Ciclonul Chido a provocat cel puţin 120 de morţi în Mozambic, conform unui nou bilanţ publicat luni de Institutul pentru Gestionarea Riscurilor şi Dezastrelor din această ţară din sudul Africii, transmite AFP.
Bilanţul persoanelor rănite a crescut, de asemenea, la aproape 900 în urma ciclonului care a lovit continentul la 15 decembrie, la o zi după ce a devastat micul arhipelag francez Mayotte.
Provincia Cabo Delgado, situată în nordul acestei ţări, una dintre cele mai sărace din lume, a fost cea mai grav afectată, cu 110 morţi, pagube materiale însemnate şi 500.000 din cele aproape 700.000 de persoane afectate de acest dezastru, potrivit autorităţilor.
Imagini de la Unicef surprinse în cartierul Mecufi, cel mai afectat, prezintă scene de devastare - colibe cu acoperişuri de tablă rupte, în mijlocul palmierilor căzuţi şi chiar şi clădiri solide cu acoperişurile distruse.
Ţara, cu ieşire la Oceanul Indian, este expusă la fenomene climatice extreme. În 2019, cicloanele Idai şi Kenneth s-au soldat cu 700 de morţi, câteva milioane de persoane afectate şi pagube materiale uriaşe.
Anul trecut, Mozambic a fost unul dintre teritoriile cele mai afectate de cea mai gravă secetă care a lovit sudul Africii în ultimul secol, potrivit Programului Alimentar Mondial (PAM), care a estimat la 26 de milioane numărul persoanelor din regiune afectate de insecuritatea alimentară acută.
Candidatul la preşedinţie al partidului istoric aflat la putere, Daniel Chapo, a cărui victorie proclamată a provocat o criză postelectorală fără precedent, cu 130 de morţi în statul vorbitor de portugheză, a vizitat duminică zonele afectate.
Cel care urmează să fie învestit preşedinte la 15 ianuarie a solicitat, la televiziunea publică, "tuturor districtelor" să doneze "alimente, haine". "Chiar dacă noi le folosim, fraţii noştri au nevoie de ele", a îndemnat oficialul.
Mozambic rămâne ţara cu cel mai mare bilanţ al deceselor în urma ciclonului. În Mayotte, Ministerul de Interne francez a înregistrat 35 de morţi şi aproximativ 2.500 de răniţi. Însă, acest bilanţ "este posibil să fie mult mai multe victime", a avertizat în timpul vizitei sale în zonă preşedintele francez Emmanuel Macron, anunţând doliu naţional pentru ziua de luni.
În Comore, care pretinde şi suveranitatea asupra arhipelagului francez, a fost declarat doliu naţional timp de o săptămână, notează AFP. Chiar dacă nu a fost înregistrat niciun deces în Comore în urma ciclonului Chido, aşezările sărace din Mayotte care au fost devastate erau populate de numeroşi comorieni.
Depresiunea meteorologică a scăzut considerabil din intensitate odată cu pătrunderea sa pe continentul african, însă şi-a continuat traiectoria luni în Malawi unde, potrivit unui bilanţ final, s-au înregistrat 13 morţi şi aproape 30 de răniţi.
Opinia Cititorului