Chimcomplex a depus o ofertă pentru concesionarea serviciului de termoficare din Iaşi

F.D.
Piaţa de Capital / 26 august

Sursa foto: Facebook

Sursa foto: Facebook

Chimcomplex anunţă că a depus recent o ofertă pentru concesionarea serviciului de termoficare din Iaşi ca parte a unui proiect amplu de dezvoltare industrială, denumit Combinatul de Biochimie Iaşi. Acest proiect, aflat în faza de studii preliminare, care prevede investiţii de circa 2,2 miliarde de euro pe o perioadă de 10 ani, face parte din strategia pe termen lung a grupului CRC de a sprijini reindustrializarea ţării, utilizând tehnologii moderne şi sustenabile, conform unui raport al companiei publicat pe site-ul BVB.

Ştefan Vuza, Preşedinte Chimcomplex a declarat: "Participarea noastră la această licitaţie reprezintă un prim pas într-un proiect mai amplu, dedicat dezvoltării industriei chimice moderne la Iaşi. Este important să subliniem că interesul nostru nu este în domeniul termoficării per se, ci în susţinerea unui proiect industrial de anvergură. Acest proiect prevede construcţia unei centrale de cogenerare de înaltă eficienţă la Holboca, care va deservi noul "Combinat de Biochimie Iaşi". Centrala va produce energie electrică şi termică pentru combinat, iar surplusul de agent termic va putea fi livrat către sistemul de termoficare al oraşului la un cost foarte mic, aproape de zero.

Cele 8 fabrici ale platformei industriale vor folosi doar tehnologii biochimice, de aici venind şi denumirea. Platformele de producţie la scară industrială rămân cele de la Oneşti şi Vâlcea iar un Centru de Cercetări se va face şi la Buzău.

Cogenerarea va fi dedicată producţiei de energie electrică şi termică pentru noul combinat industrial, dar un procent acoperitor va fi destinat furnizării de apă caldă pentru oraş. Acest procent ne va permite să subvenţionăm costurile pentru livrarea agentului termic către oraş. Desigur, preţul final pentru cetăţeni va avea şi un cost de distribuţie, care nu este în controlul nostru. Totuşi, preţul final va fi cel mai mic preţ din România, iar Primăria nu va mai trebui să aloce bani pentru subvenţii.

Este o veste bună pentru locuitorii din Iaşi, însă trebuie să fim realişti şi să recunoaştem că "diavolul stă în detalii". Ne vom confrunta probabil cu provocări pe parcursul implementării proiectului, fie din cauza unor interese divergente, fie din motive externe, dar suntem pregătiţi să le depăşim."

Preşedintele Chimcomplex afirmă că în pregătirea acestui proiect au avut întâlniri consultative cu reprezentanţi din mediul academic şi de afaceri din Iaşi, respectiv cu Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi", şi Institutul de Chimie Macromoleculară "Petru Poni", inclusiv cu academicianul Bogdan Simionescu, Vicepreşedintele Academiei Române.

"Toate aceste instituţii sprijină acest proiect ambiţios, care va contribui la renaşterea industriei chimice în regiune.

Estimăm că proiectul va beneficia de finanţare din fonduri de la Bruxelles, alături de fonduri proprii ale Grupului. În spatele acestui proiect stau şi argumente emoţionale-el este dedicat tuturor chimiştilor din Iaşi şi Moldova, inclusiv în memoria mamei mele, fostă chimistă la CFS Iaşi. Scopul nostru este să oferim acestor profesionişti un loc modern, dotat cu cele mai recente tehnologii, unde să-şi poată desfăşura pasiunea în beneficiul ţării", a mai precizat Ştefan Vuza.

Opinia Cititorului ( 2 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Vuza pe unde a trecut, nici iarba nu a mai crescut. Exemplul Iasitex este elocvent. Decapitalizare , instrainarea terenurilor si lasarea oamenilor/muncitorilor in grija statului. Adica someri. Acest om la conducerea CET Iasi? O eroare monumentala. Ce treaba are Bogdan Simionescu cu Vuza ?

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. Chimcomplex se incapataneaza sa te contrazica.

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9753
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4532
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2596
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8730
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.4031

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb