Chisăliţă, AEI: "Ce sunt Reactoarelor Modulare Mici (SMR) ?"

T.B.
Macroeconomie / 18 martie

Chisăliţă, AEI: "Ce sunt Reactoarelor Modulare Mici (SMR) ?"

Reactoarele Modulare Mici sunt considerate o tehnologie revoluţionară a energiei nucleare, dar acestea nu reprezintă o dezvoltare recentă în industria nucleară globală, se arată într-un comunicat al AEI, remis redacţiei. De fapt, primele reactoare comerciale s-au dezvoltat şi s-au desfăşurat la sfârşitul anilor 1950 şi anii 1960 (bazat pe tehnologia reactoarelor cu apă uşoară - LWR), au fost în mare măsură versiuni ale reactoarelor navale mici de propulsie, conform sursei.

În aceeaşi perioadă, o mare varietate de reactoare mici au fost construite pentru scopuri militare. Ceea ce face ca reactoarele mici actuale să aibă un rol important în domeniul energetic nu sunt dimensiunile lor, ci faptul că designul lor profită în mod deliberat de dimensiunea mai mică pentru a aduce caracteristici de siguranţă suplimentare, se mai arată în comunicat.

SMR-urile sunt definite astăzi ca reactoare nucleare cu o putere între 10 megawaţi electrice (MWe) şi 300 MWe, transmite Dumitru Chisăliţă, preşedinte AEI. Ele integrează prin proiectare o modularizare mai mare, o standardizare şi o construcţie în fabrică pentru a maximiza economiile de serie. Diferitele module pot fi apoi transportate şi asamblate pe şantier, ceea ce duce la predictibilitate şi economii de timp de construcţie, informează sursa.

Tipuri de reactoare modulare şi proiecte în curs de dezvoltare

SMR proiectate în prezent utilizează o varietate de lichide de răcire şi forme de combustibil diferite, menţionează sursa citată.

Majoritatea conceptelor SMR pot fi grupate în cinci mari categorii, adaugă sursa.

LWR-SMR cu o singură unitate - utilizarea tehnologiei LWR (răcire cu apă) bine stabilită şi a combustibililor care furnizeaza unităţi de sine stătătoare si care poate înlocui mici unităţi de combustibili fosili.

LWR-SMR cu mai multe module - utilizează, de asemenea, tehnologia LWR şi pot fi operat

ca înlocuitor pentru actualele centrale pe combustibil fosil.

SMR-uri mobile/transportabile - în prezent aplică tehnologia LWR şi sunt destinate a fi mutate cu uşurinţă dintr-un loc în altul. Reactoarele plutitoare sunt incluse în aceasta categorie.

SMR de generaţia IV (Gen IV) - aplică tehnologii avansate, non-LWR şi include multe dintre conceptele care au fost investigate de Generaţia a IV-a Internaţională

Micro reactoare modulare (MMR) - reprezintă proiecte cu o capacitate mai mică de 10 MWe, adesea capabil de operare semi-autonomă şi cu transportabilitate îmbunătăţită comparativ cu SMR-urile mai mari. Aceste tehnologii nu sunt de obicei bazate pe LWR şi să aplice o gamă largă de abordări tehnologice, inclusiv tehnologii Gen IV, potrivit Dumitru Chisăliţă, preşedinte AEI.

MMR-urile sunt destinate în principal funcţionării în afara reţelei în locaţii îndepărtate, unde acestea sunt de aşteptat să fie competitive cu sursele de energie electrică de tip diesel-electric.

În general, conceptele SMR bazate pe LWR sunt cele mai mature cu cele mai mari TRL-uri şi probabil vor fi cele mai vechi disponibile pentru implementare comercială. Mai multe concepte sunt în construcţie (de exemplu, CAREM în Argentina, ACPR50S în China) sau în operarea comercială (de exemplu, KLT-40S în Rusia 3 ). Alte modele devin semnificative si urmeaza sa le se acorde licenţe probabil ajungand sa fie comercializate in anul 2030. Aceste tehnologii sunt variante mici şi evolutive ale reactoarelor Gen II şi Gen III/III+ care funcţionează în întreaga lume şi beneficiază de multe decenii de experienţă operaţională şi de reglementare. Similar se pot trage concluzii pentru tehnologiile reactoarelor cu apă grea sub presiune (PHWR), conform datelor din comunicat.

Tehnologiile Gen IV folosesc agenţi de răcire alternativi (de exemplu, metal lichid, sare topită sau gaz) şi configuraţii de sistem diferite în comparaţie cu LWR-urile. În timp ce modelele bazate pe Gen IV nu au aceleaşi niveluri de experienţă operaţională şi de reglementare ca cele ale LWR-urilor şi mai sunt necesare cercetări suplimentare în unele domenii, Gen IV beneficiază totuşi de o istorie extinsă a cercetării şi dezvoltării anterioare pe care dezvoltatorii şi autorităţile de reglementare pot sa si dezvolte intentia de a le construi, conform sursei. Cele mai mature modele Gen IV sunt răcite cu metal, Aceste modele pot oferi, oportunităţi specifice de a lua în considerare si aplicaţiile non-electrice datorită unor temperaturi mai ridicate de functionare, potrivit AEI.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb