China încearcă să-şi salveze băncile

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 ianuarie 2004

l Statul intervine cu o infuzie de capital de 45 de miliarde de dolari

l Totuşi, analiştii sînt sceptici că iniţiativa Guvernului de la Beijing va fi suficientă pentru redresarea tuturor instituţiilor financiare

Guvernul chinez a cheltuit 45 de miliarde de dolari pentru salvarea a două dintre cele mai importante bănci ale ţării, Bank of China şi China Construction Bank. Infuzia de capital realizată de Guvernul chinez la finele anului trecut - iniţiativă îndelung aşteptată, este menită să salveze întregul sector financiar al acestui stat. Autorităţile au apelat la rezervele masive de valută pentru a reechilibra balan-ţa financiară a celor două instituţii, iar banii au fost îm-părţiţi în mod egal între acestea.

Administraţia Naţională a Re-zervelor în Valută anunţă că aces-te infuzii de capital precedă ofer-tele publice ale titlurilor băn-cilor amintite (numărul al doilea, respectiv al treilea în sec-torul de profil). Momentul lansării ofertei publice nu a fost precizat şi, de asemenea, nu se ştie dacă listările la bursă vor avea loc pe plan local sau peste hotare.

Conducerea Bank of China a anunţat că intenţionează să lis-teze acţiunile instituţiei pînă în 2005, în timp ce China Construction Bank a lansat deja o invitaţie băncilor de investiţii interesate să administreze această operaţiune, care poate avea loc chiar în 2004. Autorităţile de la Beijing vor să finalizeze, pînă în 2006, proiectele de cotare la bursă a primelor patru mari bănci naţionale - pe lîngă băncile amintite fiind vizate Banca Industrială şi Comercială şi Banca Agricolă.

Potrivit unor analişti, cele patru mari bănci din China au credite neperformante de cel puţin 2.000 miliarde de yuani (240 miliarde de dolari). În aceste con-diţii, specialiştii nu sînt siguri că iniţiativa guvernamentală va fi suficientă pentru redresarea instituţiilor financiare.

Potrivit agenţiei de ştiri Xinhua, rezervele naţionale de valută ale Chinei, plasate pe locul al doilea în lume (după cele din Japonia), au scăzut la 403,25 miliarde de dolari în urma intervenţiei amintite. Anul trecut, rezervele Chinei au sporit cu 41%, ajungînd al un nivel record.

Amintim că anul 2004 reprezintă termenul limită impus Chinei de Organizaţia Mondială a Comerţului privind accesul neîngrădit al băncilor străine pe piaţa locală, unde economiile populaţiei sînt estimate la 1.300 miliarde de dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb