CHRISTINA VERCHERE, CEO OMV PETROM: "Vrem să mergem mai departe cu Neptun Deep, dar este nevoie de modificări legislative"

M.G.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 aprilie 2020

"Vrem să mergem mai departe cu Neptun Deep, dar este nevoie de modificări legislative"

OMV Petrom vrea să continue proiectul Neptun Deep, însă este nevoie de modificări legislative care să asigure stabilitate, competitivitate fiscală şi dreptul la o piaţă liberă a gazelor, a declarat, ieri, directorul general al OMV Petrom, Christina Verchere, citată de Agerpres.

Aceasta a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă în care au fost prezentate rezultatele grupului în trimestrul întâi: "Legat de Neptun Deep, noi vrem să mergem mai departe şi este o resursă descoperită şi evaluată. Sfera de dezvoltare a fost agreată şi noi, acum, încercăm să înţelegem partea fiscală şi legislativă. Este nevoie de modificări legislative pentru a asigura stabilitate, competitivitate fiscală şi dreptul la o piaţă liberă a gazelor. Am mai vorbit despre aceste lucruri şi înainte şi nu s-au schimbat, dar acum există un sentiment de urgenţă. Şi înainte de Covid s-a schimbat contextul, dar acum se schimbă şi mai mult, pentru că există aspecte cheie legate de competitivitatea pe piaţa gazelor în Europa şi posibilitatea de a atrage bani şi investiţii într-un context global dificil. Asta înseamnă că trebuie să ne mişcăm repede. Timpul nu este de partea noastră. Încurajez autorităţile române să facă progrese în acest sens".

Şeful OMV Petrom a mai spus că industria de petrol şi gaze poate fi un contributor semnificativ la motorul economic al ţării, mai ales pe termen mediu şi lung.

"Aceasta este natura sectorului nostru: avem investiţii foarte mari, care contribuie la relansarea economică. Există trei domenii: trebuie să revenim la piaţa liberalizată de gaze, care este planificată pentru această vară. Am fost în dialog şi am susţinut acest program, astfel încât să îmbunătăţim lichiditatea pieţei de gaze. În acelaşi timp, vrem să avem un mecanism pentru a-i susţine pe consumatorii vulnerabili. În al doilea rând, vorbim despre taxarea suplimentară. Pe baza studiilor am arătat că sistemul fiscal din România nu este competitiv în ceea ce priveşte investiţiile în sectorul gazelor. România are un nivel de trei ori mai mare în "onshore' şi de cinci ori mai mare în "offshore' faţă de restul Europei, iar situaţia trebuie să se îmbunătăţească. Aceasta a fost mereu o provocare în industria de petrol şi gaze. Şi Legea offshore. Avem o oportunitate imensă cu Neptun Deep şi Marea Neagră. Este vorba despre investiţii private, nu despre bani de la sectorul public şi, de aceea, autorităţile române trebuie să pună pe agenda de lucru acest subiect pentru a merge mai departe", a subliniat Christina Verchere.

OMV Petrom estimează o scădere a cererii de carburanţi de 45% în trimestrul al doilea

Totodată, Verchere a mai spus că OMV Petrom estimează o scădere a cererii de carburanţi cu 45% în al doilea trimestru din acest an şi cu 20% pentru tot anul, iar în ceea ce priveşte gazele naturale reducerea ar putea fi de 10-20%.

"Pe partea de carburanţi, în al doilea trimestru, vedem o scădere de 45% şi o scădere de 20% pentru tot anul. În primul rând, am redus rata de utilizare a rafinăriei la un pic peste 80%, poate va fi 85% pentru tot anul. Aceasta ne permite să prelucrăm ţiţei românesc, din producţie proprie. Avem planificată o închidere a rafinăriei în a doua jumătate a anului, la Petrobrazi. Deci, avem încredere că putem avea un echilibru bun între cerere şi ofertă pe partea de carburanţi. Dar, bineînţeles, aceasta depinde şi de capacitatea de depozitare de ţiţei şi de produse petroliere, dar şi de abilitatea noastră de a duce produse şi pe alte pieţe dacă este necesar. Pe partea de gaze, estimăm o scădere de 10-20% a cererii. Per total, România era un importator net de gaze. Există şi, bineînţeles, rezerve înmagazinate, iar pe partea de energie (electrică) vedem o reducere şi poate că reducerea va fi de 5% până la 10%", a spus Christina Verchere.

În altă ordine de idei, şefa OMV Petrom a precizat că, în ceea ce priveşte amprenta operaţională, aceasta include două aspecte: în primul rând capacitatea de a opera şi de a satisface cererea, apoi componenta economică.

"La un moment dat, nu este logic ca partea economică să nu funcţioneze. Dacă, totuşi, pe fondul reglementărilor economice, va trebui să facem nişte revizuiri, trebuie să fim flexibili. Acestea sunt aspecte temporare. În acest moment credem că al doilea trimestru va fi cel mai dur, dar nu credem că situaţia se va perpetua pe tot parcursul anului. Oricum, trebuie să analizăm situaţia şi să ne adaptăm în consecinţă. Nu vreau să minimalizăm situaţia cu care ne confruntăm. Noi ne optimizăm în mod constant. Facem asta şi în situaţii normale şi cu atât mai mult în această perioadă de criză", a explicat Christina Verchere

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Afirmația suna a șantaj,le-a scăzut profitul si acum cauta noi oportunități de îmbogățire in detrimentul statului român.Fraier e cine dă ,nu cine cere.

    1. ,In special cele din energie care implica investitii f mari si pe termen lung ,nu se pot dezvolta daca nu cistiga ambele partiTrebuie o lege echilibrata gandita de experti nu de politicieni care vor dori sa scoata un cistig politic ,iar uneori si avantaje materiale(vezi vanzarea PETROM de catre guvernul psd- Nastase sau ordonanta lui Dragnea care a dus la stoparea inv.in Marea NEAGRA).

    OMV, sa respecte criteriile impuse de Austria si sa plateasca impozit in tara in care trealizeaza profit.

    Au sifonat banii de la SNP Petrom prin firma de paza G4S, bani cu care firma respectiva si-a costruit un imperiu in Austria.  

    Acum cer tot felul de modificari legislativ, toate in favoarea lor si in dezavantajul statului nostru.

    Cred ca a venit momentul sa ne gandim doar la alimentarea bugetara a Romaniei si sa nu mai incurajem exportul si transferul de valuta, catre tari care ne trateaza ca pe cetateni de mana a doua. La ce potential avem, in materie de petrol si gaze, daca pleaca un investitor sunt inca 10 la rand care vor sa preia afacerea.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb