China acuză Europa de încălcarea regulilor OMC

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 aprilie 2005

Oficialii de la Beijing se opun limitării exporturilor de textile

Guvernul de la Beijing consideră că investigaţia declanşată de Uniunea Europeană privind impactul pe care îl au importurile chineze de textile în regiune, şi care ar putea să aibă ca rezultat restricţionarea acestora, încalcă regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) şi, totodată, ameninţă schimburile comerciale dintre cei doi parteneri.

China va înainta o plîngere oficială în legătură cu măsura anunţată de UE la începutul acestei săptămîni, potrivit spuselor lui Chong Quan, purtător de cuvînt al ministrului chinez al comerţului. Orice acţiune de limitare a exporturilor de textile din China îi va afecta pe consumatorii din UE şi va influenţa în mod negativ relaţiile comerciale dintre Europa şi China, spun oficialii de la Beijing. "Sperăm că autorităţile UE realizează impactul negativ pe care l-ar avea limitarea comerţului cu textile asupra economiei noastre, dar şi a relaţiilor bilaterale", mai precizează purtătorul de cuvînt al ministrului. Pe de altă parte, ministrul comerţului din China este dispus să poarte negocieri cu europenii pe marginea situaţiei create: "Încă mai e timp pentru negocieri".

China nu are probleme doar cu Uniunea Europeană. Textiliştii americani, care au tras semnale de alarmă în legătură cu importurile uriaşe de profil care au intrat în SUA după eliminarea sistemului cotelor, solicită administraţiei Bush să impună anumite limite la importurile de bunuri din China, însă, pînă în prezent, guvernul de la Washington nu a luat nici o măsură.

Amintim că Peter Mandelson, comisarul european pentru comerţ, a anunţat lansarea unei investigaţii, care va dura două luni şi care priveşte efectele importurilor de textile din China, precizînd că, în situaţia în care autorităţile vor constata că aces-te importuri au afectat producţia internă, Bruxelles-ul ar putea impune sancţiuni comerciale. Dacă se va ajunge aici, sancţiunile vor intra în vigoare la vară şi ele urmăresc limitarea anumitor importuri.

"Europa nu poate să stea şi să privească cum îi dispare propria industrie textilă", a afirmat Mandelson.

OMC nu împărtăşeşte opinia partenerilor comerciali ai Chinei

Reprezentanţii OMC sînt de părere că cifrele primelor luni nu sînt semnificative şi nu pot sta la baza unor sancţiuni. "Nu credem că datele aferente primelor două sau trei luni din acest an vor demonstra ceva", a declarat directorul general al OMC, Supachai Panitchpakdi, adăugînd: "Ne trebuie o perioadă mai lungă ca să vedem cum evoluează lucrurile". În opinia sa, statisticile trebuie "judecate" cu prudenţă.

China, cel mai mare consumator mondial de bumbac, şi-ar putea majora cu peste 15% exporturile de textile în acest an, la peste 110 miliarde de dolari, în baza cererii mari din Europa şi SUA, arată estimările "Beijing Orient Agribusiness Consultant", organizaţie afiliată Ministerului Agriculturii. Oficialii chinezi spun, însă, că majorarea exporturilor de textile se va realiza într-un ritm mai lent în a doua parte a acestui an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb