China este gata să cumpere 6,6 miliarde de dolari din datoriile Portugaliei

A.G.
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 decembrie 2010

China este gata să cumpere 6,6 miliarde de dolari din datoriile Portugaliei

China este pregătită să cumpere între 4 şi 5 miliarde de euro (6,6 miliarde de dolari) din datoriile suverane ale Portugaliei la începutul lui 2011, pentru a ajuta ţara să calmeze temerile investitorilor, a anunţat ieri publicaţia portugheză "Jornal de Negocios", transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Reprezentanţii Băncii Centrale a Chinei au refuzat să comenteze informaţiile apărute în "Jornal de Negocios", dar euro s-a apreciat faţă de dolar, tranzacţionându-se la 1,3168 dolari.

China a asigurat Portugalia că va continua să sprijine eforturile ţării de a depăşi actuala situaţie financiară dificilă, a anunţat săptămâna trecută ministrul portughez de Finanţe, Fernando Teixeira dos Santos, în cursul vizitei efectuate în statul asiatic.

Fernando Teixeira dos Santos a declarat că oficialii chinezi intenţionează să majoreze finanţarea acordată Portugaliei, investiţiile şi comerţul cu această ţară. Vizita oficialului portughez este a doua în ultimele trei luni şi vine după o altă vizită, în Brazilia, ca parte a eforturilor de lărgire a pieţei pentru plasarea obligaţiunilor guvernamentale portugheze.

Sub presiunea pieţelor şi a Uniunii Europene, Portugalia, considerată a fi una dintre ţările cele mai fragile din zona euro, alături de Irlanda şi Grecia, s-a angajat să-şi reducă deficitul public, de la 7,3% din PIB în 2010, la 4,6% din PIB anul viitor, prin măsuri drastice de austeritate, precum scăderea salariilor, a ajutoarelor sociale, precum şi prin creşterea impozitelor.

Portugalia a adoptat recent un buget de austeritate pentru 2011, care include creşteri de taxe şi tăierea cu 5% a salariilor bugetarilor, măsuri menite să reducă deficitul bugetar.

Bank of China Ltd analizează posibilitatea preluării unei participaţii la a treia bancă portugheză, Privado de Inversión (BPI), sau la subsidiara sa din Angola, BFA, a declarat luna trecută un oficial din conducerea Bank of China.

Potrivit lui Chen Siqing, vice-preşedintele Bank of China, instituţia este interesată în special în prezenţa puternică pe care BPI o are pe piaţa din Africa. BPI are o participaţie de 50,1% la cea mai mare bancă comercială din Angola, BFA, restul acţiunilor fiind deţinute de grupul angolez de telecomunicaţii UNITEL.

Discuţiile dintre Bank of China şi BPI vin după vizita în Portugalia a preşedintelui chinez, Hu Jintao, care a promis că ţara sa va ajuta Portugalia să facă faţă crizei financiare globale. În cursul acestei vizite, din luna noiembrie, au fost semnate 13 acorduri bilaterale, cu o valoare combinată de aproximativ un miliard de dolari.

Directorul general de la BPI, Fernando Ulrich, a declarat şi el că este posibil ca în viitor Bank of China să intre în capitalul BPI sau BFA. În plus, Fernando Ulrich a adăugat că întrevede "o gamă largă de oportunităţi" pentru finanţare direct din China, adăugând că în viitor BPI ar putea să obţină o linie de finanţare de la Bank of China.

Presa portugheză speculează că există posibilitatea ca cea mai mare bancă chineză, Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), să achiziţioneze o participaţie minoritară la Banco Central de Portugal (BCP).

Marţi, vicepremierul chinez Wang Qishan a afirmat: "China sprijină măsurile adoptate de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional pentru stabilizarea crizei datoriilor suverane din Europa".

De asemenea, China a luat măsuri pentru a ajuta statele europene să depăşească criza datoriilor, a explicat oficialul chinez.

Wang Qishan a afirmat că redresarea economiei mondiale este afectată de cererea scăzută, în timp ce pieţele internaţionale au lichidităţi în exces şi se înregistrează turbulenţe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb