China a dezminţit miercuri orice amestec în alegerile legislative din Statele Unite, aşa cum a acuzat-o Donald Trump cu o zi înainte, după ce a impus taxe vamale unor produse agricole din state care-l susţin pe preşedintele american, relatează AFP.
"Oricine cunoaşte măcar un pic diplomaţia chineză ar şti că nu ne amestecăm niciodată în afacerile interne ale altor ţări", a declarat Geng Shuang, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.
Tonul a urcat cu un nivel marţi între Washington şi Beijing, după ce Trump a acuzat marţi China că încearcă să influenţeze alegerile americane ţintind baza sa electorală în războiul comercial aflat în curs.
La mai puţin de 24 de ore după ce Casa Albă a anunţat că impune taxe vamale suplimentare asupra unor importuri chineze în valoare de 200 de miliarde de dolari - Beijingul, care a catalogat "incertă" o reluare a negocierilor - a impus taxe vamale asupra unor bunuri americane importate în valoare de 60 de miliarde de dolari.
"Asta ar fi trebuit săse facă de 20 de ani (...). Ne-au făcut China", a declarat preşedintele american într-o conferinţă de presă, repetându-şi prioritatea - "protejarea muncitorilor americani, protejarea fermierilor americani".
Dar dincolo de acest război al cifrelor, Trump, care se teme de o înfrângere dură a republicanilor în Congres, în alegerile de la jumătate de mandat care vor avea loc în mai puţin de 50 de zile, a acuzat Beijingul - un lucru nou - că încearcă să-l fragilizeze politic.
"China a anunţat deschis că încearcă să influenţeze şi să ne schimbe alegerile, atacându-ne agricultorii, crescătorii de animale şi muncitorii din industrie pentru că-mi sunt loiali", a tunat el într-un tweet matinal.
Ca pentru a se convinge mai bine, Trump a dat asigurări că americanii care vor suferi represalii chineze sunt "mari patrioţi" care înţeleg necesitatea de a trece prin acest război comercial pentru a obliga China să se plieze.
Strategia nu este nouă şi a fost folosită de Uniunea Europeană în cel mai puternic moment al tensiunilor cu Washingtonul, în speranţa de a descuraja puterea americană să aplice măsuri de retorisiune care ar fi avut un impact palpabil în state-cheie susceptibile să treacă într-i tabără sau alta - Pennsylvania, Wisconsin, Texas, Illinois.
Noile taxe vamale americane urmează să intre în vigoare pe 24 septembrie şi se vor ridica la 10% până la sfârşitul anului. La 1 ianuarie ele vor creşte la 25%. Taxele punitive impuse în iulie şi august vizează deja bunuri reprezentând importuri anuale în valoare de 50 de miliarde de dolari.