ZIARUL BURSA

18 august 2021
Ediţia din 15.08.2024
Clotilde Armand ne pune să alegem între corupţie şi mizerie

Clotilde Armand ne pune să alegem între corupţie şi mizerie

George MarinescuPolitică / 18 august 2021

Sectorul 1, cea mai bogată unitate administrativ-teritorială din cadrul municipiului Bucureşti, a devenit, din păcate, în numai zece luni de administraţie Armand cea mai insalubră zonă a Capitalei, pe fondul disputei dintre noul edil şi operatorul de salubritate Romprest SA.

China atrage cele mai mari IPO-uri din lume

China atrage cele mai mari IPO-uri din lume

A.V.Internaţional / 18 august 2021

Giganţii China Telecom şi Syngenta, aşteptaţi să se listeze la Shanghai 

Tot mai multe ofertele publice iniţiale (IPO) au loc în China continentală, iar Bursa din Shanghai urmează să găzduiască în acest an cele mai mari două listări din lume, în condiţiile în care investitorii interni vor depăşi impactul creat recent de măsurile de represiune luate de guvernul de la Beijing asupra anumitor sectoare.

Avem creştere economică de 6,5% la jumătatea lui 2021

ÎN RITM ANUAL Avem creştere economică de 6,5% la jumătatea lui 2021

M.G.Macroeconomie / 18 august 2021

Economia noastră a crescut cu un ritm sub aşteptări, de 1,8%, în perioada aprilie-iunie 2021, faţă de trimestrul anterior Dinamica anuală a PIB a accelerat la 13%, pe fondul bazei scăzute din trimestrul al doilea din 2020 Mircea Coşea, economist: "Sursa revenirii economiei este o permanentă intrare pe piaţa de credit internaţională şi internă" 

Economia ţării noastre a crescut cu un ritm uşor sub aşteptări în cel de-al doilea trimestru al acestui an, înregistrând o dinamică de 1,8% comparativ cu primul trimestru din 2021, când Produsul Intern Brut (PIB) a urcat cu 2,5% în ritm trimestrial.

Himere cifre şi realităţi

Cornel CodiţăEditorial / 18 august 2021

Cornel Codiţă

Bancul cu Bulă era din vremea... ailaltă, dinainte de "potop". La şcoală, învăţătoarea îi întreabă pe copii ce vor să se facă atunci cînd vor fi mari. Ce meserii, profesii, activităţi ar vrea să îmbrăţişeze. Se ridică fiecare şi zice: ba doctor, ba zidar, ba inginer, ba muzician... mă rog, ba una, ba alta. Vine şi rîndul lui Bulă, ultimul în fundul clasei.

"Este posibil ca Ministerul Finanţelor să iasă din nou pe pieţele externe, în luna octombrie"

ERSTE GROUP RESEARCH: "Este posibil ca Ministerul Finanţelor să iasă din nou pe pieţele externe, în luna octombrie"

M.G.Macroeconomie / 18 august 2021

Ministerul Finanţelor ar putea să iasă din nou pe pieţele externe în luna noiembrie, cu o emisiune de obligaţiuni în dolari, în condiţiile în care şi-a acoperit până în prezent mai puţin de 60% din necesarul brut de finanţare pentru anul în curs, arată analiştii Erste Group Research într-un raport.

Aceştia spun: "În urma şedinţei de politică monetară a BNR, partea lungă a curbei randamentelor suverane în lei a fost supusă unor presiuni şi s-a mişcat în sus cu circa 10 puncte de bază. Având în vedere profilul prognozei de inflaţie actualizat al BNR, vedem prima majorare a ratei cheie în noiembrie cu 25 puncte de bază, urmată de alte creşteri totalizând 25-50 puncte de bază în 2022, în funcţie de conduita politicii fiscale. Mai mult, Ministerul Finanţelor din România a respins săptămâna trecută toate ofertele la emisiunea sa de obligaţiuni cu scadenţa octombrie 2034 din cauza cererii foarte scăzute. Aceasta a fost a treia oară în ultimele două luni când ministerul a eşuat în a atrage sume la o emisiune de obligaţiuni pe piaţa internă. Prin urmare, România ar putea să se întoarcă pe pieţele externe de obligaţiuni pentru a treia oară în acest an. Chiar dacă a atras deja 7 miliarde de euro prin intermediul a două emisiuni de euroobligaţiuni, România şi-a acoperit până acum mai puţin de 60% din necesarul brut de finanţare. Considerăm că Ministerul Finanţelor ar putea să iasă din nou pe piaţa internaţională de obligaţiuni în octombrie cu o emisiune denominată în dolari având în vedere scadenţele de anul viitor".

Record la vânzarea de apă minerală

Record la vânzarea de apă minerală

O.D.Miscellanea / 18 august 2021

Consumul de apă nu dăunează sănătăţii. De acest sfat au ţinut cont şi consumatorii autohtoni în acestă vară. Societatea Naţională a Apelor Minerale, producător de apă minerală naturală deţinut de Ministerul Economiei, a anunţat că a vândut, în luna iulie 2021, un volum de apă de 129 de milioane de litri, cu peste 20 de milioane de litri mai mult decât în perioada similară a anului 2020, ceea ce constituie un record istoric.

Securitatea cibernetică nu a ţinut pasul cu răspândirea telemuncii

Securitatea cibernetică nu a ţinut pasul cu răspândirea telemuncii

O.D.Miscellanea / 18 august 2021

Securitatea cibernetică a fost lăsată în planul doi în perioada pandemiei, când toată lumea era preocupată să îşi poată continua activitatea, iar telemunca a devenit portiţa de salvare. Raportul EY Global Information Security Survey 2021 a sondat opiniile a peste 1.000 de lideri din domeniul securităţii cibernetice din cadrul companiilor din toată lumea. Peste jumătate dintre respondenţi (56%) sunt de părere că organizaţiile lor au ocolit procesele de securitate cibernetică pentru a facilita implementarea noilor cerinţe legate de telemuncă şi de un regim de muncă flexibil. "Adoptarea noilor practici de muncă în contextul pandemiei a expus companiile la atacuri cibernetice tot mai numeroase şi mai sofisticate şi a adus în prim plan subfinanţarea mijloacelor de apărare cibernetică", susţin autorii cercetării.

Lunetă LPS Tip 2 fabricată de IOR

ÎN PRIMUL SEMESTRU AL ANULUI IOR Bucureşti şi-a diminuat pierderea cu 26%

A.I.Piaţa de Capital / 18 august 2021

Producătorul de instrumente optice IOR Bucureşti (IORB), companie controlată de Ministerul Economiei, a raportat, pentru primele şase luni ale acestui an, o pierdere de 2,11 milioane de lei, cu 26% sub cea de la jumătatea lui 2020, se arată în raportul emitentului publicat, ieri, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Veniturile din exploatare s-au ridicat la 9,83 milioane de lei, cu 15% peste cele din intervalul ianuarie-iunie 2020, producţia vândută fiind în valoare de 8,32 milioane de lei, în creştere cu 30% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cifre de afaceri în creştere: serviciile de transformare digitală, la mare căutare

Cifre de afaceri în creştere: serviciile de transformare digitală, la mare căutare

O.D.Companii / 18 august 2021

Companiile care activează pe piaţa IT se bucură în continuare de creşteri spectaculoase ale cifrelor de afaceri. Zitec, companie specializată în dezvoltarea de soluţii şi servicii de transformare digitală, a înregistrat o cifră de afaceri de 7,4 milioane de euro în prima jumătate a anului 2021, în creştere cu aprox. 60% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Compania îşi propune să încheie anul 2021 cu o cifră de afaceri în valoare de 16 milioane de euro.

PIAŢA VALUTARĂ Euro s-a apreciat la 4,9232 lei

Ana-Gabriela UngureanuBănci-Asigurări / 18 august 2021

Euro a crescut, ieri, cu 1,12 bani faţă de leu, Banca Naţională a României (BNR) afişând un curs de referinţă de 4,9232 lei/euro.

Pe pieţele externe, ieri, în jurul orelor 16:30, un euro era tranzacţionat la 1,1738 dolari, în depreciere cu 0,33% faţă de închiderea precedentă, potrivit datelor Investing.com. Tranzacţiile pe euro/dolar au deschis la 1,1738 dolari şi au avut loc, până la ora menţionată, între un minim de 1,1732 şi un maxim de 1,1785.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA

FORMULA 1 Restricţii, depăşite în viteză de autorităţi

O.D.Sport / 18 august 2021

Experienţa ultimelor luni şi discuţiile despre un al patrulea val nu sensibilizează chiar pe toată lumea. Autorităţile din Sao Paulo au anunţat că Marele Premiu de Formula 1 al Braziliei, prevăzut în perioada 5-7 noiembrie pe circuitul...

FESTIVAL Investiţie în dramaturgia autohtonă

O.D.Cultură / 18 august 2021

Iubitorii teatrului au ocazia să întâmpine toamna în sălile de spectacol la un festiuval de tradiţie. Teatrul Naţional din Timişoara va găzdui cea de-a XXVI-a ediţie a Festivalului European al Spectacolului Timişoara - Festival al Dramaturgiei...

MACRO NEWSLETTER 18 august 2021

MACRO NEWSLETTER 18 august 2021

Macroeconomie / 18 august 2021

Preţurile de consum din Polonia şi-au accelerat creşterea anuală în iulie 2021, până la 5%, de la 4,4% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,4%, după un avans de 0,1% în luna anterioară. Preţurile alimentelor şi-au accelerat...

SURSE: Pfizer vinde bonduri de un miliard de dolari

Internaţional / 18 august 2021

Producătorul american de medicamente Pfizer Inc. va vinde bonduri de un miliard de dolari pentru a finanţa producţia de vaccin împotriva Covid-19, dezvoltat împreună cu grupul german BioNTech SE, pe fondul intensificării campaniei de vaccinare pe...

OPINII România, tigrul Europei. Deja-vu?

Cristian DogaruMacroeconomie / 18 august 2021

La Guvern, se deschid, probabil, sticlele de şampanie. Economia noastră a crescut cu 6,5% după primul semestru, românii o duc bine, chiar dacă prim-ministrul nu ia prizonieri. Dar parcă am mai văzut o astfel de poveste de succes la un moment dat....

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo