Cotaţiile metalelor preţioase au scăzut, la finele săptămâ-nii trecute, pe fondul temerilor legate de posibilitatea ca autorităţile de la Beijing să continue înăs-prirea politicii monetare. Investitorii cred că, astfel, cererea de metale preţioase va fi afectată. China a decis, vineri, să majoreze cu 50 de puncte de bază rezervele minime obligatorii ale băncilor, aceasta fiind a şasea creştere din anul curent. Decizia urmăreşte reducerea inflaţiei prin limitarea volumului de credite disponibile pentru segmentele retail şi corporate. Investitorii aşteptau, pentru week-end-ul trecut, din partea Chinei, noi măsuri care să ţină în frâu inflaţia. China este cel mai mare producător mondial de aur, respectiv al doilea consumator de profil din lume.
În condiţiile date, au urmat un trend negativ preţurile aurului, argintului şi platinei.
Preţul aurului cu livrare în februarie a coborât, vineri, la Comex New York, cu 7,9 dolari (0,6%), la 1.384,9 dolari uncia. De la începutul anului, însă, cotaţia metalului galben a câştigat peste 25%, atingând recordul maxim al tuturor timpurilor în data de 7 decembrie: 1.432,50 dolari uncia.
Tot vineri, preţul argintului cu livrare în martie a coborât cu 21 de cenţi (0,7%), la 28,60 dolari uncia. În 7 decembrie, cotaţia metalului preţios a ajuns la 30,75 dolari uncia, cea mai mare consemnată după luna martie 1980.
Cotaţia platinei cu livrare în ianuarie a scăzut cu 3,60 dolari (0,2%) vi-neri, la 1.675,30 dolari uncia.