China intenţionează să creeze un fond de 16,3 miliarde de dolari pentru a finanţa proiecte de infrastructură care vor lega pieţele interne şi externe, în condiţiile în care preşedintele Xi Jinping vrea să revitalizeze străvechea rută comercială "Drumul Mătăsii", transmite Bloomberg.
Banii vor fi utilizaţi pentru a construi şi extinde autostrăzi, căi ferate şi conducte în provinciile chineze care sunt incluse în strategia de facilitare a comerţului, au declarat oficialii guvernamentali care au participat la elaborarea proiectului. Fondurile vor fi gestionate de băncile chinezeşti.
Vor fi adoptate politici speciale menite să încurajeze creditorii chinezi să finanţeze proiecte de infrastructură în ţările aflate pe traseul care leagă Europa de China, iar companiile chineze vor investi în aceste state, au anunţat oficialii.
Planurile privind noul Drum al Mătăsii, care include rute maritime şi de uscat au fost prezentate anul trecut ca un proiect de strategie naţională a Chinei, după vizita preşedintelui Xi Jinping în Kazahstan.
Planul semnalează modificarea strategiei Beijingului. După ce în ultimele trei decenii dezvoltarea Chinei s-a axat pe absorbirea investiţiilor străine, următorul pas se va concentra pe investiţiile chinezeşti în statele învecinate, a apreciat Zhang Yunling, director al Institutului de Studii Asia-Pacific, citat de Agerpres.
Ritmul de creştere al PIB-ului Chinei în trimestrul trei din 2014 a fost cel mai slab de la criza financiară globală din 2008/2009 deoarece declinul pieţei imobiliare a dus la reducerea investiţiilor şi a producţiei industriale, sporind temerile cu privire la evoluţia economiei mondiale.
A doua mare economie a lumii a înregistrat în perioada iulie-septembrie 2014 un avans anual de 7,3%, de la 7,5% în trimestrul doi, dar uşor peste estimările analiştilor, de 7,2%.
Încetinirea creşterii economice a sporit aşteptările că Beijingul va anunţa noi măsuri de stimulare pentru a evita o încetinire şi mai accentuată, iar unii analişti estimează că Banca Centrală a Chinei va reduce rata dobânzii pentru a accelera avansul PIB-ului.
Chiar dacă un ritm de creştere de peste 7% ar fi invidiat de majoritatea statelor, China are nevoie de un avans de cel puţin 7,2% pentru a crea aproximativ zece milioane de locuri de muncă anual pentru imensa sa populaţie.
Guvernul de la Beijing, care se aşteaptă la un avans al economiei de 7,5% în acest an, s-a angajat să accelereze reformele economice prin acordarea unui spaţiu mai larg capitalului privat, liberalizarea sistemului financiar, consolidarea cererii interne şi printr-o atenţie deosebită în privinţa investitorilor străini.