Acţionarii "Chimcomplex" Borzeşti (CHOB), companie controlată de omul de afaceri Ştefan Vuza, au fost convocaţi, pe 14 martie, să decidă participarea la privatizarea combinatului chimic Oltchim, individual sau în asociere cu potenţiali investitori, se arată într-un raport transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
De asemenea, acţionarii vor vota şi o propunere pentru atragerea de către Chimcomplex a unor împrumuturi de până la 95 de milioane de euro, fondurile astfel obţinute urmând să fie utilizate pentru completarea sumei necesare achiziţiei "activelor Oltchim sau şi/sau a părţilor sociale ale Oltchim SPV", se arată în convocatorul citat.
De asemenea, acţionarii vor hotărî anularea deciziei AGA din 6 ianuarie 2014, privind majorarea capitalului de la 162,87 milioane de lei, la maxim 342,87 milioane de lei.
Totodată, AGA urmează să aprobe o nouă majorare a capitalului, de la 162,87 milioane de lei, la 303,87 milioane de lei, prin aport în numerar, la preţul de 1,26 lei/acţiune, în termenul de preempţiune.
Acţiunile rămase nesubscrise de către acţionarii existenţi vor fi vândute printr-o ofertă publică primară, adresată exclusiv unor investitori calificaţi, intermediată de Estinvest Focşani. Preţul la care vor fi oferite acţiunile urmează să fie stabilit în urma unei evaluări.
Chimcomplex a intenţionat şi în trecut să preia Oltchim.
În 2012, Chimcomplex a depus o ofertă pentru combinat, dar aceasta nu a fost selectată câştigătoare a licitaţiei, procedura eşuând ulterior.
În luna iulie 2015, conducerea Chimcomplex şi-a reafirmat intenţia de a achiziţiona Oltchim, urmând ca ulterior cele două combinate să fie integrate în Compania Română de Chimie, precizează sursa citată.
Directorul general al SC Oltchim SA Râmnicu Vâlcea, Victor Avram, declara, atunci, că integrarea Oltchim împreună cu SC Chimcomplex Borzeşti în cadrul Companiei Române de Chimie ar fi "un pas câştigat pentru ţară", iar noua construcţie ar avea un alt cuvânt de spus pe piaţa de profil din întreaga regiune.
Chimcomplex este cunoscută, de peste 60 de ani, pentru fabricarea produselor clorosodice.
La finalul lunii trecute, reprezentanţii "Oltchim" au declarat că trei companii - două din ţara noastră şi una din China - sunt interesate de preluarea combinatului.
"Compania chineză Junlun nu şi-a pierdut interesul pentru achiziţionarea companiei Oltchim, dar are nevoie de un partener care, credem noi, încă nu a luat o decizie finală, partea chineză preferând să nu se facă publice prea multe aspecte înainte de a se întâmpla ceva concret pe această temă", a precizat, atunci, Niculae Bălan, reprezentantul BDO Business Restructuring, unul dintre administratorii judiciari ai combinatului petrochimic.
Gheorghe Piperea, reprezentantul Rominsolv (celălalt administrator judiciar), a adăugat că, pe lângă chinezi, mai există alte două firme româneşti interesate de preluarea combinatului, completând că în afară de aceşti investitori, care au trimis scrisori de intenţie, nu s-a mai arătat nimeni interesat să preia Oltchim.
Compania de stat Oltchim Râmnicu Vâlcea SA se află în insolvenţă, planul său de reorganizare fiind aprobat de Tribunalul Vâlcea în data de 22 aprilie 2015.
Principalii trei creditori ai companiei sunt Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), Electrica şi BCR, aceştia aprobând vânzarea Oltchim la un preţ minim de 307 milioane de euro.
Planul de reorganizare prevede trei variante de valorificare a patromoniului combinatului, una dintre acestea vizând vânzarea Oltchim SPV, care ar urma să fie înfiinţat prin preluarea activelor viabile ale combinatului, fără datorii, iar alta conversia creanţelor creditorilor garantaţi şi bugetari în acţiuni, parţial sau integral. Cea de-a treia variantă se referă la darea în plată a bunurilor imobile terenuri şi clădiri către creditorii bugetari.
1. Hotie
(mesaj trimis de Andrei în data de 12.02.2016, 07:51)
Cum sa faci majorare de capital social, sa cumperi cu 1,26 lei o actiune cand poti cumpara din piata actiunea cu 0,63 lei?
Cei de la Chimcomplex, Vuza in special, dilueaza actionarii minoritari prin acest siretlic. Ca sa nu mai spunem ca sunt tot banii societatii Chimcomplex cei pusi de Vuza, pentru ca sunt imprumutati de Chimcomplex la firmele lui Vuza si el ii foloseste la majorari.
O hotie pe fata!
Nu a dat niciodata dividende si nu a fost interesat de pretul in piata la Chimcomplex.
Dar a stiut sa ia bani din societate, prin tot felul de contracte gen asistenta juridica, prin care a scos milioane de euro. Nu a dat dividende ca sa nu dea si la altii bani dar el si-a luat dividende prin contractele de asistenta sau a scos bani prin firmele lui, care capuseaza Chimcomplexul.