Blocul Naţional Sindical, nemulţumit de creşterea preţului energiei

G.M.
Ziarul BURSA #Macroeconomie #Energie / 18 august 2021

În lipsa unor mecanisme de piaţă funcţionale şi verificate, liberalizarea pieţei energiei electrice pentru consumatorul casnic s-a produs în cel mai abrupt mod cu putinţă, susţin reprezentanţii Blocului Naţional Sindical (BNS) într-un comunicat de presă remis Redacţiei.

Conform sindicaliştilor, pregătirea liberalizării pieţei energiei trebuia să ţină cont de realităţile din ţara noastră, printre care se numără şi următoarele:

- aproape 1,1 milioane de gospodării înregistrau în 2019 restanţe la plata facturilor de energie electrică;

- aproximativ un milion de gospodării (care însumează 4,2 milioane persoane) se află în acest moment în situaţie de sărăcie energetică. În cazul lor consumul de energie este extrem de scăzut, echivalent cu un bec ce funcţionează maximum 2 ore/zi;

- 10% din populaţia ţării se află în imposibilitatea de a asigura o temperatură adecvată în locuinţă, mult peste media europeană

- 3 milioane de persoane se află în imposibilitatea de a achita la timp facturile de utilităţi sau obligaţiile curente;

- 2,95 miloane persoane se aflau în 2020 în stare de deprivare materială severă (nu au avut acces la bunuri si servicii considerate minime pentru un trai decent).

Reprezentanţii BNS arată în comunicatul de presă citat: "Creşterea cererii de energie electrică, suprapusă peste liberalizarea pieţei pentru consumatorii casnici, evoluţia contextului internaţional, dar şi peste regulile speciale impuse de pandemie, au permis operatorilor din piaţa energiei să speculeze momentul şi să forţeze o creştere rapidă a preţurilor în piaţă, accelerând alinierea la preţurile europene. Se pare că autorităţile abilitate nu au avut capacitatea sau nu au vrut să anticipeze un astfel de comportament, deşi preţurile producţiei industriale pentru industria energetică au început să înregistreze creşteri mai accentuate încă de la finalul anului 2020. O primă victorie a politicii de preţ practicată de operatorii din piaţa energiei este chiar adoptarea OUG 84/2021, respectiv renunţarea la obligativitatea de a asigura continuitate în furnizare, pe perioada stării de alertă pentru operatorii de transport şi distribuţie, aşa cum s-a întâmplat până la începutul lunii august şi aşa cum se întâmplă inclusiv în prezent pentru operatorii de apă, canal şi salubritate".

Sindicaliştii afirmă că pentru incapacitatea autorităţilor de a gestiona situaţia creată în piaţa energiei, dar şi pentru apetitul operatorilor din piaţa energiei pentru profituri uriaşe, plăteşte şi va continua să plătească populaţia, efectul devastator fiind înregistrat chiar de cei mai săraci români, în contextul în care s-a întârziat în mod deliberat adoptarea reglementărilor naţionale pentru consumatorul vulnerabil.

În aceste condiţii, cum situaţia din piaţa energiei este în continuă evoluţie, cei de la BNS se aşteaptă ca până la finalul anului creşterea preţului la energie să ajungă la 50%, în condiţiile în care se apropie sezonul rece.

Ca urmare, BNS solicită Guvernului convocarea Consiliului Naţional Tripartit de Dialog Social (Guvern - patronate-sindicate) în vederea pregătirii unui pachet de măsuri care să diminueze efectul creşterii preţurilor asupra consumatorilor. Reprezentanţii angajaţilor solicită adoptarea în regim de urgenţă a actului normativ privind consumatorul vulnerabil, revizuirea pragurilor de asistenţă a consumatorului vulnerabil, astfel încât să se asigure o protecţie reală a populaţiei aflată în situaţie de vulnerabilitate, precum şi includerea în Strategia naţională privind incluziunea socială şi reducerea sărăciei pentru perioada 2021-2027 a unei componente care să vizeze sărăcia energetică şi implicit alocarea de resurse financiare prin intermediul POIDS.

De asemenea, BNS mai cere reducerea cotei de TVA pentru energie electrică pentru consumatorul casnic, revizuirea actualei politici de distribuire a profiturilor obtinute de Hidroelectrica şi Romgaz şi reinvestirea profiturilor obţinute în crearea de noi capacităţi de producţie care să conducă la diminuarea costurilor de producţie a energiei pe termen mediu şi lung, şi verificări din partea autorităţilor competente pentru a identifica cauzele ce au generat creşterea preţurilor din această perioadă.

Reprezentanţii sindicatelor solicită Parlamentului României să amendeze proiectul de lege 307/2021 privind aprobarea OUG 84/2021 (privind debranşarea rău-platnicilor) în sensul amânării intrării în vigoare a prevederilor legislative până la publicarea şi intrarea în vigoare a legii privind consumatorul vulnerabil.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb