China dezminte orice amestec în alegerile americane

V.D.
Internaţional / 19 septembrie 2018

China dezminte orice amestec în alegerile americane

China a dezminţit miercuri orice amestec în alegerile legislative din Statele Unite, aşa cum a acuzat-o Donald Trump cu o zi înainte, după ce a impus taxe vamale unor produse agricole din state care-l susţin pe preşedintele american, relatează AFP.

"Oricine cunoaşte măcar un pic diplomaţia chineză ar şti că nu ne amestecăm niciodată în afacerile interne ale altor ţări", a declarat Geng Shuang, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

Tonul a urcat cu un nivel marţi între Washington şi Beijing, după ce Trump a acuzat marţi China că încearcă să influenţeze alegerile americane ţintind baza sa electorală în războiul comercial aflat în curs.

La mai puţin de 24 de ore după ce Casa Albă a anunţat că impune taxe vamale suplimentare asupra unor importuri chineze în valoare de 200 de miliarde de dolari - Beijingul, care a catalogat "incertă" o reluare a negocierilor - a impus taxe vamale asupra unor bunuri americane importate în valoare de 60 de miliarde de dolari.

"Asta ar fi trebuit săse facă de 20 de ani (...). Ne-au făcut China", a declarat preşedintele american într-o conferinţă de presă, repetându-şi prioritatea - "protejarea muncitorilor americani, protejarea fermierilor americani".

Dar dincolo de acest război al cifrelor, Trump, care se teme de o înfrângere dură a republicanilor în Congres, în alegerile de la jumătate de mandat care vor avea loc în mai puţin de 50 de zile, a acuzat Beijingul - un lucru nou - că încearcă să-l fragilizeze politic.

"China a anunţat deschis că încearcă să influenţeze şi să ne schimbe alegerile, atacându-ne agricultorii, crescătorii de animale şi muncitorii din industrie pentru că-mi sunt loiali", a tunat el într-un tweet matinal.

Ca pentru a se convinge mai bine, Trump a dat asigurări că americanii care vor suferi represalii chineze sunt "mari patrioţi" care înţeleg necesitatea de a trece prin acest război comercial pentru a obliga China să se plieze.

Strategia nu este nouă şi a fost folosită de Uniunea Europeană în cel mai puternic moment al tensiunilor cu Washingtonul, în speranţa de a descuraja puterea americană să aplice măsuri de retorisiune care ar fi avut un impact palpabil în state-cheie susceptibile să treacă într-i tabără sau alta - Pennsylvania, Wisconsin, Texas, Illinois.

Noile taxe vamale americane urmează să intre în vigoare pe 24 septembrie şi se vor ridica la 10% până la sfârşitul anului. La 1 ianuarie ele vor creşte la 25%. Taxele punitive impuse în iulie şi august vizează deja bunuri reprezentând importuri anuale în valoare de 50 de miliarde de dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb