China a anunţat planuri de a ridica vârsta de pensionare, oricum una dintre cele mai mici din lume, în timp ce încearcă să facă faţă consecinţelor îmbătrânirii rapide a populaţiei şi unei crize de finanţare a pensiilor, informează news.ro.
Planurile Beijingului, anunţate la sfârşitul săptămânii trecute, au generat însă o reacţie vehementă în rândul populaţiei.
În prezent, bărbaţii din zonele urbane se pot pensiona la 60 de ani şi pot primi o pensie din fonduri susţinute de stat. Vârsta de pensionare pentru femeile care lucrează în mediul urban este de 50 sau 55 de ani, în funcţie de ocupaţia lor. Locuitorii din zonele rurale din China intră sub incidenţa unui sistem de pensionare diferit.
"În conformitate cu principiile voluntariatului şi flexibilităţii, vom avansa în mod constant şi ordonat reforma de amânare progresivă a vârstei legale de pensionare", a declarat duminică Partidul Comunist Chinez, aflat la putere. Planul, împreună cu alte câteva reforme-cheie, au fost publicate într-o rezoluţie la trei zile după ce conducerea ţării a încheiat cea de-a treia Plenară al Chinei, o reuniune politică majoră care are loc la Beijing la fiecare cinci ani.
Confruntaţi cu scăderea ratei natalităţii şi îmbătrânirea populaţiei, factorii de decizie politică din China vorbesc de peste un deceniu despre creşterea vârstei de pensionare.
La plenara din 2013, un organ decizional de vârf al Partidului Comunist a declarat că a devenit necesar să se "studieze şi să se formuleze" o politică de creştere a vârstei de pensionare. Opt ani mai târziu, în plină pandemie de Covid-19, cabinetul chinez a inclus politica în următorul său plan cincinal, ceea ce înseamnă că schimbările ar putea intra în vigoare înainte de 2025.
Deşi guvernul nu a anunţat niciun detaliu în weekend, un raport din decembrie al Academiei Chineze de Ştiinţe Sociale, un grup de reflecţie guvernamental de top, a estimat că toată lumea se va pensiona la 65 de ani în cele din urmă.
În 2019, acelaşi grup de reflecţie a prognozat că fondul de pensii de stat al Chinei se va epuiza până în 2035 din cauza reducerii forţei de muncă. Anii de restricţii stricte legate de pandemie, care au micşorat visteria administraţiilor locale, ar putea face ca deficitul de pensii să fie şi mai grav.
La începutul anului trecut, mii de persoane în vârstă au protestat în mai multe oraşe mari faţă de reducerile mari ale costurilor lor medicale, temându-se că administraţiile locale îi vor pune să facă plăţi individuale pentru a acoperi deficitul.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.07.2024, 21:09)
Cam rapid se pensionează comuniștii!