Producătorul american de medicamente Pfizer Inc. va vinde bonduri de un miliard de dolari pentru a finanţa producţia de vaccin împotriva Covid-19, dezvoltat împreună cu grupul german BioNTech SE, pe fondul intensificării campaniei de vaccinare pe plan global, transmite Bloomberg, conform Agerpres.
Câştigurile obţinute în urma vânzării vor fi alocate pentru cheltuieli de cercetare şi dezvoltare, precum şi pentru producerea şi distribuirea vaccinurilor Covid-19.
Compania cu sediul în New York se aşteaptă la vânzări de 33,6 miliarde dolari de pe urma vaccinului în 2021, ceea ce ar face ca acesta să fie unul dintre medicamentele cel mai bine vândute vreodată.
Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Bloomberg că Pfizer va accesa piaţa din SUA pentru a vinde bonduri de un miliard de dolari, cu scadenţa în 2031, ca să finanţeze producţia de vaccin. Vânzarea este realizată de Citigroup Inc., Goldman Sachs Group Inc., JPMorgan Chase & Co. şi Morgan Stanley, susţin sursele.
Pe de altă parte, Reuters scrie, anunţă news.ro, că Pfizer şi BioNTech au depus la autorităţile de reglementare datele iniţiale ale unui studiu clinic în fază timpurile pentru autorizarea rapelului vaccinului lor împotriva Covid-19.
Potrivit companilor, a treia doză a arătat un nivel semnificativ mai ridicat al anticorpilor de neutralizare a virusului iniţial SARS-CoV-2, comparativ cu primele două doze, precum şi împotriva variantelor Beta şi Delta.
Pfizer a afirmat că eficacitatea vaccinului său scade în timp, citând un studiu care a arătat o eficacitate de 84% la patru luni de la vaccinare, comparativ cu un vârf iniţial de 96%.
Unele ţări, între care Israelul, au pus deja în practică planurile de a administra doze de rapel.
Cu toate acestea, decizia câtorva ţări bogate de a cumpăra doze de rapel a provocat nemulţumirea activiştilor din domeniul sănătăţii şi a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care a cerut un moratoriu pentru rapeluri până cel puţin la sfârşitul lunii septembrie.
Pfizer şi BioNTech au informat că toţi pacienţii din studiu au primit a treia doză, BNT162b2, la opt până la nouă luni de la a doua doză.
Producătorii de medicamente vor transmite datele studiului Agenţiei Europene pentru Medicamente şi altor autorităţi de reglementare în următoarele săptămâni. Aceştia au menţionat că rezultatele unui studiu în stadiu târziu referitor la eficacitatea unei a treia doze sunt aşteptate în curând.
Săptămâna trecută, autorităţile de reglementare din SUA au autorizat administrarea unei a treia doze de vaccinuri Covid-19 de către Pfizer-BioNTech şi Moderna Inc. pentru persoanele cu sistem imunitar compromis, care sunt susceptibile să aibă o protecţie mai slabă din partea vaccinurilor cu două doze.