• La Convenţia Extraordinară a PD vor fi prezentate două moţiuni, una social-democrată şi alta populară, iar varianta cîştigătoare va stabili noua orientare a partidului
Deputatul Cezar Preda şi-a anunţat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, intenţia de a candida la şefia Partidului Democrat, cu o moţiune social-democrată. Pe lîngă aceasta, la Convenţia Extraordinară din 25 iunie va fi prezentată şi o moţiune populară, susţinută de Emil Boc şi Adriean Videanu.
Primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, a declarat că Biroul Permanent Naţional al partidului a stabilit, ieri, că vor fi depuse două moţiuni, una populară şi alta social-democrată. Cea populară va fi susţinută de Emil Boc şi Adriean Videanu, iar în cazul în care aceasta va fi moţiunea cîştigătoare, actualul preşedinte interimar al PD, Emil Boc, va deveni preşedinte. Totodată, Videanu va fi noul preşedinte executiv. Pentru această moţiune şi-au mai declarat sprijinul Sorin Frunză-vrede şi Vasile Blaga. Varianta social-democrată mai este susţinută de Radu Berceanu şi Costică Canacheu.
Emil Boc a precizat că prezentarea celor două moţiuni va da posibilitate membrilor să opteze între curentul popular şi cel social-democrat, iar în acest fel va fi stabilită identitatea partidului.
În ceea ce priveşte motivele din spatele moţiunilor, ambele tabere afirmă că nu fac decît să continue pe linia care a consacrat partidul. Emil Boc susţine că PD a dus pînă acum o politică de centru, mult mai apropiată de curentul popular decît de social-democraţie, iar în prezent guvernează alături de un partid liberal. De asemenea, prin susţinerea unei moţiuni populare, Emil Boc consideră că PD demonstrează că locul său nu este alături de PSD.
Aripa social-democrată susţine, însă, că orientarea partidului a fost, este şi va fi una de stînga. Radu Berceanu a precizat că PD a cîştigat alegerile ca partid de stînga, iar prin schimbarea identităţii, acesta ar înşela încrederea acordată de simpatizanţi. Totodată, transformarea PD în partid popular ar fi un cadou nesperat acordat PSD-ului şi aceasta în condiţiile în care, în prezent, PD este cel mai puternic partid de stînga.
Cît priveşte conţinutul moţiunilor, ambele au ca punct de pornire varianta lui Traian Băsescu - "România puternică, România social-democrată". Emil Boc a declarat că varianta populară va conţine în proporţie de 80% ideile din moţiunea cîştigătoare la precedentele alegeri din partid. La rîndul său, Cezar Preda a declarat că, "dacă varianta populară conţine 80% din moţiunea lui Băsescu, atunci cea social-democrată va conţine 95% din tezele ei".
Preocupaţi de moţiuni, liderii PD nu au discutat, în şedinţa de ieri, despre ideea fuziunii cu Partidul Naţional Liberal (PNL). Emil Boc a spus că acest aspect va fi abordat de noua conducere a PD.
După lucrările Biroului Permanent Naţional, cîţiva lideri din aripa populară, printre care Emil Boc şi Sorin Frunzăverde, s-au întîlnit cu preşedintele Partidului Popular European (PPE), Wilfried Martens.