China reacţionează prin impunerea de tarife la hidrocarburile şi autovehiculele americane

A.F.
Internaţional / 4 februarie

China reacţionează prin impunerea de tarife la hidrocarburile şi autovehiculele americane

Autorităţile chineze au anunţat marţi că vor impune tarife vamale de 15% la importurile de cărbune şi gaze naturale lichefiate din SUA, ca răspuns la noile tarife impuse de SUA la produsele chineze, relansând astfel un război comercial între primele două economii ale lumii, informează AFP.

Tarifele suplimentare de 10% pentru toate importurile din China anunţate sâmbătă de preşedintele SUA, Donald Trump, au intrat în vigoare marţi dimineaţa la ora 12:01 a.m. ET (05:01 GMT).

La câteva minute după intrarea în vigoare a acestor măsuri, Ministerul chinez de Finanţe a anunţat că va impune tarife de 15% la importurile de cărbune şi gaze naturale lichefiate din SUA, precum şi tarife de 10% la importurile de ţiţei brut, utilaje agricole şi unele autovehicule (automobile sportive cu motoare puternice şi camionete). Noile tarife vizând produsele americane vor intra în vigoare de la 10 februarie, a adăugat sursa citată.

În paralel, Beijingul a anunţat marţi deschiderea unei anchete împotriva gigantului american din domeniul tehnologiei Google, pe care îl bănuieşte că a încălcat reglementările în materie de concurenţă.

Separat, Ministerul chinez al Comerţului şi Administraţia vamală chineză au anunţat că vor impune controale la exporturile de wolfram, telur, ruteniu, molibden şi produsele din ruteniu, în ideea de a 'proteja interesele de securitate naţională'. China controlează o mare parte din oferta mondială de metale rare care sunt vitale pentru tranziţia la energia verde.

Aceste anunţuri intervin înaintea unei posibile discuţii între preşedintele chinez, Xi Jinping, şi omologul său american, Donald Trump, care potrivit unui anunţ făcut luni de purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karoline Leavitt, ar putea avea loc 'în următoarele 24 de ore'.

În primul său mandat, în 2018, Trump a demarat un amplu război comercial, care a durat doi ani, cu China din cauza surplusului comercial înregistrat de China pe relaţia cu SUA, război care s-a soldat cu tarife suplimentare reciproce în valoare de sute de miliarde de dolari şi a dat peste cap lanţurile de aprovizionare şi economia mondială. Pentru a pune capăt acelui război comercial, China a acceptat în 2020 să cheltuie o sumă suplimentară de 200 de miliarde de dolari pe an pentru achiziţionarea de produse americane, dar planul a fost deraiat de pandemia de COVID astfel că deficitul său comercial anual s-a agravat până la 361 miliarde de dolari.

'Războiul comercial este într-o fază incipientă astfel că probabilitatea unor noi tarife este ridicată', susţin analiştii de la Oxford Economics, care şi-au revizuit estimările privind creşterea economiei chineze.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8595
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2985
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9826
Gram de aur (XAU)Gram de aur437.1590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb