CHRISTOPHER DEMBIK, SAXO BANK: "Redresarea economică din Asia întârzie să-şi facă apariţia"

M.G.
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 mai 2019

Christopher Dembik

Christopher Dembik

Christopher Dembik: "China are o poziţie de tipul «wait and see» şi va recurge la stimularea consumului şi a cheltuielilor în infrastructură pentru atenuarea efectelor negative ale războiului comercial"

Părerea majoritară în rândul economiştilor, ce prognozau o redresare a economiei globale pe parcursul celei de-a doua jumătăţi a anului este pe cale să fie infirmată, susţine Christopher Dembik, director analiză macro în cadrul Saxo Bank, ce afirmă că datele economice arată o multiplicare a riscurilor.

Potrivit analistului, economia globală s-a instalat pe această tendinţă înaintea prăbuşirii negocierilor pentru tratatul comercial SUA-China, în contextul în care redresarea economică din Asia întârzie să-şi facă apariţia, iar în Statele Unite încep să apară anumite date economice negative.

Dembik notează: "Cele mai recente date privind exporturile din ţările asiatice publicate recent confirmă existenţa a ceva mai adânc în regiunea Asia-Pacific dincolo de impactul sezonier al trecerii la Anul Nou Lunar. Datele din aprilie indică faptul că încetinirea economică a continuat în cele mai importante ţări exportatoare şi, luând în calcul exporturile din luna mai din Coreea de Sud, chiar se înrăutăţeşte. Contracţia în exporturi este răspândită în toată Asia".

Conform oficialului Saxo, în luna aprilie, exporturile japoneze au scăzut cu 2,4%, a cincea lună consecutivă de declin, în timp ce exporturile taiwaneze au marcat încă o contracţie, de 3,7%.

"Este o cifră mai bună decât declinul estimat, de 6,4%, dar (...) cel mai probabil lucrurile se vor înrăutăţi în luna mai. Ministerul taiwanez pentru afaceri economice se aşteaptă ca exporturile (în luna mai) să înregistreze o contracţie între 7,6% şi 10%", subliniază Christopher Dembik.

În acelaşi timp, analistul arată că exporturile din Thailanda pentru luna aprilie au fost în scădere cu 2,6%, a doua lună consecutivă de scădere şi totodată a cincea din ultimele şase.

Acesta adaugă: "Exporturile sud-coreene din primele 20 de zile din mai au fost într-o scădere de 11,7%, iar exporturile către China au suferit o contracţie de 15,9%. Uitându-ne la sectorul semiconductorilor, care ne oferă o imagine mai amplă a stării economiei globale, lucrurile stau chiar mai rău. Exporturile sunt într-o scădere de 33% (n.r. în primele 20 de zile din mai) faţă de o scădere de 13,5% în luna aprilie".

În ceea ce priveşte datele din China, Dembik este de părere că evoluţia economiei seamănă puternic cu parcursul economiei chineze din 2016, un alt an cu creştere şi exporturi mai slabe.

"Comparaţia este interesantă deoarece sugerează că perspectiva nu este aşa de rea precum s-ar crede. Vânzările din sectoarele retail şi auto sunt mult mai slabe de această dată, indicând o cerere internă scăzută, dar producţia industrială, utilizarea capacităţii şi indicatorii de încredere sunt mai buni. În ceea ce priveşte exporturile, tendinţa este negativă, dar nu mai accentuată decât în 2016", mai spune analistul Saxo Bank.

Dembik adaugă: "Precum în 2016, sectorul public a început să aibă rol de amortizor al şocurilor, ponderea investiţiilor realizate de stat în creştere pentru compensarea decelerării investiţiilor private. Această tendinţă este probabil să devină mai clară pe măsură ce războiul comercial se intensifică".

În opinia analistului, Statele Unite este mai vulnerabilă la consecinţele războiului comercial din cauza constrângerilor specifice politicilor economice (eng. "policy constraints").

Chistopher Dembik a notat: "PIB-ul american în trimestrul întâi a fost foarte puternic, dar a ascuns unele surprize economice negative. Impulsul de creştere a venit în mare parte din creşterea rezervelor, ceea ce nu reprezintă un semn al unor mişcări economice extrem de dinamice. În ultimele câteva luni au apărut anumite date negative: producţia industrială a scăzut în ultimele cinci luni, vânzările din retail sunt slabe din cauza contracţiei vânzărilor din sectorul auto, iar indicatorul preferat al OECD a revenit la nivelul din toamna anului 2009. Mai mult, există riscul ca administraţia Trump să crească tarifele pentru ultimele importuri din China (n.r. bunurile de consum), dezvoltare ce ar şterge complet beneficiile reducerilor de taxe pentru consumatorii americani, ceea ce generează un risc puternic pentru perspectiva economică a Statelor Unite (n.r. consumul reprezintă aproximativ 60% din creşterea economică)".

Oficialul de la Saxo Bank mai spune că o încetinire a comerţului global reprezintă în continuare o ameninţare din ce în ce mai mare pentru Germania şi implicit zona euro şi Europa, în contextul în care date recente confirmă o contracţie la nivelul comenzilor noi, iar indicele IFO al încrederii mediului de afaceri a scăzut la un nivel de 97,9 de la 99,2.

"Divergenţa dintre sectorul serviciilor, care este încă puternic datorită cererii interne, şi industria producătoare, expusă la mediul extern, va rămâne semnificativă în lunile următoare, adăugând mai multă presiune asupra economiei. Cererea internă este rezilientă, consumul atingând cea mai mare contribuţie la avansul PIB-ului german în trimestrul întâi din ultimii doisprezece ani. Totuşi, optimismul consumatorilor, măsurat printr-un sondaj realizat de GfK, scade, atingând un nivel de 6,1% în luna aprilie a acestui an faţă de 37,4% în aprilie 2018", mai arată analistul.

Dembik conchide că evoluţia viitoare a economiei germane ar putea suferi şi mai mult pe măsură ce efectele războiului comercial dintre SUA şi China îşi fac simţite prezenţa.

Potrivit scenariului macro al Saxo Bank, economia globală va continua să încetinească în trimestrele următoare, în timp ce China a adoptat o poziţie de tipul "wait and see" şi va recurge la stimularea consumului, a cheltuielilor în infrastructură şi la asigurarea lichidităţii în economie pentru atenuarea efectelor negative ale războiului comercial.

Totodată, potrivit Saxo, regiunea Asia-Pacific şi economiile emergente sunt cele mai expuse unei evoluţii negative la nivelul economiei globale, care ce ar putea duce la scăderea investiţiilor şi la reduceri de costuri, în timp ce zona euro ar putea arăta rezilienţă datorită consumului privat din economiile mari.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb