China importă un volum record de ţiţei rusesc

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 iunie 2023

China importă un volum record de ţiţei rusesc

ING: Perspectiva consumului din China este crucială pentru piaţa globală a petrolului CNPC se aşteaptă ca cererea internă de petrol să crească cu 3,5% în 2023, faţă de anul trecut

Piaţa petrolului continuă să aibă o evoluţie destul de limitată, conform unei analize think.ing.com, care arată că decizia OPEC+ de acum câteva săptămâni - de a reduce producţia sa de ţiţei în iulie - nu a reuşit să susţină preţurile de pe piaţa de profil, iar preocupările legate de cerere continuă să pună un plafon în domeniu.

Conform sursei citate, în ultimele săptămâni a existat o îngrijorare din ce în ce mai mare cu privire la perspectivele cererii Chinei, în pofida faptului că indicatorii privind cererea de petrol din ţara asiatică arată destul de bine până acum.

Corporaţia Naţională a Petrolului din China (CNPC) se aşteaptă acum ca cererea internă de petrol să crească cu 3,5% în 2023, faţă de anul trecut, ritm mai lent decât avansul de 5,1% prognozat în martie.

Perspectiva consumului din China este crucială pentru piaţa globală a ţiţeiului, având în vedere că cea mai mare parte a creşterii cererii mondiale din acest an este aşteptată să fie determinată de China, notează ING. O cerere semnificativ mai slabă din partea Chinei ar însemna, de asemenea, că balanţa globală a petrolului nu va fi atât de strânsă pe cât se aştepta în a doua jumătate a anului 2023.

ING: Exporturile ruseşti de ţiţei maritim se menţin peste nivelurile anterioare războiului din Ucraina

Exporturile ruseşti de ţiţei maritim au scăzut în ultima săptămână, deşi, la peste 3,5 milioane barili, aceste livrări sunt încă peste nivelurile anterioare războiului din Ucraina, potrivit ING. China şi India continuă să cumpere cantităţi mari de petrol rusesc, iar cele mai recente date comerciale din China arată că importurile sale de ţiţei din Rusia au atins, în luna mai, nivelul record de 2,3 milioane barili/zi, în creştere cu 32% faţă de aprilie şi cu 15% mai mult faţă de luna mai a anului trecut.

Rosneft: Rusia pierde în faţa OPEC+ din cauza structurii diferite de export

Igor Secin, şeful gigantului petrolier rus Rosneft, susţine că Rusia pierde în faţa altor ţări din OPEC+ din cauza exportului unei cote mai mici din producţia sa de petrol, conform Reuters.

Secin, un aliat de lungă durată al preşedintelui Vladimir Putin, spune că boom-ul producţiei de petrol din Statele Unite - care nu fac parte din OPEC+, a exercitat, de asemenea, o influenţă mai mare pe piaţa mondială a petrolului decât alţi producători.

Unii experţi şi analişti au observat că exporturile de petrol ale Rusiei sunt încă relativ mari, în ciuda reducerilor de producţie. În opinia lui Secin, unele ţări OPEC+ exportă până la 90% din producţia lor, în timp ce Rusia furnizează pe piaţa globală doar jumătate din producţia sa. Oficialul Rosneft a declarat recent: "Această situaţie pune ţara noastră într-o poziţie mai puţin avantajoasă în cadrul mecanismului actual de evaluare a impactului şi accesul la pieţele cheie. În acest sens, pare oportun să se monitorizeze nu doar cotele de producţie, ci şi volumele exporturilor de petrol, având în vedere dimensiunile diferite ale pieţelor interne".

În prezent, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii, inclusiv Rusia, grup cunoscut sub numele de OPEC+, reglementează doar producţia, nu exporturile. OPEC+ realizează aproximativ 40% din producţia mondială de petrol, în timp ce Rosneft are aceeaşi pondere în producţia de petrol a Rusiei.

IEA: Investiţiile în energii curate trebuie să se tripleze până în 2030, în economiile emergente

Investiţiile în energii curate în ţările în curs de dezvoltare şi în economiile emergente ar trebui să se tripleze până în 2030 ca să fie în linie cu obiectivele internaţionale de limitare a schimbărilor climatice, relatează agenţia EFFE.

Într-un raport publicat ieri, Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) şi Corporaţia Financiară Internaţională (IFC - entitate a Băncii Mondiale) estimează că ar trebui să se treacă de la investiţii de 770 miliarde de dolari în 2022 la cel puţin 2.800 de miliarde anual la începutul deceniului 2030.

În plus, IEA şi IFC subliniază că doar fondurile publice nu vor fi suficiente pentru a oferi un acces universal la energie în aceste ţări şi pentru a face faţă schimbărilor climatice, notează Agerpres.

În realitate, finanţarea privată va trebui să se multiplice cu un factor net superior şi să depăşească cele 135 de miliarde de dolari din prezent pentru a ajunge la cel puţin 1.100 de miliarde de dolari anual la începutul următorului deceniu.

Autorii studiului cred că forma de mobilizare a banilor privaţi este, împreună cu finanţarea publică, ceea ce trebuie pentru reducerea riscului proiectelor.

În total, două treimi din banii pentru energiile curate ar trebui să vină din surse private.

Directorul executiv al IEA, Fatih Birol, subliniază că domeniul energiei în prezent "se mişcă rapid, dar există un mare risc ca multe ţări să rămână în urmă".

"Investiţia necesară este mult peste capacitatea de finanţare publică, singură, ceea ce face să fie urgentă o creştere rapidă a unei mai mari finanţări private pentru proiecte de energie curată în economiile emergente şi în curs de dezvoltare", a spus Birol.

Raportul a fost prezentat înaintea reuniunii organizate săptămâna aceasta la Paris de către preşedintele francez, Emmanuel Macron, în căutarea unui nou pact mondial pentru a lupta împotriva sărăciei şi a unor măsuri de combatere a schimbărilor climatice.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Unii cu profitul gras.

    alții cu propaganda și criza economica 

    1. Chinezii cu profitul, rusii cu oligarhii!

      Și??????

    Vad ca propaganda mujica iarasi bate campii dar asta o face de 100 de ani de "succesuri" comuniste:-)...Pe scurt ca nu mai pierd vremea cu analfabeti. Rubla aia fantoma s-a devalorizat fata de USD/EUR de la 55 la 83 ruble/USD, fata de Yuan de la 8 la 11.58 iar fata de rupii de la 0.65 la 1.0034. Per ansamblu aprox 30% si fata de "prietenosi" si fata de "neprietenosi":-)...Si Chinezii si Indienii cumpara doar pe Yuani si pe Rupii, nu pe Ruble...mujicii nu au incotro si accepta pentrau ca daca comenteaza raman cu marfa nevanduta. Cu Yuanii/Rupiile mujicii nu pot sa cumpere decat din China respectiv India ca nici o alta tara nu le accepta monedele respective. Si uite asa, odata vand cu discount de 30% din pret ca sa nu-i piarda de clienti (ca altii nu prea mai sunt) la care se adauga devalorizarea monedei, ceea ce inseamna ca pe aceeasi bani, chinezii si indienii primesc aproximativ 30% mai mult petrol. Si uite asa se explica cresterea exporturilor, vand mai mult dar nu incaseaza nici un Yuan/Rupie in plus...In anul 2022, mujicia a avut pe intregul an un deficit de cont de 42 miliarde USD. Anul acesta doar in primele 5 luni ( Ianuarie - Mai) deficitul e de 45 miliarde USD, deci a depasit tot anul 2022...Cumulat 2022 + 5 luni 2023 deficit de aproximativ 90 miliarde USD...Asta e adevarata economie mujica...falimentara cu stea in frunte:-)

    1. Ai uitat sa mentionezi ca si petrolul se vinde la un discount mare, catre tarile prietene!

      Cam la 45-50$ barilul. Deci, pe langa pierderile din devalorizarea rublei, vine si pierderea din pret/baril! 

      Ascultam de peste 1 an :

      - rusii o sa moara de foame 

      - rusii nu au arme și rachete 

      - soldații rusi dezerteaza sau fura frigidere

      Întrebare SIMPLA, atinci de ce trebuie sa cheltuim sute de miliarde euro ptr. conflictul rusnac??  

      Ca sa nu "murim de foame si sa nu inghetam la iarna" ca ne taie mujicii gazul:-)

      Pe "săracii cu duhul" nici indienii nu îl "scalpau"

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

31 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2806
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9951
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.0611

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb