă şi rentabilitate".

Proiectul este programat pentru votul în plen din sesiunea lunii martie.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Aoleu! astia intra pe mosia lui Dumnezeu. L-or fi intrebat daca au voie? 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb