Bitcoin are o creştere de circa 60% în acest an, cea mai vestită criptomonedă a lumii atingând în 2024 un nou record istoric, îndeosebi pe fondul aprobării de către Comisia pentru Bursă şi Valori Mobiliare din Statele Unite (SEC) a ETF-urilor spot pe Bitcoin şi a «înjumătăţirii» recompensei primite de către "mineri", după cum reiese dintr-un articol publicat de Business Insider, la finele săptămânii trecute.
Estimările sunt ca aceşti doi factori să continue să susţină preţul Bitcoin, dar analiştii cred că mai există alte elemente care pot cataliza un nou raliu a celei mai vestite criptomonede a lumii.
• Tăierea dobânzilor
Investitorii sunt cu ochii pe mişcările Rezervei Federale, de la care aşteaptă reducerea ratelor dobânzilor care poate duce la creşterea preţurilor acţiunilor. Aceeaşi dinamică este valabilă pentru Bitcoin, ce s-a tranzacţionat ca un activ speculativ care se apreciază atunci când costurile împrumuturilor sunt mai reduse, conform Business Insider.
În 2021, ratele dobânzilor ultra-scăzute au fost, în mare măsură, catalizatorul creşterii Bitcoin la un nou record în acel an, pentru ca apoi tendinţa să se inverseze când Rezerva Federală şi-a început campania de înăsprire monetară.
"În primul trimestru am avut «înjumătăţirea», dar în principal a fost adopţia uriaşă a ETF-urilor. Acum ne uităm la ceea ce poate face Fed", a declarat CEO-ul Galaxy, Mike Novogratz, pentru Bloomberg, în prima parte a acestei luni.
În opinia sa, până când ratele dobânzilor pe termen scurt vor scădea, Bitcoin se va menţine probabil într-un interval cuprins între 55.000 de dolari şi 73.000 de dolari, scrie Business Insider.
• Aprobarea ETF-urilor spot pe Ethereum
Aprobarea ETF-urilor spot pe Ethereum de către SEC la finele săptămânii trecute este o veste bună chiar pentru Bitcoin, crede Michael Saylor, fondator MicroStrategy, scrie Cointelegraph.
Sayler a subliniat faptul că, acest lucru va "accelera adoptarea de către instituţionali" a Bitcoin, deoarece investitorii care anterior erau precauţi vor recunoaşte acum cripto drept o clasă de active legitimă.
"Cred că investitorii mainstream vor spune că acum există o clasă de active cripto; poate vom aloca 5% sau 10% acestei clase de active cripto, dar Bitcoin va reprezenta 60% sau 70% din această alocare", a spus el la finele săptămânii trecute în podcastul What Bitcoin Did, conform Cointelegraph.
• Schimbarea reglementărilor
Comunitatea cripto trece printr-o perioadă în care caută coerenţă în ceea ce priveşte reglementarea, factor ce s-a dovedit frecvent un obstacol pentru Bitcoin. De pildă, aprobarea de către Comisia pentru Bursă şi Valori Mobiliare din Statele Unite (SEC) a ETF-urilor spot pe Bitcoin a fost precedată de o acţiune în instanţă pierdută de reglementatorul pieţei americane.
În general, sentimentul din zona cripto privind legislaţia pare să se îmbunătăţească. Recent, Camera Reprezentanţilor din Statele Unite a adoptat un cadru de reglementare amplu pentru industrie, fapt ce este salutat ca o victorie pentru sector. Deşi soarta sa este neclară în Senat, acesta poate trasa reguli mai clare pentru zona cripto, conform Business Insider.
• Alegerile din noiembrie
Mike Novogratz este de părere că lucrurile vor deveni mai limpezi privind reglementarea după alegerile prezidenţiale din Statele Unite, din noiembrie. CEO-ul Galaxy a remarcat că, republicanul Donald Trump este o voce care sprijină tot mai mult industria cripto, în contrast cu politicile preşedintelui Biden, mai scrie Business Insider.
Şi Geoff Kendrick, şeful departamentului de cercetare cripto la Standard Chartered, este de părere că o victorie a lui Trump ar fi în general pozitivă pentru Bitcoin.
În opinia sa, îngrijorările tot mai mari privind tendinţele deficitului şi a datoriilor Statelor Unite vor avea, probabil, un efect benefic asupra preţului Bitcoin, deoarece investitorii vor începe să caute investiţii alternative. Acest scenariu se poate materializa indiferent de cine câştigă prezidenţialele, deoarece niciunul dintre candidaţi nu a oferit un plan prinvind abordarea cheltuielilor guvernamentale, spune Kendrick.
• Extinderea utilizării
Pe măsură ce perspectivele pentru Bitcoin se schimbă, criptomoneda trece printr-un fel de remodelare, mai scrie publicaţia mai sus menţionată.
Potrvit Bloomberg, dezvoltatorii depun eforturi pentru a da funcţionalitate reţelei Bitcoin, care să facă din activul cripto mai mult decât un activ speculativ, ceea ce poate reprezenta un alt catalizator pentru criptomonedă.
De pildă, protocolul Ordinals permite utilizatorilor să stocheze mai mult decât Bitcoin pe blockchain-ul BTC, dar şi să înceapă să tranzacţioneze active precum jetoanele nefungibile (NFT-uri). Deja, volumul zilnic de tranzacţionare în piaţa Ordinals s-a ridicat la 3,42 milioane de dolari la mijlocul lunii mai, conform directorului general al Bitget, Gracy Chen, scrie Business Insider.
"Apariţia Ordinals pe Bitcoin în 2023, standardul de token BRC-20 creat ulterior şi acum standardul de token Runes au contribuit la sporirea percepţiei Bitcoin ca o reţea platformă, nu doar o reţea monetară. Iar acum, astfel de proiecte atrag o atenţie considerabilă din partea investitorilor de risc", se menţionează într-o notă a echipei de la Galaxy, conform publicaţiei mai sus menţionate.
Ieri, în jurul prânzului, Bitcoin se tranzacţiona la 68.480 de dolari, potrivit datelor Investing.com.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.05.2024, 11:20)
Ati uitat un factor foarte important si anume Lacomia!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.05.2024, 11:21)
+ prostia
1.2. sigur ca da, suntem dastepti. (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de ian în data de 28.05.2024, 13:59)
uitati ca Lacomia+prostia fac parte din orice Business Plan in ziua de azi. Pe termen scurt (lume in care tocmai am intrat, good morning), penalizati sunt ca in Evul Mediu si comunism cei care gandesc altfel. Ce castig ca pe termen lung esti bogat ('told-u") daca, chiar daca nu suntem cu totii morti -- acest termen lung se amana sine die ca toata lumea e oricum cu ochii in tik-tok? hai, bafta la portofoliu!
1.3. tocmai (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.05.2024, 14:18)
ca noi nu uitam, doar reamintim ;)
hai bafta si tie la portofel!
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.05.2024, 14:44)
Esti pe campii....
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.05.2024, 23:08)
Maniacii tulipii erau ahtiați după frumos, bitdogecoiniștii au în cap vânt, curent, blackhole. :
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.05.2024, 15:49)
Baza crypto e manipularea, exact cum scrie în articol. :