Tot mai multe ofertele publice iniţiale (IPO) au loc în China continentală, iar Bursa din Shanghai urmează să găzduiască în acest an cele mai mari două listări din lume, în condiţiile în care investitorii interni vor depăşi impactul creat recent de măsurile de represiune luate de guvernul de la Beijing asupra anumitor sectoare.
Situaţia din China este diferită de cea din Hong Kong, care este un centru global pentru IPO-uri şi în care s-a derulat o singură ofertă în această lună. În prezent, investitorii internaţionali care utilizează centrul financiar din Hong Kong ca o fereastră către China sunt preocupaţi de măsurile luate de autorităţi, care afectează listările companiilor din sectoarele de tehnologie şi educaţie, în principal.
Dar, China continentală beneficiază de dorinţa Beijingului de a-şi impulsiona pieţele interne, inclusiv prin crearea, în viitor, a unei noi platforme de trazacţionare.
În contextul menţionat, China Telecom Corp., unul dintre cei mai mari operatori de telecomunicaţii din ţară, îşi propune să strângă în curând 47,1 miliarde de yuani (7,3 miliarde de dolari) prin Bursa de la Shanghai, urmând să stabilească un nou record pentru 2021 pe piaţa IPO-urilor. IPO-ul vine după ce, în ianuarie, China Telecom a fost delistată de la Bursa de Valori din New York (New York Stock Exchange - NYSE), din motive de securitate naţională.
"China nu funcţionează tipic ca o ţară dezvoltată - politicile sale nu sunt comunicate în mod transparent, speriind investitorii străini", declară, potrivit Bloomberg, Kerry Goh, director de investiţii la Kamet Capital Partners Pte, adăugând: "Investitorii locali şi observatorii chinezi de lungă durată ştiu, însă, că măsurile vor avea un efect pozitiv pe termen lung şi nu vor distruge industriile, ci vor crea un mediu bine definit".
Un alt gigant, Syngenta Group, afacerea elveţiană cu seminţe şi îngrăşăminte deţinută de China National Chemical Corp., pregăteşte, de asemenea, o listare de 65 de miliarde de yuani (10 miliarde de dolari) pe platforma Star din Shanghai.
• Veniturile obţinute din IPO-urile din China, la cel mai înalt nivel din ultimii 11 ani
Dacă cele două oferte menţionate vor atinge aşteptările, fondurile strânse prin vânzările de acţiuni în China continentală, în acest an, vor urca la aproximativ 59 de miliarde de dolari, arată datele Bloomberg.
Conform Bloomberg, veniturile obţinute din IPO-urile lansate pe pieţele chineze sunt deja la cel mai înalt nivel din ultimii 11 ani, în timp ce numărul tranzacţiilor, 320, este un record.
Sursa adaugă că, deşi tranzacţiile au încetinit în ultimele săptămâni în Hong Kong, per ansamblu, oraşul a atras 65 de IPO-uri, în valoare de 34,6 miliarde de dolari, de asemena un record pentru această perioadă a anului.
Noua conducere a Bursei din Hong Kong susţine că piaţa are în aşteptare tranzacţii record, anul acesta.
Revenind în China, indicele major CSI 300 a crescut cu 35% în ultimii doi ani, comparativ cu un câştig de 4% pentru indicele Hang Seng din Hong Kong.
"Piaţa de valori internă a Chinei a evoluat puternic în ultimii doi ani", spune Jian Shi Cortesi, director de investiţii pentru China şi Asia la GAM Investments, subliniind: "Autorităţile de reglementare au facilitat IPO-urile prin lansarea pieţei Star în 2019."
• Stephanie Tang, Hogan Lovells: "Piaţa chineză, tot mai atractivă pentru companiile din anumite industrii"
Noile măsuri de reglementare din China, care au însemnat o represiune pentru unele domenii, ar putea afecta IPO-urile din industrii cum sunt educaţia, dar impactul general va fi amortizat de companiile din sectoarele favorizate de guvern, potrivit lui Ken Chen, analist la KGI Securities.
Spre exemplu, China Telecom şi Syngenta nu se află în vizorul guvernului. Nici cea mai mare listare din China continentală, din acest an, oferta de 3,2 miliarde de dolari a China Three Gorges Renewables Group Co., nu a avut de suferit.
"Se vede că piaţa internă chineză a devenit din ce în ce mai atractivă pentru companiile din anumite industrii", susţine Stephanie Tang, şefa diviziei de capital privat pentru China continentală din cadrul firmei de avocatură Hogan Lovells Domnia sa adaugă că investitorii din China continentală au mai puţine opţiuni decât cei din Hong Kong, ceea ce vine în sprijinul perspectivelor de listare pe piaţa onshore.
China Telecom, care este listată la Hong Kong, a primit aprobarea autorităţii de reglementare pentru vânzarea a cel mult 12,1 miliarde de titluri prin Shanghai Stock Exchange, la un preţ de 4,53 yuani fiecare. Dacă va atrage suma avută în vedere, oferta va depăşi IPO-ul de 6,3 miliarde de dolari lansat de platforma video Kuaishou în februarie. În plus, va fi al cincilea mare IPO din istoria pieţei titlurilor de clasă A din China. În 2002, China Telecom a devenit una dintre primele companii deţinute de stat care s-au listat în SUA.
---------------------
Syngenta Group vrea să vândă până la 2,79 miliarde de titluri pe piaţa chineză, reprezentând 20% din capitalul său. Listarea va fi cea mai mare de la nivel global din 2021 şi cea mai mare de pe STAR Market din China. Compania de stat ChemChina a preluat Syngenta în 2017, pe 43 de miliarde de dolari. Aceasta a fost cea mai mare preluare a unei companii făcută vreodată de China în exterior.