Chinezii de la Zijin Mining au preluat producătorul de cupru RTB Bor din Serbia

Ziarul BURSA #Internaţional / 3 septembrie 2018

Chinezii de la Zijin Mining au preluat producătorul de cupru RTB Bor din Serbia

Grupul chinez Zijin Mining a câştigat licitaţia pentru a deveni partenerul strategic la producătorul de cupru RTB Bor din Serbia, cu promisiunea că va investi 1,26 miliarde de dolari în schimbul unei participaţii de 63%, potrivit ministrului sârb al Energiei, Aleksandar Antic, informează Reuters, redat de Agerpres.

Zijin Mining este unul dintre cei mai mari producători de aur din China şi al doilea mare producător chinez de minereu de cupru.

Antic a precizat că din suma de 1,26 miliarde dolari, aproximativ 135 milioane de dolari vor fi investite în îmbunătăţire mediului şi 320 milioane euro vor fi investite pentru deschiderea unei noi mine de cupru. În plus, firma chineză a promis că va investi alte 200 milioane de dolari pentru achitarea datoriilor RTB Bor şi că va păstra toţi cei 5.000 de angajaţi ai companiei, a adăgat Aleksandar Antic.

În anul 2007, firma românescă Cuprom a cumpărat RTB Bor prin licitaţie, pentru 400 milioane de dolari. Ulterior însă, Agenţia de privatizare din Serbia a anulat acordul de vânzare a complexului RTB Bor către Cuprom, întrucât firma românească nu a prezentat la timp garanţii privind plata preţului de achiziţie.

Privatizarea RTB Bor face parte din programul Guvernului de la Belgrad de a vinde companiile de stat îndatorate pentru a stimula creşterea şi a reduce presiunile la adresa bugetului, aşa cum a recomandat Fondul Monetar Internaţional.

RTB Bor va fi a doua companie din Serbia care va fi preluată de o firmă chineză. În anul 2016, producătorul chinez de oţel Hesteel a preluat combinatul siderurgic de la Smederevo.

În prima jumătate a acestui an, exporturile de cupru ale RTB Bor au crescut cu 23%, până la 15.000 de tone. Vânzările la export s-au cifrat la 107,1 milioane dolari în primul semestru, la care s-au adăugat vânzări pe piaţa internă în valoa-re de 30,9 milioane de dolari.

RTB Bor este în prezent responsabil pentru 0,8% din Produsul Intern Brut al Serbiei, însă Guvernul de la Belgrad speră că ponderea va creşte după preluarea de către Zijin Mining.

China a investit peste un miliard de dolari în Serbia, în principal prin credite pentru finanţarea proiectelor de construcţii de autostrăzi şi proiecte energetice, în cadrul iniţiativei "O centură, un drum", destinată creării unui nou Drum al Mătăsii şi consolidării schimburilor comerciale între Asia şi Europa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb