Beijingul ar putea aproba încă 100 de reactoare nucleare în următorul deceniu, conform grupului de lobby Chinese Nuclear Society (CNS), pe măsură ce China devine cel mai mare operator global de energie atomică şi un posibil exportator major de tehnologie nucleară, potrivit Bloomberg.
După ce a aprobat un număr record de 11 reactoare nucleare până în 2024, Beijingul ar putea stabili o "ţintă realistă" de 10 noi aprobări anual până în 2035, a declarat Tian Jiashu, adjunctul secretarului general al Chinese Nuclear Society, la BloombergNEF Summit din Shanghai.
China este pe cale să depăşească SUA şi Franţa până la sfârşitul deceniului, devenind lider global în generarea energiei nucleare. În prezent, are mai multe reactoare în construcţie decât orice altă ţară, după ce a aprobat câte 10 reactoare în 2022 şi 2023. Totuşi, menţinerea acestui ritm va necesita probabil un aport mai mare de capital privat, pentru a finanţa ceea ce a fost în mare parte un efort condus de stat.
În cazul unei astfel de expansiuni, capacitatea de energie nucleară a Chinei va creşte de aproape patru ori, la 200 gigawaţi (GW) până în 2035, suficient pentru satisface 10% din cererea de electricitate. Apoi s-ar putea dubla 400 GW până în 2060, furnizând 16% din consumul total, a explicat Tian.
China se concentrează pe Hualong One, un reactor de a treia generaţie cu sisteme de siguranţă îmbunătăţite, şi a inaugurat anul trecut primul reactor de a patra generaţie. De asemenea, dezvoltă un reactor modular mic (SMR) numit Linglong One. Companiile de stat, precum China National Nuclear Power Co, State Power Investment Corp şi China General Nuclear Power Corp, au dominat industria nucleară din China, dar sectorul, care necesită capital semnificativ, cere reforme pentru a atrage mai multe investiţii private.
Opinia Cititorului